Za duże spalanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Za duże spalanie
Witam maniaków VW. Mam w posiadaniu GolfaIV z 98roku 1,6 benzyna - automat.
Samochód jeżdzi i sprawuje się dobrze. Silnik chodzi bez problemów, pracuje równo - sprawdzalem go na Vagu(nic nie wykrył)
Jednak niestety jak dla mnie strasznie duzo pali 13-15 litrow/100km. Niezależnie od pogody, aczkolwiek zaznaczam że jest używany w mieście.
Wyczytałem tu i tam że ten typ tak ma. Czy ktoś z was może zasugerować jak rozwiązać ten problem?
Samochód jeżdzi i sprawuje się dobrze. Silnik chodzi bez problemów, pracuje równo - sprawdzalem go na Vagu(nic nie wykrył)
Jednak niestety jak dla mnie strasznie duzo pali 13-15 litrow/100km. Niezależnie od pogody, aczkolwiek zaznaczam że jest używany w mieście.
Wyczytałem tu i tam że ten typ tak ma. Czy ktoś z was może zasugerować jak rozwiązać ten problem?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Za duże spalanie
w mieście...i jeżeli są to do tego krótkie odcinki to może tyle palić...tym bardziej że automatSingbad pisze:zaznaczam że jest używany w mieście
mój 1.4 zimą na krótkich odcinkach (do 2km) też 15 pali
Za duże spalanie
Hej , dzięki za odpowiedz.
Samochód robi srednio 6km jednorazowo. Zadaję sobie sprawę, że korki ruszanie itp.
Zima nie sprzyja niskiemu spalaniu,zanim auto sie rozgrzeje to juz koniec jazdy.
Ale w lecie jest tak samo 13litrow/100km jak w morde strzelił, malo zachęcające.
Samochód robi srednio 6km jednorazowo. Zadaję sobie sprawę, że korki ruszanie itp.
Zima nie sprzyja niskiemu spalaniu,zanim auto sie rozgrzeje to juz koniec jazdy.
Ale w lecie jest tak samo 13litrow/100km jak w morde strzelił, malo zachęcające.
Za duże spalanie
12-14 to normalna cyfra dla jazdy po Wrocławiu w tej konfiguracji.Singbad pisze:Jednak niestety jak dla mnie strasznie duzo pali 13-15 litrow/100km. Niezależnie od pogody, aczkolwiek zaznaczam że jest używany w mieście.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=79588
Za duże spalanie
nie wiem co Wam tak duzo spala. moj 1.6 wiecej jak 10 nie wezmie nawet nierozgrzany na krotkich odkcinkach... fakt faktem korkow u mnie nie ma ale pokuje krotkie odcinki... spala mi ok 8-9 litrow. niestetety na trasie wcale nieduzo mniej okolo 7. mam nadzieje ze w lato bedzie duzo lepiej (jeszczed nim nie jedzilem) pozdrawiam.
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Za duże spalanie
Sprawdzić czy działa termostat
Próba czyszczenia przepływomierza
próba czyszczenia krokowca
sprawdzić sonde lambda
czujnik temp. cieczy
na klimatroniku nie jeździć bez ECON
po tych radach i naprawie usterek jeżeli one widnieją w egzemplarzu spalanie z 13 moze spaść zimą do 9-10l.
sprawdzić sonde lambda
czujnik temp. cieczy
po tych radach i naprawie usterek jeżeli one widnieją w egzemplarzu spalanie z 13 moze spaść zimą do 9-10l.
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Za duże spalanie
marcin7x5 pisze:Z ciekawości w jakim zakresie prędkości obrotowych silnika poruszasz się?
Dzieki za odp.W związku z tym że jest to automat to w takcie jazdy nie mam zbyt wielkiego wplywu na obroty. Oczywiscie staram sie zeby jezdzil w przedziale 2000 a 3000 obrotów.
Na postoju obroty sa ponizej 1000 i nie ma żadnych wahan, silnik pracuje równo.
Johnatan pisze:Sprawdzić czy działa termostat
sprawdzić sonde lambda
czujnik temp. cieczy
To już jakiś pomysł. Postaram się rozeznać w temacie.
Pozdrawiam
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Za duże spalanie
powodzeniaJohnatan pisze:spalanie z 13 moze spaść zimą do 9-10l.
9-10 mógłby palić w mieście ale latem...i na manualnej skrzyni
Singbad,kombinować możesz ale nie sądzę abyś coś z tego spalania urwał...zrób diagnostykę komputerową, jak nic nie wykaże to pilnuj ciśnienia w oponach, wymieniaj filtry na czas itp - standardowe obchodzenie się z autem
Re: Za duże spalanie
Qto pisze:powodzeniaJohnatan pisze:spalanie z 13 moze spaść zimą do 9-10l.
9-10 mógłby palić w mieście ale latem...i na manualnej skrzyni
Singbad,kombinować możesz ale nie sądzę abyś coś z tego spalania urwał...zrób diagnostykę komputerową, jak nic nie wykaże to pilnuj ciśnienia w oponach, wymieniaj filtry na czas itp - standardowe obchodzenie się z autem
Dzięki za zainteresowanie tematem i pomoc. Też myślę że cudów nie ma, to mój pierwszy automat i mam mieszane uczucia, a kupiłem go dla żony bo jeździ na wózku i taka konfiguracja auta sprzyja wygodnemu dla niej jezdzeniu. Golf pomyślał o wielu detalach, które dla niej sa super jak - regulowana kierownica regulowany fotel w gore i dol. Wszystko fajnie tylko wydaje mi się że ta skrzynia w automacie jest po prostu nie dopasowana to tego silnika. 2 litrowy to chyba jest optymalna moc. W 1.6 troche silnik się męczy. A w trasie to w ogole ponad 3000 obrotow. Niby jezdzi fajnie, plynnie, nie szarpie .... ale to spalanie jak na takie autko to za duzo jak dla mnie. Pozdrawiam