1.3 ( madison )-słabo pali, nierówno pracuje, spad. mocy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam,
Problem -> mk2 golf 1.3 (madison) 90r.
Od dziś silnik słabo odpala, stał chwilę na parkingu po dłuższej jeździe i niespodziewanie zaczął marudzić.. nie chciał zapalić. Podejrzenie, paliwo, kurs na stację, 5l w butelce po wodzie i.. odpalił... niestety zaczął bardzo nierówno chodzić.
Objawy: poważny spadek mocy, jakby któryś gar przestał pracować, trochę nim trzęsie, odgłos nierównej pracy jak w american mussle. Podejrzenie padło na świece i przewody, które już swoje przeżyły, autko po chwili dostało nowe przewody, nowy palec, świece. Kolejność podłączenia 1-3-4-2 zgadza się ?
Wymiana nie pomogła, auto wciąż słabo pali, nierówno pracuje. Świece suche, niezalane, nieubrudzone. Co może być przyczyną, na co zwrócić uwagę, co sprawdzić? Please Help.
(założyłem nowy temat w celu dokładnego udokumentowania prowadzonych prac, opisania problemu oraz jego rozwiązania wraz ze zdjęciami, które już niedługo. Ponadto nie znalazłem konkretnej odpowiedzi a jedynie dobre wskazówki dla innych silników)
Problem -> mk2 golf 1.3 (madison) 90r.
Od dziś silnik słabo odpala, stał chwilę na parkingu po dłuższej jeździe i niespodziewanie zaczął marudzić.. nie chciał zapalić. Podejrzenie, paliwo, kurs na stację, 5l w butelce po wodzie i.. odpalił... niestety zaczął bardzo nierówno chodzić.
Objawy: poważny spadek mocy, jakby któryś gar przestał pracować, trochę nim trzęsie, odgłos nierównej pracy jak w american mussle. Podejrzenie padło na świece i przewody, które już swoje przeżyły, autko po chwili dostało nowe przewody, nowy palec, świece. Kolejność podłączenia 1-3-4-2 zgadza się ?
Wymiana nie pomogła, auto wciąż słabo pali, nierówno pracuje. Świece suche, niezalane, nieubrudzone. Co może być przyczyną, na co zwrócić uwagę, co sprawdzić? Please Help.
(założyłem nowy temat w celu dokładnego udokumentowania prowadzonych prac, opisania problemu oraz jego rozwiązania wraz ze zdjęciami, które już niedługo. Ponadto nie znalazłem konkretnej odpowiedzi a jedynie dobre wskazówki dla innych silników)
-
- Nowicjusz
Krótka przejażdżka, jakby lepiej chodził na wyższych obrotach, na niskich przy próbie sprawnego ruszenia gaśnie.
-
- Nowicjusz
Nowe przewody, swiece i paluch poprawily start i prace.. ustawienie 1-3-4-2 w tym silniku jest niewlasciwe. Auto pracowalo normalnie dla ustawienia:
1 2
3 4
Nowy objaw.. piszczenie wewnatrz silnika po wejsciu na obroty,
" onclick="window.open(this.href);return false;
to cos powazniejszego.. czas rozebrac glowice, tostac sie az do tlokow. Sugestie ?
1 2
3 4
Nowy objaw.. piszczenie wewnatrz silnika po wejsciu na obroty,
" onclick="window.open(this.href);return false;
to cos powazniejszego.. czas rozebrac glowice, tostac sie az do tlokow. Sugestie ?
Pierwszy raz taki widzę taki filmik i taki objaw piszczenia raczej nie w silniku jak by coś w środku pierdykło już dawno by zdechł A nie masz gdzieś dziury ??? np głowicy albo pasek klinowy ale raczej nie acz tak a i sprawdź alternator te kółko od niego możne on oddaje takie dźwięki
pasek od alternatora patrzyłeś miałem taką samą usterke jeżeli chodzi o pisk tyle że u mnie w golf 2 1.3 nz anternator już siadał aż w końcu przestał sie obracać
-
- Nowicjusz
tak, to nie to.. pisk jakby z wnętrza silnika. Dziś będziemy wiedzieć, rozbieramy go całkiem - już jakiś czas temu chciałem obejrzeć pierścienie, wałki, nowe uszczelki itd. Sprawozdanie niedługo.
-
- Nowicjusz
No i się już trochę wyjaśniło.. poza tym piszczeniem miałem problem ze sprzęgłem.. ślizgało się Każdy dobry mechanik od razu powie że docisk lub sprzęglo.. ale zanim zabierzemy się za kupienie części, sprawdźmy sami. Zdjęcie skrzyni nie jest kłopotliwe a może się okazać że to coś innego.. u mnie poszła uszczelka do skrzyni biegów. Uszczelki trzeba wymieniać, sprawdzać i.. mieć ! A u mnie? : sprzęgło ślizgalo się na wysokich obrotach przy nowej tarczy i dobrym jeszcze docisku ze względu na wadliwa "nowa" uszczelke, która ktoś kiedyś założył.. cała tarcza była zalana i sprzegło się ślizgało. Brzz... te tanie podróbki.. nowa tarcza, nowa uszczelka, olej do skrzyni. Na szczęście autko mało jeżdżone więs skrzynia nie została uszkodzona.
( Przy okazji rozebraliśmy blok, wymieniliśmy pierscienie, większość uszczelek .. a co.. )
A właśnie nie chce ktoś kupić dobrych, czystych świec i przewodów do Golfa?
Tylna klapa ma dość niefortunnie podlączone przewody, dość szybko się wycierają.. nie działa wycieraczka? Podświetlanie tablicy z tyłu? Sprawdźcie przewody.. z lewej strony z tyłu biegnie przewód do tylnej klapy.
A to dziwne piszczenie? To.. uwaga, uwaga.. Aparat zapłonowy! Kto by pomyślał?!
( Przy okazji rozebraliśmy blok, wymieniliśmy pierscienie, większość uszczelek .. a co.. )
A właśnie nie chce ktoś kupić dobrych, czystych świec i przewodów do Golfa?
Tylna klapa ma dość niefortunnie podlączone przewody, dość szybko się wycierają.. nie działa wycieraczka? Podświetlanie tablicy z tyłu? Sprawdźcie przewody.. z lewej strony z tyłu biegnie przewód do tylnej klapy.
A to dziwne piszczenie? To.. uwaga, uwaga.. Aparat zapłonowy! Kto by pomyślał?!