sprężyna żarówki mijania Golf IV

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

stateczny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: stateczny » śr lut 22, 2012 03:55

Witam, prośba o pomoc, rysunek, zdjęcie, udało mi się (prawie) wymienić żarówkę H7 lewą, ktoś kto wymieniał, wie o co chodzi, wyjmowanie AQ i zdejmowanie osłon, dekli mam obcykane (3x), jakoś odpiąłem tę sprężynę, ale za nic na świecie nie mogę jej zapiąć, nie wiem o co, na co ona ma być zahaczona, w instrukcji jest "ściśnij sprężynę" ( w którą stronę ? poprzecznie ? wzdłużnie ? ). Musimy to umieć zrobić na drodze. Tam są jakieś haczyki ? wycięcia w tym pierścieniu ? Obejrzałem wszelkie zdjęcia reflektora i rysunki i tego fragmentu wyraźnie nie widać, jak to zapiąć ? dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
feniks
Forum Master
Forum Master

Post autor: feniks » śr lut 22, 2012 08:28

:bigok:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

kolar1
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: sprężyna żarówki mijania Golf IV

Post autor: kolar1 » śr lut 22, 2012 08:59

Nie wiem z którego masz roku auto bo żona ma z 2000 i tam miałem ten sam problem. Jeśli masz telefon z aparatem to sobie po prostu cyknij tam zdjęcie i wszystko będziesz wiedział (ja tak zrobiłem). W moim z 2003 jest to poprawione i sprężyna otwiera się poziomo a nie pionowo i wymiana jest dużo prostsza.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr lut 22, 2012 12:26

kolar1 pisze:tam zdjęcie i wszystko będziesz wiedział
najlepsze rozwiązanie...feniks dał fotkę, ale wystarczy że będzie miał lampę innej firmy i już nie koniecznie musi być identyczne mocowanie żarówki. Drucik powinien wejść na "haczyk" - obadaj też sobie drugą lampę bo "haczyki" potrafią się złamać.

stateczny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: stateczny » śr lut 22, 2012 15:33

Bardzo dzięki za zdj, zaznaczyłem na nim przypuszczalne haczyki, haczyk, wg mnie to to na czerwono (?) ale w którą stronę te haczyki ?
jeden ? dwa ? Możliwe że niestety zerwałem haczyki, haczyk przy demontażu żarówki, znaczy ten element pewnie będzie do wymiany, o ile występuje oddzielnie, czyli demontaż zderzaka i t d ... ojej ..:( a jeśli podeprę np klockiem styropianowym to na regulację elektryczną nie będzie wadziło ? Dziadostwo to trochę gdybym podparł styropianem i zamknął dekiel :/
Dołączam zdjęcia bo .. nie wiem w którą stronę te haczyki, niestety nie mam telefonu, nie używam, a z aparatem telefonu jeszcze bardziej nie mam :( mam duży aparat foto, ale tam nie podejdzie. To będzie ta wersja reflektora, dzięki Fenix, nie mam Hella, widziałem że Hella ma inaczej.
Czemu ja nie mogę dołączyć zdjęcia ? karze mi się logować i nie przyjmuje hasła

Obrazek

uff, udało się dołączyć z zaznaczeniami, nie logowało mnie do fotosika, rozumiem, w każdym razie wyobrażałem sobie te haczyki jakoś, manualnie jestem zdolny ale nadal chyba nie wiem w którą stronę te haczyki (o ile nie zerwałem). Muszą być dwa, to logiczne. nadal nie wiem w którą stronę haczenia :( Wyobrażałęm sobie że te haczyki to tak jak w kolejnym rysunku, na zielono haczyki Obrazek

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » śr lut 22, 2012 16:06

stateczny pisze:a jeśli podeprę np klockiem styropianowym to na regulację elektryczną nie będzie wadziło ?
będzie wadziło...dodatkowo pamiętaj że żarówki się nagrzewają
Tak jak pisałem wcześniej, obadaj jak masz w drugiej lampie

PS. Nie pisz jednego posta pod drugim, jest opcja "Edytuj" :bajer:

stateczny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: stateczny » śr lut 22, 2012 16:14

ok, jestem tu pierwszy raz, przepraszam (oba me posty pisane w różnym czasie) Dzięki, ale jak pomyślę że zerwę haczyk w drugiej lampie to jeszcze bardziej się boję, do drugiej (prawej) w TDI jeszcze trudniej się dostać :(

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » śr lut 22, 2012 16:22

stateczny pisze:ale jak pomyślę że zerwę haczyk w drugiej lampie
to nie tykaj ;) Nie masz aparatu to lusterko weź :bigok:

stateczny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: stateczny » śr lut 22, 2012 16:38

Jeśli haczyk(jak na zdjęciu od Fenixa) wygląda tak
(bazgroł dołączam), to takich haczyków musi być chyba 2 na reflektor, żeby równomiernie sprężyna dociskała, czyli sprężynę symetryczną trzeba jakoś "na gibanego" odhaczać, zahaczać (?) albo szczypcami ? (do żarówek kupionych na trasie nie dołączają szczypczyków:/
PS. a czemu nie można pisać posta pod postem ? miałem na myśli dołączać kolejne etapy, przemyślenia w temacie, pod ocenę forumowiczów, czy db kombinuję .. Obrazek

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » śr lut 22, 2012 16:55

haczyk jest jeden, przypada na środku drucika więc w miarę równomiernie dociska żarówkę

stateczny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: stateczny » śr lut 22, 2012 19:17

ah, jeden jest i jakoś na środku łapie tę sprężynę, rozumiem, muszę to manualnie wyczuć, i czy jest jeszcze, próby wtedy gdy lało, zahaczenia o cokolwiek tam... spełzły na niczym, mimo naciągania, doduszania i próbach zahaczenia, hm .. możliwe że odpinając urwałem haczyk. Bardzo dziękuję, jutro pójdę wojować dalej z tą sprężyną, dam znać czy się coś udało, ociągam się bo to rozbieranie pół Golfa niemalże. :banghead:

stateczny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: stateczny » pn mar 05, 2012 15:42

:pub:
jesssuu, dzięki zamykamy temat, UDAŁO SIĘ :)) haczyk nie był zerwany,
dzięki Feniks za zdj, bez tego nie dałbym rady,
dzięki Qto za podpowiedź z lusterkiem, bez tego nie dałbym rady
Jeśli można ... rozpisać się szerzej ? przepraszam ale dla wiedzy innych którym przyjdzie wojować z lewą żarówką mijania w Golf IV diesel TDI
(są różne wersje lamp, Hella i inne, są roczniki różne i w związku z tym inne rozwiązania, itd ... moja była jak zdj od Feniksa)
Owszem, jestem teraz w stanie bez lusterka i z zawiązanymi oczyma wymienić żarówkę LEWĄ, MIJANIA w GOLF IV TDI, potrafię już w tym celu, w ciemną noc,
odkręcać 75 osłon, AQ wymontować, listwy wymontować, czyszczenia klem itd (czemu żłobili kanały w plusowej klemie ?
co to niby ma -miało dać ? żeby niby nie spadła ? klinowanie ? śruby klem i konstrukcja klem działa jak imadełka, w porzo ..
(coś jak kowadełka w Mercu, w hamulcach ... ale wykonanie Merca tychże to .. poezja)
klemy, kowadełka, listwy ...
- czyszczenie klem utrudnione
ja pier...przepraszam
jednak Golfowi daleko do Japończyków, a może nawet do Koreańczyków (miałem wiele samochodów, słowo !!!)
Dobra
cud, udało się wymienić, osadzić, zapiąć żarówkę w starym Golfie ...IV
Poczyściłem ich super-sprężynki na-stykowe (ulegające starzeniu się, generalnie grzały się styki ... wypalały plastiki i przewody ...)
(takich zjawisk w japońcach nie stwierdziłem ..)
Jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC w rozwiązaniu
problemu
(w tzw międzyczasie wymieniłem już aku Centra na jakiś Nowy bo wszystko razem padło .. kto wie z jakiego powodu)
Oby nigdy nikomu nie przepaliła się
lewa żarówka świateł mijania w Golf IV !!!
(a ponoć nieszczęścia chodzą parami !?!?!?)
Tak jak za pierwszym razem ... złorzeczyłem na Golfa 2
tak i teraz, przepraszam miłośników ale ...
mam powściągliwe bardzo uczucia .. jeśli chodzi o Golf IV - kolega mówi że Golf III był udany .. nie wiem .. może !!!
Wychodzi mi że jednak samochody japońskie .. lub Merc

pozdrawiam, dziękuję za życzliwą pomoc, życzliwą i fachową ...
(bez Was bym chyba tego nie naprawił, słowo ...
i.. proszę o zamknięcie tematu sprężyna żarówki ...
w Golf IV

Pozdrawiam
:pub:

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pn mar 05, 2012 15:56