LongLife to olej, który można stosować do wymian co 30tys, jeśli był stosowany będzie wlepa w książce serwisowej, fryce tak robiły w nowych autach, ale wymieniaj co 15tyspiotrb79 pisze:To ja mam pytanie jak poznać że w aucie można stosować olej Long Life. Też mam silnik AXR w golfie IV z 2003r. Stosuje normalny olej 505.01 wymieniam co 15 tys ale tak z ciekawości pytam, bo czasami warto wiedzieć?
Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Re: Jaki olej?
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Jaki olej?
Dokładnie. Wlej ale i tak zmień po 15 tys km - tylko mu na zdrowie wyjdzie.
rafxxx, zwłaszcza jeżeli kupiłeś z allegro...
Wielkie prawdopodobieństwo iż to podróba.
rafxxx, zwłaszcza jeżeli kupiłeś z allegro...
Wielkie prawdopodobieństwo iż to podróba.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
- KamilP
- DieseL PoweR
Jaki olej?
Rozszczelnić układ.. Gadanie. Teoretycznie nie powinno się zmieniać np z minerała na półsyntetyk. Przejeździłem swoim prawie 20 tysi na minerale zalałem półsyntetyk i oliwy nie bierze, żadnego rozszczelnienia nie ma. Chyba że na prawdę dużo oleju żłopie to wtedy przechodzenie na lepszą klasę lepkościową raczej sensu nie ma bo bedzie pił oleju jeszcze więcej
Jaki olej?
aha bo czytałem troche na forum i niektórzy pisza ze jesli jest mineralny lub pół syntetyk jak zaleje syntetyk to moze sie układ rozszczelnic?dodam ze od stycznia 2011do konca tego roku zrobiłem około 35-45tysiecy km.
od jakiegos czasu zauważyłem ze silnik głosniej pracuje
od jakiegos czasu zauważyłem ze silnik głosniej pracuje
- daniel.wwe
- TDI PoweR
Jaki olej?
TDI i minerał nie idzie w parze. Jak nie syntetyk to lej jakiś dobry półsyntetyk z odpowiednią normą i będzie ok.
no ale chyba w tym czasie robiłeś wymiany oleju?Mlody20 pisze:zrobiłem około 35-45tysiecy km
“Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty dla szybkich kierowców”
- inż. Mk2_marcin
- Golfista
Re: Jaki olej?
raczej chodzi o starsze silniki bo w nowszych to półsyntetyki były lane, ale prawda jest taka. Jak samochód był zadbany to nic nie powinno się dziaćMlody20 pisze:aha bo czytałem troche na forum i niektórzy pisza ze jesli jest mineralny lub pół syntetyk jak zaleje syntetyk to moze sie układ rozszczelnic?
to może wypadałoby wymienić olej co ile wymieniasz?Mlody20 pisze:dodam ze od stycznia 2011do konca tego roku zrobiłem około 35-45tysiecy km.od jakiegos czasu zauważyłem ze silnik głosniej pracuje
Jaki olej?
tak wymieniałem przez ten okres.wymieniam co 15tys km i teraz za około 700 km bede wymieniał i niewiem jaki mam zalac
- checin
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf IV
- Silnik: ALH
Jaki olej?
Ja w swojej czwórce jak kupiłem miałem Pełny syntetyk (Castrol Magnatec 5W-40) poźniej zmieniłem po 10 tys na pół-syntetyk(Castrol Magnatec 10W-40) był lany przez dwie wymiany (2x10tyś), lecz niestety zauważyłem że silnik pracuje głośniej i ubywa oleju. Wróciłem ponownie do Castrol Magnatec 5W-40 (przejechałem na nim już 6 tys i już widać efekty) olej w normie i silnik ciszej pracuje. Pzdr
Kupie:
- komplet spryskiwaczy lamp pod xenon
- dokładkę przednią i progi 25th
Sprzedam:
- Carbonowe dekory: listewki pionowe, panel klimatyzacji
- komplet spryskiwaczy lamp pod xenon
- dokładkę przednią i progi 25th
Sprzedam:
- Carbonowe dekory: listewki pionowe, panel klimatyzacji
Jaki olej?
Witam
Koledzy mam pytanie bo zbliża się już 4 wymiana oleju (Golf IV ALH). Do tej pory lany był Shell Helix Diesel HX7 10W-40. Jako że miedzy wymianami nic się nie dolewa, na miarce praktycznie nic nie ubywa (po zrobieniu 9000km dolane 150ml żeby było max) więc może dobrym rozwiązaniem byłoby przejść na Shell Helix Diesel Ultra 5W-40? Czy zostawić tak jak jest?
Koledzy mam pytanie bo zbliża się już 4 wymiana oleju (Golf IV ALH). Do tej pory lany był Shell Helix Diesel HX7 10W-40. Jako że miedzy wymianami nic się nie dolewa, na miarce praktycznie nic nie ubywa (po zrobieniu 9000km dolane 150ml żeby było max) więc może dobrym rozwiązaniem byłoby przejść na Shell Helix Diesel Ultra 5W-40? Czy zostawić tak jak jest?
Ostatnio zmieniony pt sty 20, 2012 16:32 przez liteon0, łącznie zmieniany 1 raz.
ALH + 205 + chip
- xxxGlaDxxx
- ...
Jaki olej?
liteon0, ani mu nie pomożesz ani nie zaszkodzisz więc po co masz przepłacać za olej ? Lej to co lałeś do tej pory, nie wydziwiaj i ciesz się jazdą
Jaki olej?
dolewaj na środek miarki nie maks. Ja tam wlałbym 5w ale co kto lubiliteon0 pisze:żeby było max
Patrz w lusterka! Nieoznakowane radiowozy są wszędzie
Jaki olej?
Wcześniej Motul 10W40 kupowany w PL temp. oleju przy prędkościach 170, 180km/h - 110-115st.
Teraz Liqui Molly 10W40 kupiony w Niemczech testowany na tych samych prędkościach - okolice 100st.
Temp na zewnątrz byla praktycznie ta sam w czasie pomiaru. Aż dziwo że taka różnica. Pyt. czy Motul nie jest taki super jak wszyscy piszą czy po prostu w PL kupiony to nie oryginał.
Teraz Liqui Molly 10W40 kupiony w Niemczech testowany na tych samych prędkościach - okolice 100st.
Temp na zewnątrz byla praktycznie ta sam w czasie pomiaru. Aż dziwo że taka różnica. Pyt. czy Motul nie jest taki super jak wszyscy piszą czy po prostu w PL kupiony to nie oryginał.
- stolniczkow
- Forum Master
- Kontakt:
Jaki olej?
Liqui Moly to po prostu lepszy olej. Z resztą porównaj cenę LM od dystrybutora i Motula z allegro. Ja czasem to już nie wiem na co ludzie liczą.
Czarne S3 1.8T - Dynosoft, MG Motorsport - 276km/365Nm
Grupowy chiptuning Aligator (DynoSoft) Katowice
Grupowy chiptuning Aligator (DynoSoft) Katowice