Ubywanie oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ubywanie oleju
witam w moim mk3 td jest nastepująca sytuacja.
Wymieniłem olej i jeździłem jeździłem i było ok, troszkę ubyło bo mam do wymiany uszczelkę od pokrywy zaworów.
Przejechałem ze 3 tyś km i stan oleju nadal był i jakieś tydzień temu sprawdzam i jest ok a dzisiaj rano zapalam auto a kontrolka mruga to szybko zgasiłem i dolałem tego oleju, było go ledwie na bagnecie.
Drugi raz mam taką sytuację, pierwsza było zaraz po kupnie auta i było tak samo, olej był i oleju nie ma.
dodam ,że teraz ciągnąłem przyczepkę jakieś 800 kg , zrobiłem może ze 100km a tak to jeżdzę w sumie po mieście , o co może chodzić?
Jak ciągnąłem przyczepkę to nie widziałem by Golfik dymił
Wymieniłem olej i jeździłem jeździłem i było ok, troszkę ubyło bo mam do wymiany uszczelkę od pokrywy zaworów.
Przejechałem ze 3 tyś km i stan oleju nadal był i jakieś tydzień temu sprawdzam i jest ok a dzisiaj rano zapalam auto a kontrolka mruga to szybko zgasiłem i dolałem tego oleju, było go ledwie na bagnecie.
Drugi raz mam taką sytuację, pierwsza było zaraz po kupnie auta i było tak samo, olej był i oleju nie ma.
dodam ,że teraz ciągnąłem przyczepkę jakieś 800 kg , zrobiłem może ze 100km a tak to jeżdzę w sumie po mieście , o co może chodzić?
Jak ciągnąłem przyczepkę to nie widziałem by Golfik dymił
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
Ubywanie oleju
Zerkałeś w rure łącząca kolektor dolotowy i turbine?
Też sprawa stanu pierścieni, obciążenie cieplne silnika, żeby silnik sie nie przegrzał zwiększa się film olejowy wowczas zostaje on spalany.
Też sprawa stanu pierścieni, obciążenie cieplne silnika, żeby silnik sie nie przegrzał zwiększa się film olejowy wowczas zostaje on spalany.
Re: Ubywanie oleju
[quote="piotrekgal"]Zerkałeś w rure łącząca kolektor dolotowy i turbine?
a możesz mi to dokladniej opisać?
olej mi "zgnął" z dnia na dzień i wydaje mi się że to się dzieje jak samochod ma obciąŻenie
a możesz mi to dokladniej opisać?
olej mi "zgnął" z dnia na dzień i wydaje mi się że to się dzieje jak samochod ma obciąŻenie
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
Ubywanie oleju
wiesz gdzie znajduje się turbina? Turbina łączona jest gumowym kolankiem z kolektorem dolotowym/ssącym, odkręć opaske i zerknij czy nie znajduje się tam nadmiar oleju, może być delikatna mgła olejowa, oby się nie ulewało.Byku84 pisze:a możesz mi to dokladniej opisać?
temu wspomnialem o obciążeniach cieplnych silnika, stanu pierścieni, możliwość apetytu oleju może być także przy wysokich obrotach.Byku84 pisze:olej mi "zgnął" z dnia na dzień i wydaje mi się że to się dzieje jak samochod ma obciąŻenie
- dzidzia2011
- Mały gagatek
Ubywanie oleju
Ja miałem to samo sytuacje w swojej mk4 i jak sie schyliłem widziałem po prawej stronie wszystko w oleju turbo pluje
Ubywanie oleju
turbina wiem gdzie jest i pod nią jest wszystko w oleju , więc chyba wiem co sie dzieje , co robić w takiej sytuacji??
- Bolekrsko
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ubywanie oleju
turbo do wymiany jak masz k14 lub t2 zakaldaj t3 ;p od mk2 za 200 pln znajdziesz ;] no chyba ze splyw oleju masz odkrecony ;p
http://datingsidorsingel.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ubywanie oleju
a wystarczy tylko wymienić turbo czy coś jeszcze jest do wymiany?
Sorki że tak się pytam ale już mnie nie bawią ciągłe koszty związane z moim golfem a zacząlem od wydania już na wstępie 1500 zł
Kupić używane turbo czy regenerować , tu myślę nad zakładem w Kolbudach - Myszkier.
Sorki że tak się pytam ale już mnie nie bawią ciągłe koszty związane z moim golfem a zacząlem od wydania już na wstępie 1500 zł
Kupić używane turbo czy regenerować , tu myślę nad zakładem w Kolbudach - Myszkier.
- Bolekrsko
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ubywanie oleju
nic nie regeneruj.... kup uzywke z malym luzem ale wpierw zobacz co dokladnie sie dzieje. moze turbo dobre a leje sie ze splywu hmm
http://datingsidorsingel.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- dzidzia2011
- Mały gagatek
Ubywanie oleju
Ja oddałem swoją dopłaciłem i wziołem BRD akurat ale powiem ci że ani kropelki oleju mi nie znikło a jeśli regeneracja to ci proponuje poznań rewelka regenerują
Re: Ubywanie oleju
a ja oddałem do fachowca i 4 dzień auto stoi ni c nie robi a ja nie mam czym jeździć.dzidzia2011 pisze:Ja oddałem swoją dopłaciłem i wziołem BRD akurat ale powiem ci że ani kropelki oleju mi nie znikło a jeśli regeneracja to ci proponuje poznań rewelka regenerują
do Poznania mam kawał drogi ( Z Gdanska) ale jesli dobrze to robią...
A może znacie jeszcze gdzieś fachowców którzy regenerują turbo? tak do 140 km od Gdańska, odpada Myszkier Kolbudy tak na wstepie.
Słyszałem że w Sztumie (woj. Pomorskie) też regenerują , może ktoś tam już oddawał?
Nie chce uzywanej turbiny bo nie wiem co kupie a sam się nie znam.
- dzidzia2011
- Mały gagatek
Ubywanie oleju
Koledzy mam turbo po regeneracji (moje było składane przez jakiegoś fachowca z trzech części) i załącza się ono przy 2,5 tyś rpm , nie są to trochę za wysokie obroty?
Mozna zrobić tak by turbo załączało się przy niższych obrotach?
Mozna zrobić tak by turbo załączało się przy niższych obrotach?