Problem z mocą w TD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z mocą w TD
witam kolegów, od razu przepraszam za to że pisze tutaj a dokładnie nie czytam tematu o turbinie.
Ale nie mam zbytnio czasu by uwaznie poczytać wszystkie posty dot. tego problemu.
W moim aucie jest tak - kiedy jest ciepło na dworzu to auto wogóle nie ciagnie, wyprzedzanie na 5 biegu jest nie wykonalne
i ruszanie ze świateł to totalna porażka, krece go do 3.5 tyś rpm i nic sie nie dzieje, moge wyjść z auta i go popchac.
Ale kiedy jest mróz to zupełnie inna bajka, auto chodzi jak zegarek i wystarczy mu 2.5 tys rpm i jest frajda z jazdy.
Dodam ze teść ma seata toledo z tym silnikiem 1.9 td to ja swoim golfem nawet ruszyć nie zdąże a seta już nie ma.
Dzisjaj nawet nie dałem rady wyprzedzic fiata 125 p na trójmiejskiej obwodnicy.
Panowie moze pokierujcie mnie co mam poczytać, albo co sprawdzić, z góry dziekuję.
Ale nie mam zbytnio czasu by uwaznie poczytać wszystkie posty dot. tego problemu.
W moim aucie jest tak - kiedy jest ciepło na dworzu to auto wogóle nie ciagnie, wyprzedzanie na 5 biegu jest nie wykonalne
i ruszanie ze świateł to totalna porażka, krece go do 3.5 tyś rpm i nic sie nie dzieje, moge wyjść z auta i go popchac.
Ale kiedy jest mróz to zupełnie inna bajka, auto chodzi jak zegarek i wystarczy mu 2.5 tys rpm i jest frajda z jazdy.
Dodam ze teść ma seata toledo z tym silnikiem 1.9 td to ja swoim golfem nawet ruszyć nie zdąże a seta już nie ma.
Dzisjaj nawet nie dałem rady wyprzedzic fiata 125 p na trójmiejskiej obwodnicy.
Panowie moze pokierujcie mnie co mam poczytać, albo co sprawdzić, z góry dziekuję.
Problem z mocą w TD
nie wiem czy to coś jest winne ale w miejscu gdzie jest filtr powietrza mam wilgoc, w sumie widać nawet troszkę wody i filtr też jest wilgotny, może silnik przez to tyle powietrza nie dostawał co musiał? wysuszyłem to miejsce i filtr też już jest suchy ( i czysty jest) założe później i sprawdzę czy to coś dało
Problem z mocą w TD
Sprawdź gumowe wężyki od turbosprężarki - ten idący do pompy wtryskowej i ten idący to zaworu regulującego.
I am traveler of both time and space...
Problem z mocą w TD
jeśli chodzi o to czy sa całe to są, a czy zapchane to muszę je jakoś sciagnąć
dzkięki za info.
dzkięki za info.
Problem z mocą w TD
a jak te węże są zapchane czy brudne to czym najlepiej je wyczyścić?
jak na złość zima u mnie na całego a garazu nie mam to musze troszke odczekać by to sprawdzić
jak na złość zima u mnie na całego a garazu nie mam to musze troszke odczekać by to sprawdzić
Problem z mocą w TD
Akurat w przypadku tych dwóch chodzi o szczelność, brudne w środku nie powinny być.
I am traveler of both time and space...
Problem z mocą w TD
Jeśli o szczelność to są ok, to co może jeszcze powodować takie cuda?
Dzisiaj jest u mnie -10 i auto chodzi jak marzenie
a może sam silnik jest juz padnięty? a ja turbo sie czepiam
Dzisiaj jest u mnie -10 i auto chodzi jak marzenie
a może sam silnik jest juz padnięty? a ja turbo sie czepiam
-
- Użytkownik
- Auto: Skoda Rapid Liftback 1,0TSI 110KM MY2019
- Silnik: DKRC
- Kontakt:
Problem z mocą w TD
Mi to wygląda na problem z dolotem (może jest zasyfiony, przypchany). Im zimniejsze powietrze tym lepiej uturbione auto jedzie. I to by się zgadzało, że im cieplej to masz większy problem. Wymiana filtra powietrza na początek, sprawdzenie szczelności dolotu, drożności.
Skoda Rapid Liftback 1,0TSI MY 2019, Ambition+Audio+Sunset
Problem z mocą w TD
tez mi sie tak wydaje ale mechanikiem nie jestem, sprawdzałem filtr jest ok, z tym ze był wilgotny i w obudowie filtra znalazłem wodę ( sladowe ilości ale bardziej niż wilgoć) wysuszyłem filtr i obudowę i zamontowałem tak jak było.
wydaje mi się że jest lepiej ale snieg spadł i nie mam jak sprawdzić
może faktycznie dolot jest zapchany czy jak, zobaczę to dzisiaj, szczegolnie tu gdzie zasysa powietrze
wydaje mi się że jest lepiej ale snieg spadł i nie mam jak sprawdzić
może faktycznie dolot jest zapchany czy jak, zobaczę to dzisiaj, szczegolnie tu gdzie zasysa powietrze
Problem z mocą w TD
a na początek to nie od suszenia filtra bym zaczął a od wymiany filtra powietrza. jak auto nie chce ciągnąć to dymi? jak tak to na jaki kolor?
daj foto z pod maski.
daj foto z pod maski.
Problem z mocą w TD
oto i zdjęcie silnika
co do filtra to on jes czysty, widać że był całkiem niedawno wymieniany.
dzisiaj go wyjąłem i przejechałem się kawałek ( nie wiem czy dobrze zrobiłem ale musiałem coś działać) , auto w sumie przyspiesza tak samo tylko lepiej sie zbiera z 4 biegu.
A filtr wymienie na nowy.
A co do dymienia to nie widzę by mocniej dymił niż zawsze. Jak mu przycisnę to nie widz za sobą jakiejś smugi dymu
musiał by ktoś za mna jechać i wtedy było by wiadomo.
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
Problem z mocą w TD
ja bym kolego sprawdził rozrząd - czy silnik równo pracuje czy nieraz ma drgawki ??? to wydaje mi się realne - brak mocy, jak u ciebie z kołem pasowym kiwa się na boki ?
Problem z mocą w TD
to mnie zaskoczyłeś może bardziej zaśmuciłeś.
W jakim sensie silnik ma drgawki? podczas normalnej pracy? bo jeśli jadę to nie ma takiej opcji że drga, a jeśli jest na biegu jałowym to też nic się nie dzieje.
A co do koła pasowego to muszę obudowę zdjąć i się przyjżeć.
Rozrządu jeszcze nie robilem, bo od niedawna mam to auto, ale zaraz po kupnie jechałem jakieś 140 km w jedną stronę i nie czułem braku mocy, z 5 biegu wyprzedzałem bez problemu, dopiero po niedługim czasie czułem że coś jest nie tak i zacząłem pisać o problemie tu w tym miejscu
Pasek rozrzadu widać że je st nowy, w sumie wszystkie paski są nowe to były właścciel chyba wymieniał rozrząd a ja dopiero się do tego przymierzam w niedługim czasie.
W jakim sensie silnik ma drgawki? podczas normalnej pracy? bo jeśli jadę to nie ma takiej opcji że drga, a jeśli jest na biegu jałowym to też nic się nie dzieje.
A co do koła pasowego to muszę obudowę zdjąć i się przyjżeć.
Rozrządu jeszcze nie robilem, bo od niedawna mam to auto, ale zaraz po kupnie jechałem jakieś 140 km w jedną stronę i nie czułem braku mocy, z 5 biegu wyprzedzałem bez problemu, dopiero po niedługim czasie czułem że coś jest nie tak i zacząłem pisać o problemie tu w tym miejscu
Pasek rozrzadu widać że je st nowy, w sumie wszystkie paski są nowe to były właścciel chyba wymieniał rozrząd a ja dopiero się do tego przymierzam w niedługim czasie.
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
Problem z mocą w TD
czy budą bardzo telepie i nie masz wrażenia jak by palil na 3 gary ? Sprawdź czy rozrzad ustawiony jest na znakach. Pierwszy na skrzyni, drugi na wałku zozrządu do tego trzeba zdjac pokrywe zaworów, trzeci natomiast na pompie wtryskowej.