needved pisze:Myślę że taka dźwignia zapewnia większą dawkę rozruchową ale nie jestem tego pewien. Niech w sprawnie dźwigni napisze Arwam lub ktoś inny.
niech da foto bo było parę rodzajów tych dźwignie ale jeśli dobrze myślę i dodatkową oś obrotu ma na górze to jest to taka prymitywna ochrona układu korbowego i kół dwumasowych.
dopiero jak wał kręci się z odpowiednią prędkością to pompa zaczyna podawać paliwo a nie tak jak u nas od najniższych obrotów.
needved pisze:Pierwsze trzy biegi to praktycznie to samo co na starej CHD dla mnie jest to dobre rozwiązanie
dlatego nie odczułeś spadku przyspieszenia. ale za to na czwórce i piątce już tak różowo nie jest
tyle że cisza jest w samochodzie.
needved pisze:
I na żadnym z wałków nie zaobserwowałeś zjawiska podstawiania/podwieszania zaworów?
mam to na obydwóch bo mam za wysokie ciśnienie oleju. jak się kanał zwolni to muszę się z tym uporać a już mam pomysł jak to zrobić.
needved pisze: Na razie do tego twojego byłego M-tdi to mi jeszcze trochę brakuje.
wtedy miałem układ sterowania VNT na linkę podobny jak APSIK, i ciągle były overboosty, myślę że z takim sterowaniem jak mam teraz byłby jeszcze lepiej ale i tak dużo bym nie ugrał już na tamtym silniku bez zmiany wtryskiwaczy na większe. jedynie mogłem iść drogą lepszego ustabilizowania boostu i zmniejszenia strat na wydechu bo jak masz turbo na VNT to jeśli Ci się kierownice przycinają to masz zbyt mały otwór żeby spaliny mogły swobodnie opuszczać silnik.
teraz AAZ'em jeśli się duuuużo przyjemniej choć muszę jeszcze dopracować ukłd sterowania żeby przy zmianie biegów nie było zamółki czyli chwilowego braku boostu. mam już pewien pomysł ale z jego realizacją muszę zaczekać do lata.
i zobaczymy jak się będzie zachowywać turbo z 2.0TDI 170KM