"pierdniecia w głosniki"
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
"pierdniecia w głosniki"
zaraza... objawił mi się problem z radiem, poelega on na tym że na WYŁĄCZONYM radiu, zdjętym panelu(choć niekoniecznie) co kilkanaście sekund następuje owo pierdnięcie w głośniki , wyglada to jak jakieś próbkowanie; na przewodach od głośników cały czas jest napięcie; może macie jakieś sugestie co mogło uledz uszkodzeniu, gdzie szukać przyczyny i jak rozwiązać problem; aha radio i cd graja bez zarzutu, kaszana robi się po WYŁACZENIU !!
Na wszystko skutecznie pomaga woda.
Dwie, trzy krople na szklanke wódki
Blaupunkt Heidelberg CD51 4*45 Watt, nie zabudowalem jeszcze do auta nowych głośników, więc grają fabryczne w kokpicie.
Po WYŁĄCZENIU radia na przewodach od głośników w dalszym ciągu jest napięcie, jakie nie wiem, ponieważ sprawdzałem tylko kontrolką nie miernikiem, a wydaje mnie się że tak być nie powinno, choć oczywiście mogę być w błędzie.
Po WYŁĄCZENIU radia na przewodach od głośników w dalszym ciągu jest napięcie, jakie nie wiem, ponieważ sprawdzałem tylko kontrolką nie miernikiem, a wydaje mnie się że tak być nie powinno, choć oczywiście mogę być w błędzie.
- TUTENHAMON
- Forumowy spamer :)
- TUTENHAMON
tego się, zaraza, obawiałem, nie orientujesz się o jakich kosztach mówimy ? w razie niemca po prostu wszczepię klawisz np. od ogrzewania szyby w główny przewód zasilający i tyle.TUTENHAMON pisze:Więc może to być sprzężenie tzw. zwrotne na końcówce mocy radia. Ale to zabawa dla serwisu.
- TUTENHAMON
podczas pracy na wyjsciu końcówki mocy (v podłączony pomiędzy mase i jakiekolwiek wyjście na głosnik z radyjka) pojawia sie napięcie stałe o wartości około połowy napięcia zasilania (czyli 6 i troche volt)
wyłaczając radyjko końcówka przechodzi w tryb STBY i pobiera bardzo mały prąd.
Wtedy na zadnym z wyjsc nie powinno być napięcia stałego.
jak wyłączysz radio to słychać coś w głośnikach? Jakis szum?
Jest jeszcze troche do sprawdzenia ale wymaga to ogromu pisania.
pozdrawiam
wyłaczając radyjko końcówka przechodzi w tryb STBY i pobiera bardzo mały prąd.
Wtedy na zadnym z wyjsc nie powinno być napięcia stałego.
jak wyłączysz radio to słychać coś w głośnikach? Jakis szum?
Jest jeszcze troche do sprawdzenia ale wymaga to ogromu pisania.
pozdrawiam
hyhy... Mój Ulubiony Specjalista z Zakresu Car Audio pogrzebał trochę w radyjku i znalazł przyczynę. TIM to draństwo sie nazywa, po wyłaczeniu funkcji w menu wszystko wróciło do normy. Pozostało mi jeszcze dociagnać przewody do nowych głośników, juz zabudowanych w drzwi, ale zmiażdżony kłopotami nie mam teraz czasu.