Telepanie silnikiem audi 80 TDI 1Z.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Witam! Proszę o pomoc chodzi o audi 80 TDI 90KM1Z. Poduszki silnika wymienione, a tu nowy problem powstał, silnik zaczął tak dziwnie lekko trząść na wolnych obrotach. praca silnika się zmieniła i na biegu jałowym lekko drga. Po podłączeniu po kompa wyskoczył błąd 527 czujnika temp. powietrza wlotowego, zbyt wysoka wartość sygnału, usterka sporadyczna G72. Po wykasowaniu błędu i ponownym podłączeniu pod kompa błąd powracał.
Czy przez taki błąd możliwe jest że silnikiem dziwnie by tak telepało?
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Wątpię...ale zrób porządek z czujnikiem ,albo kabelkami do niego ,bo jak błąd powraca po skasowaniu ,to albo brak styku ,co się czesto zdarza ,albo kabelki przetarte i gdzieś sie zwierają z masą .Poza tym dawkę paliwa sobie sprawdż czy jest prawidłowa i czy nie skacze zbyt dużoTomekg1313 pisze:chodzi o audi 80 TDI 90KM1Z. Poduszki silnika wymienione, a tu nowy problem powstał, silnik zaczął tak dziwnie lekko trząść na wolnych obrotach. praca silnika się zmieniła i na biegu jałowym lekko drga. Po podłączeniu po kompa wyskoczył błąd 527 czujnika temp. powietrza wlotowego, zbyt wysoka wartość sygnału, usterka sporadyczna G72. Po wykasowaniu błędu i ponownym podłączeniu pod kompa błąd powracał.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
-
- Mały gagatek
Dzięki za pomoc. Dawkę paliwa sprawdzałem jest dobra, ale przed kasowaniem tego powracającego błędu silnikiem telepało cały czas na wolnych obrotach, a po bawieniu się w kasowanie telepie tylko przez około 20 s po odpaleniu, a później jest ok.
Byłem u takiego rozgarniętego elektromechanika to posprawdzał czujnik temp płynu chłodzącego i powiedział, że to coś z pompą, ale pod kompa nie podpinał.
Czekam na kolejne opinie o tym przypadku.
Byłem u takiego rozgarniętego elektromechanika to posprawdzał czujnik temp płynu chłodzącego i powiedział, że to coś z pompą, ale pod kompa nie podpinał.
Czekam na kolejne opinie o tym przypadku.
Tyle, że czujnik G72 to nie czujnik G62 więc nie wiem po co sprawdzał czujnik temperatury płynu chłodzącego.
-
- Mały gagatek
Byłem u niego przed podpięciem auta pod kompa i kazał zaprowadzić na cały dzień i powiedział że zrobi to telepanie bo to pewnie coś z pompą. Audi jest z stycznia 94r.
Nastawnik do kontroli, ustawienia, podobnie kąt wtrysku - może się pompa poluzowała. Miałem taki przypadek że luźno sobie latała a silnik chodził w zależności jak się ustawiła.
Paliwo bez problemu dochodzi ? Nic nie blokuje ? Nie idą pęcherzyki powietrza ?
Paliwo bez problemu dochodzi ? Nic nie blokuje ? Nie idą pęcherzyki powietrza ?
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
-
- Mały gagatek
Z paliwem jest raczej wszystko w porządku. Pęcherzyki nie idą. Normalnie przyśpiesza nie gaśnie. Filtry systematycznie wymieniane.
Tylko daje mi do myślenia jedna sprawa, że przed tą usterką silnikiem trzęsło. Poduszka była całkiem zerwana i jakby paloną gumą śmierdziało.
Przepatrzyłem wszystkie przewody i wydaje mi się że nic się nie topiło.
Jak podłączyłem audi pod kompa to kąt wtrysku mieścił się w wartościach, ale dzięki za uwag to jeszcze to sprawdzę.
Jeśli chodzi o nastawnik to on jest na pompie tak? Coś w net. czytałem, że to może też być przyczyna. Jak go można zdiagnozować?
Tylko daje mi do myślenia jedna sprawa, że przed tą usterką silnikiem trzęsło. Poduszka była całkiem zerwana i jakby paloną gumą śmierdziało.
Przepatrzyłem wszystkie przewody i wydaje mi się że nic się nie topiło.
Jak podłączyłem audi pod kompa to kąt wtrysku mieścił się w wartościach, ale dzięki za uwag to jeszcze to sprawdzę.
Jeśli chodzi o nastawnik to on jest na pompie tak? Coś w net. czytałem, że to może też być przyczyna. Jak go można zdiagnozować?
- munior
- Kontakt:
No to niestety masz pecha ,bo w styczniu 94 wychodziły ostatnie audi 80 tdi na stary osprzęcie ,czyli z nastawnikiem potencjometrycznym i wielką klapkową przepływką boscha ,koledzy na tym forum nie mają raczej z tym do czynienia ,bo pompy wtryskowe w vw nie wychodziły z tym nieszczęsnym wynalazkiem .A padający nastawnik potencjometryczny spotrafi robić takie "cuda " że głowa mała ... wiem coś o tym bo widziałem różne "ciekawe "objawy w takich audiolkach na starym osprzęcie ,jedyny rozsądny sposób na pozbycie się kłopotów raz na zawsze to przekładka na nowszy osprzęt z nastawnikiem indukcyjnym i przepływomierzem pierburga .Taka przekładka na nowszy osprzęt likwiduje problemy ,jakie potrafi sprawiać nastawnik potencjometryczny ,raz na zawsze .Oczywiście niektórzy regenerują te nastawniki potencjometryczne ,ale to raczej na krótką metę i problem powraca wcześniej czy puzniej ...Tomekg1313 pisze: Audi jest z stycznia 94r.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
-
- Mały gagatek
A powiedzcie mi jeszcze czy po zmianie tego nieszczęsnego osprzętu trzeba w sterowniku jakieś zmiany robić, coś programować itp?
Może ktoś robił taką przekładkę?
- munior
- Kontakt:
Hehe po przekładce ,sterownik to mój drogi możesz sobie odłozyć na pamiątkę Bo do wymiany idzie własnie sterownik ,nastawnik ,obudowa filtra i przepływomierz .A przekładki robię np.ja ,tyle że dopiero jak na dworze się cieplej zrobi .A dziewięć audic śmiga całkiem niezle po moim zabiegu Polecam lekturę na ten temat na forum Audi 80 http://www.audi80.pl/silniki-wysokoprezne-vf20.htm" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.audi80.pl/usluga-przekladka- ... zek%B3adka" onclick="window.open(this.href);return false; tam masz szczegóły ,bo jak mówiłem chłopaki od vw nie bardzo wiedzą o co biega ,bo ich sprzęty na szczęscie nie mają takich wynalazków jak nastawniki potencjometryczneTomekg1313 pisze:A powiedzcie mi jeszcze czy po zmianie tego nieszczęsnego osprzętu trzeba w sterowniku jakieś zmiany robić, coś programować itp?
Ostatnio zmieniony pn sty 16, 2012 20:40 przez munior, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
Dzięki za pomoc i wyjaśnienie sprawy z tym ustrojstwem hehe. Na razie zobaczymy jak to z 80 będzie. Po 15-20 s telepanie ustępuje, ale widzę, że ten zabieg warto zrobić.
-
- Mały gagatek
Słuchajcie, a gdzie znajdę czujnik G72 temp. powietrza wlotowego?
Nigdzie tego nie mogę znaleźć. Przepływomierz jest, na schematach widzę ten czujnik, ale nie mogę go zlokalizować.
Nigdzie tego nie mogę znaleźć. Przepływomierz jest, na schematach widzę ten czujnik, ale nie mogę go zlokalizować.
Czujnik ten znajduje się w rurze idącej od IC do kolektora dolotowego