Dziwne znalezisko pod maską. Co to jest?

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

filipex
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: filipex » wt sty 24, 2012 13:52

Witam,

posiadam Golf 3 1.9 TDI 110 KM 1996 r. , ostatnio znalazłem pod maską dziwne znalezisko, którego wcześnie jakoś nie dojrzałem. Mianowicie jak widać na załączonych zdjęciach pod maską mam taką błyszczącą puszkę (nawet nie wiem co to za część i jak się nazywa?) , do której jak podejrzewam powinien był podłączony wężyk, który jest ucięty i widać go obok na zdjęciu. Sprawa jest o tyle podejrzana że wężyk jest zatkany śrubą i raczej nie stało się to przypadkowo.

Obrazek

I tu moje pytanie: Czym może być spowodowane takie rozwiązanie. Czy jest to jakaś usterka, która przez takie rozwiązanie się nie objawia? Warto tu również zaznaczyć, że ostatnio zauważyłem, że coś się dzieje z Turbiną (słabiutko ciągnie powyżej 120 km/h), czy to może mieć jakiś związek?

Bardzo proszę o pomoc, nie jest to w żaden sposób uciążliwe, ale wolał bym uniknąć jakichś poważniejszych awarii. A może po prostu wystarczy założyć wężyk?

pozdrawiam,

F.

Awatar użytkownika
stefano189
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: stefano189 » wt sty 24, 2012 14:12

ta "puszka" to zawór recyrkulacji spalin, w skrócie EGR, a że ktoś go zaslepił to chwała mu i cześc :okej:

MK3 bon jovi TDI + FMIC + heble R32 + 280 mm rear + 216-tki + VKLR + kolektor SDI+ 051C + "11 mm"
WYNIK :D = --- PS / --- Nm

LINK do mojego mk3 --->> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=462883
Zapraszam --> https://www.facebook.com/asostefan" onclick="window.open(this.href);return false;

Obrazek

filipex
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Dziwne znalezisko pod maską. Co to jest?

Post autor: filipex » wt sty 24, 2012 14:23

stefano189 pisze:ta "puszka" to zawór recyrkulacji spalin, w skrócie EGR, a że ktoś go zaslepił to chwała mu i cześc :okej:
A mógł byś wyjaśnić dlaczego? Jestem ciekawy.

pozdrawiam,

F.

Awatar użytkownika
KamilP
DieseL PoweR
DieseL PoweR

Post autor: KamilP » wt sty 24, 2012 15:03

Proszę lektura do przeczytania http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=51401" onclick="window.open(this.href);return false; :bajer:
Po prostu egr wali CI spaliny w dolot i potrafi nieźle zasyfić kolektor ssacy. Obejrzyj fotki w temacie. To jest chyba głównie do ekologii ale słyszałem też że zaślepienie egr podwyższa temp spalania czy coś.. Ale to już nie pamiętam w tamtym temacie wszystko jest

filipex
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: filipex » wt sty 24, 2012 18:15

No a czy może mieć to jakiś wpływ, albo związek z turbiną?

pozdrawiam,

F.

Awatar użytkownika
KamilP
DieseL PoweR
DieseL PoweR

Post autor: KamilP » wt sty 24, 2012 19:08

Z turbiną? Raczej nie. Co do turbo to najlepiej znajdź kogoś z VAGiem albo jak Ty masz i zrobić logi dynamiczne i wrzucić na forum. Wtedy bedzie wiadomo co i jak. Tylko dziwi mnie że tutaj przewód jest zaślepiony.. EGR jak zaślepiają to częściej przez blaszkę. Tak to ciekawe czy komputer błedów nie wywala. To tez na VAGu można sprawdzać. Bo jak sie zatknie blaszką to EGR normalnie sie otwiera ale dostęp do spalin jest zablokowany

Awatar użytkownika
stefano189
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: stefano189 » wt sty 24, 2012 23:54

KamilP pisze:Z turbiną? Raczej nie. Co do turbo to najlepiej znajdź kogoś z VAGiem albo jak Ty masz i zrobić logi dynamiczne i wrzucić na forum. Wtedy bedzie wiadomo co i jak. Tylko dziwi mnie że tutaj przewód jest zaślepiony.. EGR jak zaślepiają to częściej przez blaszkę. Tak to ciekawe czy komputer błedów nie wywala. To tez na VAGu można sprawdzać. Bo jak sie zatknie blaszką to EGR normalnie sie otwiera ale dostęp do spalin jest zablokowany
komputer błędów nie będzie wywalał, bo te kompy w mk3 nie są tak inteligentne jak np. w golfach 5, kolega kamilP ma racje, zatkanie wężyka śrubką to połowiczne rozwiązanie, lepiej tego " bękarta ekologów" zaślepić grubszą blachą, która się nie przepali, pod wpływem wysokiej temp. spalin.

filipex, masz golfa z silnikem afn, czyli 110 PS, czy masz zmienną geometrię łopatek w turbinie. One z czasem się lubią zapiekać, szczególnie jak ktos uprawia PSJ. To że auto ci słabnie przy 120 km/h, to jak się nie mylę klasyczny notaluf czyli przeładowanie. Z resztą jest temat opisujący twój problem bardzo obszernie, podwieszony na samej górze działu, więc poczytaj. A wpierw zacznij od porządnych logów dynamicznych, bo bez tego to można o pogodzie pogadać :hehe:

MK3 bon jovi TDI + FMIC + heble R32 + 280 mm rear + 216-tki + VKLR + kolektor SDI+ 051C + "11 mm"
WYNIK :D = --- PS / --- Nm

LINK do mojego mk3 --->> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=462883
Zapraszam --> https://www.facebook.com/asostefan" onclick="window.open(this.href);return false;

Obrazek

Awatar użytkownika
KamilP
DieseL PoweR
DieseL PoweR

Post autor: KamilP » śr sty 25, 2012 00:02

stefano189, ale nawet jak tak ten przewód się zatknie to raczej to spełnia swoje zadanie, bo EGR jest domyślnie zamknięty tak? Dobrze że ja tego syfu nie mam.. :bajer:

filipex
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: filipex » śr sty 25, 2012 01:35

Hej, tak się składa, że akurat mam dostęp do VAG-a tylko poradźcie mi jakim programem mogę zrobić "logi dynamiczne"? I co to dokładnie oznacza jak przeprowadzić taki test.

Mam również 2 pytanie: Poczytałem trochę ten temat: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=67926" onclick="window.open(this.href);return false;

Tutaj sporo osób opisuje podobne przypadki jak ten mój. I zastanawiam się czy mój problem może być spowodowany wadliwym zaworem n75? I czy powinno mi to wyskoczyć w VAG-u?

Jeszcze pytanie jak odróżnić N75 od bliźniaka od EGR? Może ktoś po prostu podmienił jeden zawór na drugi i teraz już oba poszły w piz...? A może warto podmienić i potestować jak uważacie?

Chciał bym sprawdzić wszystkie możliwe opcje zanim przyjdzie czas na wymianę Turbo.

pozdrawiam,

F.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » śr sty 25, 2012 02:52

Jest jedna rzecz : normalnie (fabrycznie) w silniku AFN w Golfie III nie ma takiego EGR więc pewnie ktoś przrełożył oryginalny kolektor ssący pewnie z Ibizy lub Audi A3 AGR (bez klapy gaszącej) do Twojego silnika. To, że masz zaślepiony u Siebie ten EGR to jest tylko na + a nie na -. Widzę też, że przy zaworze ciśnienia odmy (tym czarnym deklu na pokrywie zaworów) masz załatany koniec wężyka podciśnieniowego i to jest właśnie ten wężyk, który powinien iść do zaworu EGR - więc masz wszystko OK. Logi jak chcesz zrobić to musisz się zapoznać z tym tematem, tam masz wszystko podane na tacy :
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=299803" onclick="window.open(this.href);return false; Jak chcesz więcej info to wklej fotkę całości silnika bo możliwe, że zamiast AFN masz zupełnie co innego pod maską.

Obrazek

filipex
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: filipex » śr sty 25, 2012 13:10

Witajcie, dzisiaj z rana porobiłem kilka zdjęć i jestem ciekawy czy przypadkiem nie żyję w błogiej nieświadomości, że mam inny silnik niż mam rzeczywiście;)

BARDZO WAŻNE INFO!: Auto jest sprowadzone z Holandii, nie wiem czy to istotne, ale może tam były montowane EGR.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wrzuciłem też fotki obu zaworów podciśnienia.

pozdrawiam.

pozdrawiam,

F.

Awatar użytkownika
GeGi
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: GeGi » śr sty 25, 2012 16:55

kolego Twoj silnik to AFN, ale wydaje mi sie ze masz cos poplatane z przewodami podcisnienia!
z fotek dokladnie nie widac ale idz zajrzyj pod maske i zobacz czy masz polaczone przewody podcisnieniowe tak ja kna tym obrazku:
Obrazek
oraz wedlug tego:
Obrazek
1- filtr powietrza
2- N75
3- N18
4- do ECU
5- do gruszki turbo
6- do recyrkulatora spalin
7- przewód podciśnieniowy od pompy VACUM do serwa hamulcy
8- zaworek zwrotny na przewodzie "7
9- do zasobnika podciśnienia w lewym nadkolu"

Króćce podciśnień na zaworkach N75 i N18 są opisane.

VAC- oznacza podciśnienie i podłanczasz je pod wężyki gdzie jest podciśnienie wytworzone przez pompe vacum i zmagazynowane w zasobniku podciśnienia w nadkolu
ATM- oznacza ciśnienie atmosferyczne i podłanczasz to do wężyka wychodzącego z filtra powietrza
OUT oznacza wyjście sterujące zaworka i podłanczasz od N75 do turbo, a od N18 do recyrkulatora.

Obrazek
http://www.TuningShirts.pl - sklep z koszulkami tuningowymi !

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » śr sty 25, 2012 20:38

Chyba trochę przesadziłem z tym EGR - na kilku silnikach, które widziałem w Golfach III jest również taki sam jak u Ciebie więc spoko, nie ma się czym przejmować.

Obrazek

filipex
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: filipex » śr sty 25, 2012 21:13

Tak sobie pomyślałem, że może warto po prostu wymienić wszystkie te przewody i przy okazji sprawdzić czy jest wszystko dobrze po podłączane? Ile potrzebował bym tych przewodów? czy drogie one są?

pozdrawiam,

F.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”