Problem z temperatura i cisnienem wody
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mój golfik to MK3 1,8 75km z 92 z LPG AAM.
Problem polega na tym że czujnik wentylatora przy chłodnicy nie chce załączyć drugiego biegu wentylatora przez co woda się gotuje i wyrzuca przez korek jak jadę pod duza gore okazało się ze uszczelka pod korkiem była podwinięta wiec to poprawiłem i teraz nie ucieka przez korek tylko rozszczelniło mi kilka połączeń na węzach. próbowałem czujniki rożnych firm nowe i używane i dalej nic po podpięciu na krótko wentylator działa na obu biegach co można z tym zrobić ?????
Dodam ze po spięciu na krótko i jeździe pod duza gore nie ma żadnego problemu
Problem polega na tym że czujnik wentylatora przy chłodnicy nie chce załączyć drugiego biegu wentylatora przez co woda się gotuje i wyrzuca przez korek jak jadę pod duza gore okazało się ze uszczelka pod korkiem była podwinięta wiec to poprawiłem i teraz nie ucieka przez korek tylko rozszczelniło mi kilka połączeń na węzach. próbowałem czujniki rożnych firm nowe i używane i dalej nic po podpięciu na krótko wentylator działa na obu biegach co można z tym zrobić ?????
Dodam ze po spięciu na krótko i jeździe pod duza gore nie ma żadnego problemu
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
wymień termowłącznik w chłodnicy.Łopek898 pisze:po podpięciu na krótko wentylator działa na obu biegach
termowłacznik to czujnik który wymieniałem już kilkakrotnie i dalej nic
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ten w chłodnicy?Łopek898 pisze:termowłacznik to czujnik który wymieniałem już kilkakrotnie i dalej nic
Jak to robiłeś? Zwierałeś przewody we wtyczce termowłącznika w chłodnicy? Jeżeli nie to sprawdź w ten sposób. Jeżeli nie zadziała szukaj, dlaczego nie ma przejścia w obwodzie 2 biegu, może wtyczka walnięta, albo kabel przerwany.Łopek898 pisze: po podpięciu na krótko wentylator działa na obu biegach
Dokładnie tak i jak już musiałem jechać pod gore to wsadzałem miedziany drucik zgięty w "U" i jechałem po prostu te termowłaczniki za pierona nie chcą włączyć drugiego biegu nie wiem czemu bo próbowałem kilku i to rożnych marek wiec to raczej nie możliwe żeby każdy był wadliwy
- bosssmannn
- Nowicjusz
a może to termostat, nie otwiera sie dostatecznie i czujnik nie ma takiej temperatury zeby załaczyć drugi bieg?
może chłodnica koło czujnika jest upaprana i niedostatecznie przekazuje ciepło czujnikowi?
może chłodnica koło czujnika jest upaprana i niedostatecznie przekazuje ciepło czujnikowi?
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Łopek898, poszukaj tematów o pompie wody. Może poprostu jest zużyta i ma za mały wydatek.
hmmm wąż na dole robi się gorący wiec termostat teoretycznie powinien działać ok pompa chodzi dobrze bo znajomy mechanik patrzył i mówi ze dobrze pompuje sprawdzę dla pewności ten termostat ale wątpię żeby to było to
A może padł ci sterownik wentylatorów i dla tego nie włącza ci drugiego biegu.
( link podałem przykładowo ).
Poza tym czy jesteś pewny, że się nie włącza 2 bieg ?
Drugi bieg wentylatora powinien się włączać przy około 102st.C
Może masz walniętą pompę. Dosyć często się zdarza, że brakuje łopatek na wirniku pompy i silnik ci się przegrzewa, bo nie ma dobrego chłodzenia mimo, że załącza się 2 bieg wentylatora.
Jeżeli jesteś pewien, że to przez nie załączanie się 2 biegu, to sprawdź przejście na przewodach od termowłącznika do sterownika wentylatorów ( pod zbiorniczkiem wyrównawczym jest ), jak i sam sterownik wentylatorów ( podmiana ). W sterownik też jest bezpiecznik i może się przepalił ( nie wiem za co odpowiada ).
Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/vw-golf-iii-polo-seat-sterownik-wentylatorow-i2111832818.html
Poza tym czy jesteś pewny, że się nie włącza 2 bieg ?
Drugi bieg wentylatora powinien się włączać przy około 102st.C
Może masz walniętą pompę. Dosyć często się zdarza, że brakuje łopatek na wirniku pompy i silnik ci się przegrzewa, bo nie ma dobrego chłodzenia mimo, że załącza się 2 bieg wentylatora.
Jeżeli jesteś pewien, że to przez nie załączanie się 2 biegu, to sprawdź przejście na przewodach od termowłącznika do sterownika wentylatorów ( pod zbiorniczkiem wyrównawczym jest ), jak i sam sterownik wentylatorów ( podmiana ). W sterownik też jest bezpiecznik i może się przepalił ( nie wiem za co odpowiada ).
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Wiec jak już wyżej napisałem pompa jest dobra bo gdyby pompa złe pompowała to drugi bieg jak najbardziej by się włączył po za tym pompa była sprawdzana, bezpiecznik jest w porządku, pod zbiorniczkiem wyrównawczym nie ma nic co można by sprawdzić a podmianę czujnika robiłem wielokrotnie i nic to nie dało a po spięciu na krótko wentylator śmiga na 2 biegach tak ze przewody muszą być dobre
A jest taka możliwość żeby chłodnica np była lekko przytkana ???
A jest taka możliwość żeby chłodnica np była lekko przytkana ???