Dziwne dźwięki przy dodawaniu gazu 1.6 16V
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, posiadam Golfa 1.6 16V 105KM z 2001r.
Od kilku dni zauważyłem , że w moim Golfie, przy dodawaniu gazu, słychać dziwne dźwięki z podwozia. Występują wtedy gdy dodaję gazu (w okolicach 2000 obr./min.) oraz gdy gazu odejmuję.
Bardziej słychać je przy odjęciu gazu, trwa to może 2 sekundy.
Przygazuję do 2500 obr./min., puszczę gaz i kiedy obroty spadają, w okolicach właśnie tych 2tyś obr. pojawia się ten dźwięk.
Przepraszam, że zastosuję takie porównanie, ale dźwięk jest podobny do tego, jakbyśmy zmieniali pokrywkę w słoiku
Nie wiem jak mam to jeszcze wytłumaczyć.
Aha, i jeszcze jedno, od miesiąca, kiedy jadę normalnie po drodze, lub po dziurach słychać też stukanie z przodu.
Ostatnio w aucie były wymieniane 2 tuleje i 1 tuleja wahacza.
Proszę o pomoc, gdyż w najbliższym czasie chcę auto sprzedać, no a przecież nie sprzedam takiego...
Od kilku dni zauważyłem , że w moim Golfie, przy dodawaniu gazu, słychać dziwne dźwięki z podwozia. Występują wtedy gdy dodaję gazu (w okolicach 2000 obr./min.) oraz gdy gazu odejmuję.
Bardziej słychać je przy odjęciu gazu, trwa to może 2 sekundy.
Przygazuję do 2500 obr./min., puszczę gaz i kiedy obroty spadają, w okolicach właśnie tych 2tyś obr. pojawia się ten dźwięk.
Przepraszam, że zastosuję takie porównanie, ale dźwięk jest podobny do tego, jakbyśmy zmieniali pokrywkę w słoiku
Nie wiem jak mam to jeszcze wytłumaczyć.
Aha, i jeszcze jedno, od miesiąca, kiedy jadę normalnie po drodze, lub po dziurach słychać też stukanie z przodu.
Ostatnio w aucie były wymieniane 2 tuleje i 1 tuleja wahacza.
Proszę o pomoc, gdyż w najbliższym czasie chcę auto sprzedać, no a przecież nie sprzedam takiego...
Sprawdź układ wydechowy czy sie nie rozszczelnił lub oberwał na wieszakach. Często obrywaja sie te pierwsze wieszaki tuz przed katem.
Dzięki, a duży jest koszt tego naprawy?
To coś poważnego, czy tylko jakiś banał?
To coś poważnego, czy tylko jakiś banał?
Jezeli to wieszaki to trzeba je przyspawać. Kazdy "tłumikarz" ci to zrobi za ok 30-50 zł. Trzeba tylko pamiętać o porządnym uziemieniu auta lub odłaczyc aku aby nie poszło jakies przepięcie po instalacji.
Re: Dziwne dźwięki przy dodawaniu gazu 1.6 16V
no wszystko wskazuje na wieszaki, dzięki bardzo, podjadę któregoś dnia na warsztat.
A można z tym wgl jeździć?
A można z tym wgl jeździć?
Jeździc to zawsze mozna. Nie wiem tylko czy nie przyspieszy lub nie spowoduje oberwanie się kata w puszce. A wtedy to już droższa impreza. Ale tak jak napisałeś:
podjadę któregoś dnia na warsztat
Re: Dziwne dźwięki przy dodawaniu gazu 1.6 16V
dzięki wielkie, jak bd u mechanika, to napisze co to dokładnie było, pozdrawiam