póki co to odłączyłem podciśnienie od EGRa żeby nie działał i dzisiaj rano przy -13 odpalił od strzała.. może to jednak to? okaże się na dniach czy to dzisiaj był jakiś przypadek czy jednak ten EGR jest jakiś zepsutydaniel19843 pisze:No bo coś wolno kręci. Jeśli jesteś pewien co do aku to przyjrzałbym się rozrusznikowi (czyszczenie, smarowanie, wymiana tulejek, ewentualnie wymiana szczotkotrzymacza jak szczotki kiepskie).hoja pisze:Dałem znajomemu mechanikowi bo myślałem że to może rozrusznik wolno kręci
TRUDNO/CIĘŻKO ODPALA ZIMNY/CIEPŁY. REGULAMIN STR 116.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: [TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!
[TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!
@hoja
Zobacz sobie w jakiej pozycji jest klapa gasząca i będziesz wiedział czy Ci klapy nie przycina.
Na starcie klapa powinna być otwarta. Niech ktoś zgasi silnik i zobacz czy zassie gruszkę. Wtedy klapa powinna się na chwilę zamknąć i po chwili znów otworzyć.
Bo rozumiem, że odłączyłeś wąż od gruszki? Chyba, że się mylę
Zobacz sobie w jakiej pozycji jest klapa gasząca i będziesz wiedział czy Ci klapy nie przycina.
Na starcie klapa powinna być otwarta. Niech ktoś zgasi silnik i zobacz czy zassie gruszkę. Wtedy klapa powinna się na chwilę zamknąć i po chwili znów otworzyć.
klapę tzn N239 mam całkiem odłączony bo mi gdzieś podciśnienie przepuszcza i turbina mi wolno wstawała, więc poki co jeżdzę bez klapy gaszącej,mgralien pisze:@hoja
dzisiaj we wrocławiu -17 a moje autko odpaliło od strzała, więc na to wygląda że złemu odpalaniu na mrozie winien był EGR, zrobi się cieplej to go rozbiorę i wyczyszczę, chociaz z rok temu byl czyszczony ;p
tak że jak ktoś ma problemy z odpalaniem i objawy takie jak u mnie to niech spróbuje odłączyć podciśnienie od EGRa mi pomogło
Ostatnio zmieniony ndz lut 12, 2012 11:36 przez hoja, łącznie zmieniany 2 razy.
@hoja
Czyli odłączyłeś ten przewód który idzie od góry zaworu EGR?
Pozdro
Pozdro
dokładnie tak od EGR do N18 odłączyłem przewód i zaślepiłem śrubką żeby nie gubiło podciśnieniamgralien pisze:@hoja
Pozdro
-
- Forum Master
Witam,
EGRm steruje zawór N18 .
Pozdrawiam.
zawór N108 znajduje się w pompie wtryskowej, nie w EGRze.hoja pisze:klapę tzn N108 mam całkiem odłączony bo mi gdzieś podciśnienie przepuszcza...
EGRm steruje zawór N18 .
Pozdrawiam.
Tomek
no już mi się mieszają te zaworki, chodziło mi o N239 od klapy gaszącejtomek08 pisze:zawór N108 znajduje się w pompie wtryskowej, nie w EGRze.
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Koledzy, mam problem. W moim ALH wymieniłem w zeszłym tygodniu akumulator na centre 72ah, i auto miało problem wczoraj z porannym rozruchem, wczoraj wykręciłem świece, wszystkie grzały, ale jedna mi się nie podobała (3 miały szare żarniki, ale jeden był czarny), założyłem nowe świece z ASO, filtr paliwa wymieniony jakieś 8 tys temu, kąt wtrysku 49-51, i auto zapaliło dzisiaj tak (wczoraj było trochę lepiej bo "tylko" -20, zresztą wczoraj jazda dookoła komina to się troche akumulator mógł wyładować, dzisiaj rano -22) " onclick="window.open(this.href);return false;
Szlag trafił termometr z tesco
Szlag trafił termometr z tesco
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
kw, mam tak samo jak ty choć mam mk3, nie mam pojęcia ocb każdy rozkłada ręce
ps miałem taki termometr i przy -12 ze świrował
ps miałem taki termometr i przy -12 ze świrował
Witam, mam takie same objawy jak u was, z tym ze podejrzewam ze paliwo mi sie cofa (bąble w przewodach po odpaleniu), sprawdzcie czy u was nie ma. Na razie nie szukałem przyczyny bo nie mam za wiele czasu, ale mysle ze to bardzo prawdopodobna przyczyna, łapie ale jakby za mało paliwa miał.
Witam mój problem jest taki sam jak u uzytkownika KW wszystko sprawdzone i dalej jest lipa z opalaniem w mrożne dni .Motor to AGR .pali identycznie jak z filmiku jeszcze się zastanawiam nad tym EGR moze wnim jest przyczyna chodzi otą klape gaszącą