A jakie będą plusy ewentualnie minusy tego jak przejdę na 5W? Czy będzie tak jak xxxGlaDxxx piszekris pisze:Ja tam wlałbym 5w
xxxGlaDxxx pisze:ani mu nie pomożesz ani nie zaszkodzisz więc po co masz przepłacać
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
A jakie będą plusy ewentualnie minusy tego jak przejdę na 5W? Czy będzie tak jak xxxGlaDxxx piszekris pisze:Ja tam wlałbym 5w
xxxGlaDxxx pisze:ani mu nie pomożesz ani nie zaszkodzisz więc po co masz przepłacać
Plusy to oczywiście lepsze smarowanie, czystszy silnik, mniejsza temp. oleju przy gazowaniu itd.liteon0 pisze:A jakie będą plusy ewentualnie minusy tego jak przejdę na 5W?
Każdy pomiar wykonany w warunkach nielabolatoryjnych nie może być miarodajny ponieważ nie będzie identyczny.ringel pisze:Wcześniej Motul 10W40 kupowany w PL temp. oleju przy prędkościach 170, 180km/h - 110-115st.
Teraz Liqui Molly 10W40 kupiony w Niemczech testowany na tych samych prędkościach - okolice 100st.
Temp na zewnątrz byla praktycznie ta sam w czasie pomiaru. Aż dziwo że taka różnica. Pyt. czy Motul nie jest taki super jak wszyscy piszą czy po prostu w PL kupiony to nie oryginał.
Tak wszystko ok, ale na trasie prawie 1000km i z takimi prędkościami "z tym Motulem" nie można było osiągnąć takich temp. Poza tym takie warunki jak piszesz np lekki wiatr czy nachylenie terenu nie przy takiej długiej trasie, gdzie przez tyle km. wszystko się zmieniało. To są moje obserwacje na trasie 7 godz jazdy.Piasek pisze:Każdy pomiar wykonany w warunkach nielabolatoryjnych nie może być miarodajny ponieważ nie będzie identyczny.Wystarczy kilku%owe nachylenie terenu, delikatny wiatr - to są wartości których nie jesteś w stanie zauważyć... Inna wysokość rzeźby bieżnika na oponach, inne obciążenie auta wynikające chociażby z ilości paliwa w zbiorniku - i już wartości uzyskane będą diametralnie inne.Aczkolwiek problem legalności pochodzenia a przede wszystkim oryginalności oferowanych na allegro olejów był wielokrotnie na tym tylko forum poruszany i wielokrotnie dowodzone było że lwia część sprzedawanych "po okazyjnych cenach" na naszych serwisach aukcyjnych olejów to elementarne podróbki.
oj 5W40 Castrola to nie jest Full Syntetyk raczej...checin pisze:a w swojej czwórce jak kupiłem miałem Pełny syntetyk (Castrol Magnatec 5W-40) poźniej zmieniłem po 10 tys na pół-syntetyk(Castrol Magnatec 10W-40)
Jak nie jest skoro pisze Fully synthetic?Michael G60 pisze:oj 5W40 Castrola to nie jest Full Syntetyk raczej...
Właśnie sam tego nie rozumiem. Mówi się że 15w40 to minerał, 10w40 półsyntetyk, 5w40 pełny syntetyk a 0w40?checin pisze:Jak nie jest skoro pisze Fully synthetic?Michael G60 pisze:oj 5W40 Castrola to nie jest Full Syntetyk raczej...
Syntetyk czy nie to sprawa, że się tak wyrażę surowca, 5w czy 0w czy 20w to miara lepkości w niskich temperaturach, a to co potrafią napisać marketingowcy na etykietach że sami czy mineral ma się najczęściej nijak do rzeczywistości (któryś z producentów został chyba nawet pozwany przez organizacje konsumenckie).KamilP pisze:Właśnie sam tego nie rozumiem. Mówi się że 15w40 to minerał, 10w40 półsyntetyk, 5w40 pełny syntetyk a 0w40?checin pisze:Jak nie jest skoro pisze Fully synthetic?Michael G60 pisze:oj 5W40 Castrola to nie jest Full Syntetyk raczej...
Dokładnie tak, te oznaczenie służą do okreśniania klasyfikacji lepkościowa olejów silnikowych i kazdy wie że mamy dwa rodzje. Tj. Letnie (oznaczone samymi cyframi : 20, 30, 40, 50, 60) i Zimowe (oznaczone cyframi z literami 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W)5w czy 0w czy 20w to miara lepkości w niskich temperaturach
Mam dokładnie takie samo wrażenie.Piasek pisze:Odnośnie Motula - zawsze miałem wrażenie że to jakaś taka powszechna forumowa opinia o "zajebistości" tych olejów i tak wieść gminna niesie to z jednego forum na drugie. Nigdy nie jeździłem na tym także... kiedyś spróbuję i zobaczymy...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 335 gości