ABF nie odpala
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
ABF nie odpala
Witam,
mój Abf podczas jazdy zgasł i już nie chce odpalić. wczśniej nie było z nim żadnych problemów. Oto moje pytania z tym związane:
1. sprawdziłem czujnik położenia wału na diodę wg opisu który na forum znalazłem i dioda się świeci i równo co chwilę przygasała - czy ta reakcja jest prawidłowa i znaczy to że czujnik jest sprawny ?
2. czujnika halla przy aparacie zapłonowym narazie nie ruszałem bo wyczytałem że abf bez niego ma zapalić.
3. cewka na wyjściu ma 12 V - czy to jest prawidłowe, sprawdzałem czy daje iskrę ale takowej nie zauważyłem.
Coś mi się wydaje że cewka nawaliła ale szukam jakiś podpowiedzi za które z góry dziękuję.
mój Abf podczas jazdy zgasł i już nie chce odpalić. wczśniej nie było z nim żadnych problemów. Oto moje pytania z tym związane:
1. sprawdziłem czujnik położenia wału na diodę wg opisu który na forum znalazłem i dioda się świeci i równo co chwilę przygasała - czy ta reakcja jest prawidłowa i znaczy to że czujnik jest sprawny ?
2. czujnika halla przy aparacie zapłonowym narazie nie ruszałem bo wyczytałem że abf bez niego ma zapalić.
3. cewka na wyjściu ma 12 V - czy to jest prawidłowe, sprawdzałem czy daje iskrę ale takowej nie zauważyłem.
Coś mi się wydaje że cewka nawaliła ale szukam jakiś podpowiedzi za które z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony ndz mar 11, 2012 18:04 przez Davis, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/063e7543b9b126d8.html
ABF nie odpala
Cewka do wymiany ... możesz też zobaczyć czy w aparacie nie ma wilgoci , ewentualnie nalotu na stykach
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ABF nie odpala
Sprawdzales w ogole czy jest iskra?
Moze pompka nie dziala?
Jezeli uwazasz ze to wina braku iskry to odepnij przewod idacy z cewki do kopolki i wlzo w niego swiece i zobacz czy jest iskra. Jezeli nie ma to zobacz czy na cewke dochodzi impuls sterujacy - uzyj diody podobnie jak w przypadku czujnika polozenia walu.
Moze pompka nie dziala?
Jezeli uwazasz ze to wina braku iskry to odepnij przewod idacy z cewki do kopolki i wlzo w niego swiece i zobacz czy jest iskra. Jezeli nie ma to zobacz czy na cewke dochodzi impuls sterujacy - uzyj diody podobnie jak w przypadku czujnika polozenia walu.
ABF nie odpala
Pompka paliwa działa - ponieważ ją słychać przy włanczaniu zapłonu.
Zasilanie na cewke dochodzi, iskry brak ( zapodałem świece bespośrednio na cewkę)
Chciałem sprawdzić impuls na cewkę tak jak pisze kolega agrala ale niestety spaliłem jedyną diodę jaką miałem, nie wiem czy tak można ale impuls na cewke podałem z czujnika położenia wału i nic.
Zasilanie na cewke dochodzi, iskry brak ( zapodałem świece bespośrednio na cewkę)
Chciałem sprawdzić impuls na cewkę tak jak pisze kolega agrala ale niestety spaliłem jedyną diodę jaką miałem, nie wiem czy tak można ale impuls na cewke podałem z czujnika położenia wału i nic.
ABF nie odpala
wymieniłem cewkę oraz kopułke aparatu zapłonowego i dalej nic.
a skąd idzie impuls na cewkę ?
a skąd idzie impuls na cewkę ?
ABF nie odpala
Kopiuj wklej z innego postu;
jak zgaśnie sprawdź czy jest iskra na świecach. jak nie ma to:
1. odepnij złącze aparatu zapłonowego
2. w środkowy pin włóż przewód elektryczny
3. zdejmij przewód wysokiego napięcia z aparatu zapłonowego idący z cewki
4. włącz zapłon
5. trzymając przewód wysokiego napięcia z cewki w odległości ok. 1 cm od masy
na silniku połącz /dotykaj i odejmuj/ wsadzony przewód w złącze aparatu
zapłonowego do masy samochodu.
jeżeli iskra bedzie przeskakiwała to znaczy że cewka zapłonowa jest ok. natomiast masz uszkodzony czujnik halla lub inne elementy aparatu zapłonowego ;kopułka, palec, "przerywacz", lub tulejowanie.
pewnie mnie teraz opie...... za prostackie metody, ale się spradzają nawet w lesie.
pozdrawiam
jak zgaśnie sprawdź czy jest iskra na świecach. jak nie ma to:
1. odepnij złącze aparatu zapłonowego
2. w środkowy pin włóż przewód elektryczny
3. zdejmij przewód wysokiego napięcia z aparatu zapłonowego idący z cewki
4. włącz zapłon
5. trzymając przewód wysokiego napięcia z cewki w odległości ok. 1 cm od masy
na silniku połącz /dotykaj i odejmuj/ wsadzony przewód w złącze aparatu
zapłonowego do masy samochodu.
jeżeli iskra bedzie przeskakiwała to znaczy że cewka zapłonowa jest ok. natomiast masz uszkodzony czujnik halla lub inne elementy aparatu zapłonowego ;kopułka, palec, "przerywacz", lub tulejowanie.
pewnie mnie teraz opie...... za prostackie metody, ale się spradzają nawet w lesie.
pozdrawiam
ABF nie odpala
Problem rozwiązany - przewód który idzie od cewki do komputera był przetarty, zrobił zwarcie i cewka poszła. Trochę lutowania i nowa cewka załatwiły sprawę.
ABF nie odpala