sprężyna żarówki mijania Golf IV
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, prośba o pomoc, rysunek, zdjęcie, udało mi się (prawie) wymienić żarówkę H7 lewą, ktoś kto wymieniał, wie o co chodzi, wyjmowanie AQ i zdejmowanie osłon, dekli mam obcykane (3x), jakoś odpiąłem tę sprężynę, ale za nic na świecie nie mogę jej zapiąć, nie wiem o co, na co ona ma być zahaczona, w instrukcji jest "ściśnij sprężynę" ( w którą stronę ? poprzecznie ? wzdłużnie ? ). Musimy to umieć zrobić na drodze. Tam są jakieś haczyki ? wycięcia w tym pierścieniu ? Obejrzałem wszelkie zdjęcia reflektora i rysunki i tego fragmentu wyraźnie nie widać, jak to zapiąć ? dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam
Re: sprężyna żarówki mijania Golf IV
Nie wiem z którego masz roku auto bo żona ma z 2000 i tam miałem ten sam problem. Jeśli masz telefon z aparatem to sobie po prostu cyknij tam zdjęcie i wszystko będziesz wiedział (ja tak zrobiłem). W moim z 2003 jest to poprawione i sprężyna otwiera się poziomo a nie pionowo i wymiana jest dużo prostsza.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
najlepsze rozwiązanie...feniks dał fotkę, ale wystarczy że będzie miał lampę innej firmy i już nie koniecznie musi być identyczne mocowanie żarówki. Drucik powinien wejść na "haczyk" - obadaj też sobie drugą lampę bo "haczyki" potrafią się złamać.kolar1 pisze:tam zdjęcie i wszystko będziesz wiedział
Bardzo dzięki za zdj, zaznaczyłem na nim przypuszczalne haczyki, haczyk, wg mnie to to na czerwono (?) ale w którą stronę te haczyki ?
jeden ? dwa ? Możliwe że niestety zerwałem haczyki, haczyk przy demontażu żarówki, znaczy ten element pewnie będzie do wymiany, o ile występuje oddzielnie, czyli demontaż zderzaka i t d ... ojej .. a jeśli podeprę np klockiem styropianowym to na regulację elektryczną nie będzie wadziło ? Dziadostwo to trochę gdybym podparł styropianem i zamknął dekiel :/
Dołączam zdjęcia bo .. nie wiem w którą stronę te haczyki, niestety nie mam telefonu, nie używam, a z aparatem telefonu jeszcze bardziej nie mam mam duży aparat foto, ale tam nie podejdzie. To będzie ta wersja reflektora, dzięki Fenix, nie mam Hella, widziałem że Hella ma inaczej.
Czemu ja nie mogę dołączyć zdjęcia ? karze mi się logować i nie przyjmuje hasła
uff, udało się dołączyć z zaznaczeniami, nie logowało mnie do fotosika, rozumiem, w każdym razie wyobrażałem sobie te haczyki jakoś, manualnie jestem zdolny ale nadal chyba nie wiem w którą stronę te haczyki (o ile nie zerwałem). Muszą być dwa, to logiczne. nadal nie wiem w którą stronę haczenia Wyobrażałęm sobie że te haczyki to tak jak w kolejnym rysunku, na zielono haczyki
jeden ? dwa ? Możliwe że niestety zerwałem haczyki, haczyk przy demontażu żarówki, znaczy ten element pewnie będzie do wymiany, o ile występuje oddzielnie, czyli demontaż zderzaka i t d ... ojej .. a jeśli podeprę np klockiem styropianowym to na regulację elektryczną nie będzie wadziło ? Dziadostwo to trochę gdybym podparł styropianem i zamknął dekiel :/
Dołączam zdjęcia bo .. nie wiem w którą stronę te haczyki, niestety nie mam telefonu, nie używam, a z aparatem telefonu jeszcze bardziej nie mam mam duży aparat foto, ale tam nie podejdzie. To będzie ta wersja reflektora, dzięki Fenix, nie mam Hella, widziałem że Hella ma inaczej.
Czemu ja nie mogę dołączyć zdjęcia ? karze mi się logować i nie przyjmuje hasła
uff, udało się dołączyć z zaznaczeniami, nie logowało mnie do fotosika, rozumiem, w każdym razie wyobrażałem sobie te haczyki jakoś, manualnie jestem zdolny ale nadal chyba nie wiem w którą stronę te haczyki (o ile nie zerwałem). Muszą być dwa, to logiczne. nadal nie wiem w którą stronę haczenia Wyobrażałęm sobie że te haczyki to tak jak w kolejnym rysunku, na zielono haczyki
- Qto
- _
- Kontakt:
będzie wadziło...dodatkowo pamiętaj że żarówki się nagrzewająstateczny pisze:a jeśli podeprę np klockiem styropianowym to na regulację elektryczną nie będzie wadziło ?
Tak jak pisałem wcześniej, obadaj jak masz w drugiej lampie
PS. Nie pisz jednego posta pod drugim, jest opcja "Edytuj"
ok, jestem tu pierwszy raz, przepraszam (oba me posty pisane w różnym czasie) Dzięki, ale jak pomyślę że zerwę haczyk w drugiej lampie to jeszcze bardziej się boję, do drugiej (prawej) w TDI jeszcze trudniej się dostać
- Qto
- _
- Kontakt:
to nie tykaj Nie masz aparatu to lusterko weźstateczny pisze:ale jak pomyślę że zerwę haczyk w drugiej lampie
Jeśli haczyk(jak na zdjęciu od Fenixa) wygląda tak
(bazgroł dołączam), to takich haczyków musi być chyba 2 na reflektor, żeby równomiernie sprężyna dociskała, czyli sprężynę symetryczną trzeba jakoś "na gibanego" odhaczać, zahaczać (?) albo szczypcami ? (do żarówek kupionych na trasie nie dołączają szczypczyków:/
PS. a czemu nie można pisać posta pod postem ? miałem na myśli dołączać kolejne etapy, przemyślenia w temacie, pod ocenę forumowiczów, czy db kombinuję ..
(bazgroł dołączam), to takich haczyków musi być chyba 2 na reflektor, żeby równomiernie sprężyna dociskała, czyli sprężynę symetryczną trzeba jakoś "na gibanego" odhaczać, zahaczać (?) albo szczypcami ? (do żarówek kupionych na trasie nie dołączają szczypczyków:/
PS. a czemu nie można pisać posta pod postem ? miałem na myśli dołączać kolejne etapy, przemyślenia w temacie, pod ocenę forumowiczów, czy db kombinuję ..
- Qto
- _
- Kontakt:
haczyk jest jeden, przypada na środku drucika więc w miarę równomiernie dociska żarówkę
ah, jeden jest i jakoś na środku łapie tę sprężynę, rozumiem, muszę to manualnie wyczuć, i czy jest jeszcze, próby wtedy gdy lało, zahaczenia o cokolwiek tam... spełzły na niczym, mimo naciągania, doduszania i próbach zahaczenia, hm .. możliwe że odpinając urwałem haczyk. Bardzo dziękuję, jutro pójdę wojować dalej z tą sprężyną, dam znać czy się coś udało, ociągam się bo to rozbieranie pół Golfa niemalże.
jesssuu, dzięki zamykamy temat, UDAŁO SIĘ ) haczyk nie był zerwany,
dzięki Feniks za zdj, bez tego nie dałbym rady,
dzięki Qto za podpowiedź z lusterkiem, bez tego nie dałbym rady
Jeśli można ... rozpisać się szerzej ? przepraszam ale dla wiedzy innych którym przyjdzie wojować z lewą żarówką mijania w Golf IV diesel TDI
(są różne wersje lamp, Hella i inne, są roczniki różne i w związku z tym inne rozwiązania, itd ... moja była jak zdj od Feniksa)
Owszem, jestem teraz w stanie bez lusterka i z zawiązanymi oczyma wymienić żarówkę LEWĄ, MIJANIA w GOLF IV TDI, potrafię już w tym celu, w ciemną noc,
odkręcać 75 osłon, AQ wymontować, listwy wymontować, czyszczenia klem itd (czemu żłobili kanały w plusowej klemie ?
co to niby ma -miało dać ? żeby niby nie spadła ? klinowanie ? śruby klem i konstrukcja klem działa jak imadełka, w porzo ..
(coś jak kowadełka w Mercu, w hamulcach ... ale wykonanie Merca tychże to .. poezja)
klemy, kowadełka, listwy ...
- czyszczenie klem utrudnione
ja pier...przepraszam
jednak Golfowi daleko do Japończyków, a może nawet do Koreańczyków (miałem wiele samochodów, słowo !!!)
Dobra
cud, udało się wymienić, osadzić, zapiąć żarówkę w starym Golfie ...IV
Poczyściłem ich super-sprężynki na-stykowe (ulegające starzeniu się, generalnie grzały się styki ... wypalały plastiki i przewody ...)
(takich zjawisk w japońcach nie stwierdziłem ..)
Jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC w rozwiązaniu
problemu
(w tzw międzyczasie wymieniłem już aku Centra na jakiś Nowy bo wszystko razem padło .. kto wie z jakiego powodu)
Oby nigdy nikomu nie przepaliła się
lewa żarówka świateł mijania w Golf IV !!!
(a ponoć nieszczęścia chodzą parami !?!?!?)
Tak jak za pierwszym razem ... złorzeczyłem na Golfa 2
tak i teraz, przepraszam miłośników ale ...
mam powściągliwe bardzo uczucia .. jeśli chodzi o Golf IV - kolega mówi że Golf III był udany .. nie wiem .. może !!!
Wychodzi mi że jednak samochody japońskie .. lub Merc
pozdrawiam, dziękuję za życzliwą pomoc, życzliwą i fachową ...
(bez Was bym chyba tego nie naprawił, słowo ...
i.. proszę o zamknięcie tematu sprężyna żarówki ...
w Golf IV
Pozdrawiam