Duże spalanie. Problem golf IV 1.6 98r
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Duże spalanie. Problem golf IV 1.6 98r
Mam pewien problem ze spalaniem. Autko to golf IV 98r. 1.6 AKL
A dokładnie chodzi mi o to że że albo jest coś nie tak ze wskaźnikami albo auto pali mi kosmiczne ilosci paliwa
Zaznaczone jest ile miałem paliwa(mało precyzyjnie zaznaczyłem ile było, powinno być tak z 1-2mm przed tą kreseczką) jak kupiłem auto i wjechało ono do garażu i ile mi zabrało. Zrobiłem nim tylko tak z 7km oprócz tego auto przejeżdzało tylko z garazu do garażu no i chodziło na biegu jałowym tak z 40min max 1godz przez ostatnie 2 tyg.
A dokładnie chodzi mi o to że że albo jest coś nie tak ze wskaźnikami albo auto pali mi kosmiczne ilosci paliwa
Zaznaczone jest ile miałem paliwa(mało precyzyjnie zaznaczyłem ile było, powinno być tak z 1-2mm przed tą kreseczką) jak kupiłem auto i wjechało ono do garażu i ile mi zabrało. Zrobiłem nim tylko tak z 7km oprócz tego auto przejeżdzało tylko z garazu do garażu no i chodziło na biegu jałowym tak z 40min max 1godz przez ostatnie 2 tyg.
Ostatnio zmieniony pt kwie 05, 2013 14:55 przez AdamGóral, łącznie zmieniany 1 raz.
Duże spalanie? Czy licznik coś nie tak? Problem MK4 1.6 98r
Zatankuj pod korek ,przejedż ze 100 km w normalnym cyklu , nie w ten sposób ze odpalasz , jedziesz 1km i gasisz , tankowanie pod korek i zorientujesz się ile pali
No ale chyba nawet przy takim uzytkowaniu nie ma prawa tyle paliwa wpiepszyc c'nie?
AdamGóral, nie sugeruj się zbytnio wskażnikiem poziomu paliwa , zatankuj ,pojeżdzij i zatankuj , wtedy dosyć miarodajnie wyliczysz spalanie
Mówisz że chodził długo na biegu jałowym podczas takiej operacji silnik spala nawet 5litrów benzyny na godzinę najlepszą metodą jest zalanie auta do pełna przejechanie 100 km i dolanie do pełna benzyny.
- macabra_
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
no to nie wiem co to by musiał być za silnik... 1.6 na biegu jałowym pali około 1 litr na godzinę, z klimą max. 1,3 litra na godzinę (oczywiście przy prawidłowych obrotach na biegu jałowym).albert241 pisze:Mówisz że chodził długo na biegu jałowym podczas takiej operacji silnik spala nawet 5litrów benzyny na godzinę
AdamGóral, wskaźnikiem poziomu paliwa się nie sugeruj bo on różnie pokazuje. Zauważyłem na przykład jego wahania w zależności wysokości wskazań "chwilowego spalania" na komputerze. Tak jak napisał kolega wyżej, musisz zalać do pełna, zrobić 100km normalnej jazdy, zalać znów pod korek i zobaczysz ile pali.
A to co pokazałeś na zdjęciu to wartość spalania chwilowego i nie ma co się nią przejmować, ponieważ przy ruszaniu, na niedogrzanym silniku potrafi pokazywać nawet ponad 50litrów/100km
ja raz dobiłem przy ruszaniu z miejsca i pokazało mi 72 litry na stówkę
No właśnie nie wiedzialem czy to chwilowe czy średnie bo i to i to sie szybko zmienia bo wyzerowałem ;D A to chwilowe spada na biegu jałowym im bardziej silnik sie rozgrzewa Zaleje do pełnia i zobaczymy jak to pali ;D
- macabra_
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
na 10/100 w mieście musisz się przygotować i to bez większych szaleństw
I my 'benzynowiacy' śmiejemy sie z 'ropniaków'! Jako że sam pomykam 1,6 AZD uważam że spalanie w mieście jest za duże jednak w trasie do 100km/h auto nie tylko daje radę, ale jedzie nawet żwawo. Podepnij pod kompa zrób test licznika i sprawdź błędy - które raczej na spalanie wpływu nie mają, ale czysto w logach być powinno. Wjedź także na górkę i próbuj zjechać na pół sprzęgle z ręcznym i sprawdź czy wskazówka paliwa się wznosi lub opada.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- czarekcw
- kierownik kibla
Ty chcesz, aby sprzęgło palił?harvard pisze:zjechać na pół sprzęgle
Mi spalanie średnie wychodzi od 8 do 10 litrów na 100km (50 na 50 miasto i trasa).
Mój MK4 AKL "BASIS" http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413429" onclick="window.open(this.href);return false;
Wyjdzie w praniu ile pali ;D a pod kompa i tak go podłącze
Mam jeszcze jedno pytanko. Ile litrów paliwa ma rezerwa w tym golfie?
Mam jeszcze jedno pytanko. Ile litrów paliwa ma rezerwa w tym golfie?
Tak właśnie myślałem ;D Bo kumpel na rezerwie robi tak 60-65km