awaria przekładni kierowniczej mk2 co robić?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
Witam, pare miesięcy temu zrobiłem kapitalny remont silnika w moim mk2 1.6TD oraz troszkę powymieniałem podzespołów typu paski, klocki,tarcze, pompa hamulcowa itp etc. Mniej więcej od 3-4 lat mam wyciek z przekładni kierowniczej (wspomaganie) centralnie spod gumowej osłony (przykładowo gdzie cieknie pokazane na rysunku poniżej w zielonym kółku).
http://obrazki.elektroda.net/8_1218656812.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Od jakiegoś czasu gdy np przepuszczam auta z przeciwka i chcę zacząć skręcać w lewo wspomaganie stawia opory, coraz cześciej pojawiają się takie dolegliwości....
Moje pytania
-czy regenerować całość wraz z pompą??? jakie koszty
-na co zwrócić uwagę żeby nie dać się skroić....
Wnioski
-muszę to zrobić skoro zainwestowałem w silnik
-dolewam cały czas płyn nie dopuszczam do jego braku
-nie mogę go wymienić na nowy bo będzie za rzadki i wyciek się powiększy
http://obrazki.elektroda.net/8_1218656812.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Od jakiegoś czasu gdy np przepuszczam auta z przeciwka i chcę zacząć skręcać w lewo wspomaganie stawia opory, coraz cześciej pojawiają się takie dolegliwości....
Moje pytania
-czy regenerować całość wraz z pompą??? jakie koszty
-na co zwrócić uwagę żeby nie dać się skroić....
Wnioski
-muszę to zrobić skoro zainwestowałem w silnik
-dolewam cały czas płyn nie dopuszczam do jego braku
-nie mogę go wymienić na nowy bo będzie za rzadki i wyciek się powiększy
-
- Mały gagatek
Mialem dokladnie to samo w mk4. Niestety nic nie dalo rady juz zrobic bo bylo za pozno i ta wlasnie uszczelka caly plyn wyciekl przez klikla chwil. Kupilem regenreowana przekladnie za ok 600 zl + robocizna. Niemalo mnie to koszotowalo
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
tak myślałem więc będzie trzeba po raz kolejny z kasy wyskoczyć
-
- Mały gagatek
Ja jeszcze bede musial wylozyc kase na pompe wspomaganie. Jak wywalilo mi olej to jechalem bez wspomagania do mechanika ok 10 km i przytarla sie. Do pewnego momentu bylo dobrze ale juz wyje coraz glosniej i coraz ciezej sie kreci kiera. Pozdrawiam i powodzenie
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
ja w takim razie muszę zrobić pompę i przekładnię masakra ciekawe ile popłynę
za 150zł juz moz kupic kompletne wspomy
Mój mk2 z VR6 TURBO pod maską http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=372052
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
witam zrobiona regeneracja przekładni wraz z nowymi końcówkami i drążkami oraz geometrią 3d- zainteresowanym podam namiar na warsztat.
-brak wycieków
-kierownica wkońcu prosto
Lecz mam pytanie: wcześniej kiedy przekładnia była rozszczelniona piski było słychać tylko przy max skręcie a teraz podczas parkowania czy zawracania oczywiście nie używając max skrętu słychać piski i taki dosłownie mini opory czuję na kierownicy przez ułamki sek, odrazu padła mi na myśl pompa wspomagania. lecz prosiłem o zerknięcie na jej stan i mechanicy powiedzieli że jest ok nic się z nią nie dzieje tzn prawidłowo pompuje, jeśli chodzi o pasek wymieniałem go z 2-3 miesiące temu BOSCH, parkując przed chwilą auto sprawdziłem naciąg więc da się wygiąć pod kątem 90 stopni ale dalej ani rusz wg mnie jest w miarę ok naciągnięty, teraz pytanie:
-jak powinien być naciągnięty
-zadzwoniłem tam gdzie naprawiali twierdzą że to wina paska albo temp - 10 stopni na dworze lecz klinowy cisza
-bardzo proszę o podpowiedź czy podjechać do jakiegoś warsztatu?
-jakie są objawy uszkodzonej pompy?
-brak wycieków
-kierownica wkońcu prosto
Lecz mam pytanie: wcześniej kiedy przekładnia była rozszczelniona piski było słychać tylko przy max skręcie a teraz podczas parkowania czy zawracania oczywiście nie używając max skrętu słychać piski i taki dosłownie mini opory czuję na kierownicy przez ułamki sek, odrazu padła mi na myśl pompa wspomagania. lecz prosiłem o zerknięcie na jej stan i mechanicy powiedzieli że jest ok nic się z nią nie dzieje tzn prawidłowo pompuje, jeśli chodzi o pasek wymieniałem go z 2-3 miesiące temu BOSCH, parkując przed chwilą auto sprawdziłem naciąg więc da się wygiąć pod kątem 90 stopni ale dalej ani rusz wg mnie jest w miarę ok naciągnięty, teraz pytanie:
-jak powinien być naciągnięty
-zadzwoniłem tam gdzie naprawiali twierdzą że to wina paska albo temp - 10 stopni na dworze lecz klinowy cisza
-bardzo proszę o podpowiedź czy podjechać do jakiegoś warsztatu?
-jakie są objawy uszkodzonej pompy?
Naciągnij ciut mocniej pasek .
Mój mk2 z VR6 TURBO pod maską http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=372052
w12 na codzień
w12 na codzień
moge pomoc w regeneracji maglownicy, pisac priv lub gg 23048641 szczecin i okolice;) pozdrawiam