podgrzewacz płynu chłodniczego.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Świece grzeją Wsadziłem rezystor 10 KOhm zamiast czujnika, temperatura na VAGu -10C. Widać zresztą w logu: Log (0 - 007,012,016).
Spróbuję jeszcze potencjometrem określić przy jakiej maksymalnej wartości włączają się świece i zmontować to wszystko na przekaźniku, tak jak jest na podanej wcześniej stronie.
Mała aktualizacja.
Temperatura spadła do -5C a na czujniku +3-4 stopnie więc czujnik do wymiany. Ktoś może wie jaką charakterystykę ma termistor znajdujący się w czujniku? Nie chce wymieniać całego czujnika, bo nowy kosztuje 70 zł.
Spróbuję jeszcze potencjometrem określić przy jakiej maksymalnej wartości włączają się świece i zmontować to wszystko na przekaźniku, tak jak jest na podanej wcześniej stronie.
Mała aktualizacja.
Temperatura spadła do -5C a na czujniku +3-4 stopnie więc czujnik do wymiany. Ktoś może wie jaką charakterystykę ma termistor znajdujący się w czujniku? Nie chce wymieniać całego czujnika, bo nowy kosztuje 70 zł.
Panowie, jak mogę pochwalić się doświadczeniami, na temat zamontowanego podgrzewacza do swojego MK4. Mam tak jak wspomniałem MK4 z silnikiem ATD, oryginalnie bez pogrzewacza. Postanowiłem zamontować podgrzewacza płynu chłądzącego. Zakupiłem: oryginalną vw puszkę wktórej znajdują się przekaźniki 1x50 i 1x100 ( puszka jest oryginalnie zamontowana na ścianie grodziowej, pasuje od passata lub golfa), bezpieczniki 3x40 A i 1x1 A, włącznik od podgrzewania tylnej szyby ( to tym włącznikiem uruchamiam podgrzewcz płynu chłądzącego), który zamontowałem na tesce rozdzielczej obok oryginalnego włącznika podgrzewania tylnej szyby, płytkę, która steruję podgrzewaczem ( ustawiłem czas to grzania na 5 min, można ustawić czas grzania, jak dobrze pamietam od 10 sekund do 15 min, lub mogę wyłączyć sam układ kiedy chće, lub ponownie łączyć ), oryginalne kapturki od świe żarowych. Podłączyłem i grzeje w mig, wskazówka śmiga w oczach, przynajmniej u mnie tak jest. Aha, jeszcze jedno alternator zostawiłem oryginalnie zamontowany 90 A, wiem że w autach z orygnialnym podgrzewaczem jest 120 A, ale u mnie daje radę. Nie zauważyłem, jak narazie żadnyach probleów, np. spadek napięcia. Podlączałem kompa-błędów brak. Nie sparawdząłme natomiast, jakie jest obciążenia aletrnatora i akumulatora.
banan1, a nie prościej było podpiąć te przekaźniki pod sterownik silnika żeby je załączał? ATD steruje tymi przekaźnikami - jak nie wierzysz - odpal auto jak jest zimne i zobacz w blokach masowych 016 - pozycję 3 - - jak odpalisz będzie 00 po około 30 sekundach 01 a po chwili 11 - czyli grzeją wszystkie świece - idzie sygnał dla przekaźników
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Witam. A jak sprawdzić na krótko te świeczki bez wykręcania? czy dochodzi do nich napięcie? mi wydaje się że nie grzeją ,teraz w te mrozy mam wolne to nie jeżdżę , ale jak było -10 -15 to w golfie wskazówka pokazywała coś koło 90* po przejechaniu 5km. jak nie więcej Mam też w golfie takie ustrojstwo -dodatkowy przycisk który ma niby szybciej powodować dogrzanie kabiny działa to jak pokrętło jest przekręcone w lewo nie na dmuchanie na szybę , wtedy pali się kontrolka i powietrze jest zasysane z kabiny , ale nic to nie daje i tak jest zimno i tylko szyba szybciej się zaparuje.
Seat Mii 1.O CHYA
grg474, Może i tak, ale nie chciałem tego tak obciążać, gdyż mam alternator 90 A, a w oryginale z podgrzewaczem jest 120 A,sam steruje i odpalam kiedy chce. Dzieki za podpowiedz i poradę.
Sztomel pisze:Postprzez Sztomel » 03 wrz 2009 10:59
PinkFloyd napisał(a):Świece sie uruchamiaja jak sa spełnione niże warunki
- silnik pracuje od min. 10 s
- temp. plynu chlodzacego >70°
- temp. powietrza >5°
- obr. silnika < 800
- obciazenie Alternatora < 50%
no i do tego musi być włączona nagrzewnica na full i nawiew na szybę przednią.
Witam, dziś czytając ten temat zastanowiło mnie spełnienie warunków włączenia przez ECU świec podgrzewacza i ... u mnie nie musi być nagrzewnica na full i nawiew na przednia szybę aby świece grzały
Golf IV Variant 1.9 TDI PD 2003 r Special
BYŁ- GOLF PLUS 1.9 TDI COMFORTLINE 2006 r
BYŁ- GOLF PLUS 1.9 TDI COMFORTLINE 2006 r
A u mnie chyba musi chociaż nie będę się spierał-golfem nie jeździłem od wtorku-dziś zam.aku aby zobaczyć czy nic nie pozamarzało, odpalił od drugiego strzała , bo za pierwszym odezwał się bendix , chyba przyłapało rozrusznik.Trochę popykałem - dałem dmuchawę na full i pokrętło na szybę , troszeczkę po chwili podskoczyła temp. na zegarze no i 2świeczki parzyły! trzecia trochę ciepła.Nie chciało mi się nigdzie jechać , ale następnym razem zobaczę po jakim czasie(km) złapie temperaturę!? Może to i działa z tym że ja z przyzwyczajenia nigdy nie grzeję auta na postoju tylko od razu jadę 2ką powolutku mieszkam w lesie do asfaltu mam 4km. tak więc jadę max 60ką no i nigdy nie włączam dmuchawy na full. Na początku mam na 1ce a potem jak już leci letnie powietrze to wrzucam na 2gi bieg ale też przez chwilę - potem ciągle na 1ce .OLGRAN pisze: u mnie nie musi być nagrzewnica na full i nawiew na przednia szybę aby świece grzały
Seat Mii 1.O CHYA
Naczytałem się na temat tych podgrzewaczy jak głupi. Pamiętam wszystkie wymienione warunki, tj. obciążenie alternatora, temp zewn i płynu, obroty itp. Studiowałem temat przez jakieś 2-3 dni i dalej do końca nie rozumiem jak to działa. Mam Golfika 4 Var z klimatronikiem. Zlokalizowałem przedmiotowe świeczki w wężu do nagrzewnicy. Dwa dni po kolei po odpaleniu sprawdzałem na postoju czy grzeją. I nic. Niezależnie od ustawień klimatronika, obrotów dmuchawy, AUTO, ECON czy pusto. Z nawiewem na szybę i bez. I na postoju się to to nie włącza. Wczoraj po takich eksperymentach, dobrych kilka minut palenia na postoju (z zimnymi świeczkami) w końcu ruszyłem w drogę. Po przejechaniu kilkuset metrow poczułem nieśmiałe ciepełko z kratek nawiewów. Zatrzymałem się, maskę w górę i łapą za świeczki. No i grzały. Jak to w końcu jest z tym uruchamianiem pogrzewaczy w autach z klimatronikiem, bo już calkiem głupi się zrobiłem ?
-
- Mały gagatek
Sprawdź VAGiem grupę 16 i będziesz wiedział Temperatura dla ECU nie jest brana z tego samego czujnika co na wyświetlacz, więc bez VAGa nie sprawdzisz czy jest dobry.
Maciek, mi nie chodzi o sprawdzenie czy jest sprawny, bo sprawny, tylko o dokladną sytuację, kiedy się uruchomia. Bo jak pisałem, wg mnie jest więcej warunków, niż się tu pisze.
-
- Mały gagatek
Są tylko te warunki, przeglądając fora zauważyłem, że nie zawsze świece działają poniżej 5 stopni, czasem temperatura musi być niższa.
Rozumiem, że nie masz żadnej jedynki w Engine > grupa 16 > pozycja 2 (Aux, heat)?
Moment włączenia widoczny jest w tym logu Log (29 - 007,012,016). Widać tam nawet moment kiedy grzeją też świece po odpaleniu (grupa 12 > poz. 1) i dopiero po nich włączają się świece od podgrzewania płynu (grupa 16 > poz. 3).
Rozumiem, że nie masz żadnej jedynki w Engine > grupa 16 > pozycja 2 (Aux, heat)?
Moment włączenia widoczny jest w tym logu Log (29 - 007,012,016). Widać tam nawet moment kiedy grzeją też świece po odpaleniu (grupa 12 > poz. 1) i dopiero po nich włączają się świece od podgrzewania płynu (grupa 16 > poz. 3).
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
Re: podgrzewacz płynu chłodniczego.
jano0244 pisze:Naczytałem się na temat tych podgrzewaczy jak głupi. Pamiętam wszystkie wymienione warunki, tj. obciążenie alternatora, temp zewn i płynu, obroty itp. Studiowałem temat przez jakieś 2-3 dni i dalej do końca nie rozumiem jak to działa. Mam Golfika 4 Var z klimatronikiem. Zlokalizowałem przedmiotowe świeczki w wężu do nagrzewnicy. Dwa dni po kolei po odpaleniu sprawdzałem na postoju czy grzeją. I nic. Niezależnie od ustawień klimatronika, obrotów dmuchawy, AUTO, ECON czy pusto. Z nawiewem na szybę i bez. I na postoju się to to nie włącza. Wczoraj po takich eksperymentach, dobrych kilka minut palenia na postoju (z zimnymi świeczkami) w końcu ruszyłem w drogę. Po przejechaniu kilkuset metrow poczułem nieśmiałe ciepełko z kratek nawiewów. Zatrzymałem się, maskę w górę i łapą za świeczki. No i grzały. Jak to w końcu jest z tym uruchamianiem pogrzewaczy w autach z klimatronikiem, bo już calkiem głupi się zrobiłem ?
ja mam tak samo raz działa , raz nie działa , juz się zastanawiam czy nie zrobić tego na jakiś włacznik a nie lubie druciarstwa
vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Być może załączaniem tego ustrojstwa jest tak, że potrzebuje też sygnału z licznika o tym, że jedziesz.jano0244 pisze:Jak to w końcu jest z tym uruchamianiem pogrzewaczy w autach z klimatronikiem, bo już calkiem głupi się zrobiłem ?
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
guziolek pisze:Być może załączaniem tego ustrojstwa jest tak, że potrzebuje też sygnału z licznika o tym, że jedziesz.jano0244 pisze:Jak to w końcu jest z tym uruchamianiem pogrzewaczy w autach z klimatronikiem, bo już calkiem głupi się zrobiłem ?
no tak tylko on raz grzeje a raz nie grzeje a jak odpalam to za każdym razem jadę i wszystkie parametry w normie
vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO