Wymiana taśmy poduszki powietrznej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Mam następujące pytanie: jak u was pracuje taśma airbag pod kierownicą? U mnie jak taśma jest w punkcie 0 to jak kręcę nią w lewo to idzie dość lekko a w prawo stawia już opór. Czy zwijak powinien lekko pracować w obydwu kierunkach? Jak to jest u Was?
Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć o kwestii wymiany. Mam taśmę z ESP:
Tą taśmę się chyba rozkręca torxem T10. Dobrze mówię? Bo może wystarczy posmarować?
I czy np można ją rozebrać i wymienić samą taśmę na zwykłą bez ESP i złożyć w całość razem z tym całym modułem do ESP?
Pozdrawiam
Mam następujące pytanie: jak u was pracuje taśma airbag pod kierownicą? U mnie jak taśma jest w punkcie 0 to jak kręcę nią w lewo to idzie dość lekko a w prawo stawia już opór. Czy zwijak powinien lekko pracować w obydwu kierunkach? Jak to jest u Was?
Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć o kwestii wymiany. Mam taśmę z ESP:
Tą taśmę się chyba rozkręca torxem T10. Dobrze mówię? Bo może wystarczy posmarować?
I czy np można ją rozebrać i wymienić samą taśmę na zwykłą bez ESP i złożyć w całość razem z tym całym modułem do ESP?
Pozdrawiam
-
- ->|<-
Moja (bez ESP) kręci się podobnie - bez oporu - w obie strony, jeśli nie słychać tarcia itp. to moim zdaniem nic nie ruszaj. Powstrzymałbym się szczególnie od ROZBIERANIA taśmy - chyba, że ktoś potwierdzi iż można bez inwazyjnie rozebrać i zmienić samą taśmę.
Kupię:
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
U mnie przy kręceniu w prawo lekko szura i stawia opór więc 1 ręką ciężko "odkręcić" do punktu 0 i trzeba przytrzymać całość.
No właśnie może ktoś rozbierał i da znać bo sama taśma jest dość tania. A już z ESP jest dużo droższa.
No właśnie może ktoś rozbierał i da znać bo sama taśma jest dość tania. A już z ESP jest dużo droższa.
-
- ->|<-
Skoro szura i trzeba jej pomagać to nie jest jak powinno - musisz czekać aż obeznani się wypowiedzą co do rozbierania.
Kupię:
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
Z wymiana na nowa nie ma problemu. Będziesz musiał tylko przeprowadzić adaptacje ESP na vagumgralien pisze:Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć o kwestii wymiany. Mam taśmę z ESP:
Re: Wymiana taśmy poduszki powietrznej
Wiem, że wymiana jest prosta ale czy mogę rozkręcić swoją taśmę z ESP i wstawić do niej taką taśmękiss pisze:Z wymiana na nowa nie ma problemu. Będziesz musiał tylko przeprowadzić adaptacje ESP na vagumgralien pisze:Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć o kwestii wymiany. Mam taśmę z ESP:
Wtedy zostaje mój moduł z ESP i zwykła taśmą. Czy da się to rozebrać i złożyć czy to raczej część nie do rozbierania? W skrócie chce kupić taśmę bez ESP i zmontować z niej taśmę z ESP
Re: Wymiana taśmy poduszki powietrznej
No właśnie ciekawe czy ta taśma z ESP różni się tylko tą "dokładką" kwadratową.kiss pisze:mysle ze nie bardzo bedzie pasowac
-
- Nowicjusz
Witam serdecznie
ostatnio strzeliła mi taśma air bab z esp po wymianie magla, zamówiłem używaną i tu moje pytanie jak sprawdzić czy jest dobrze ustawiona czy w tym prawym górnym rogu jak jest zółta kropka to oznacza że taśma jest prawidłowo ustawiona, proszę o jakąś informacje bo nie wiem czy zakładać i skopać coś ponownie
ostatnio strzeliła mi taśma air bab z esp po wymianie magla, zamówiłem używaną i tu moje pytanie jak sprawdzić czy jest dobrze ustawiona czy w tym prawym górnym rogu jak jest zółta kropka to oznacza że taśma jest prawidłowo ustawiona, proszę o jakąś informacje bo nie wiem czy zakładać i skopać coś ponownie
Witam,
chciałem się dowiedzieć czy taśmy poduszki powietrznej kierownicy o numerach podanych poniżej są zamienne:
1J0959653B
1J0959653C
1J0959653E.
Swojej jeszcze nie zdemontowałem, a zanim to zrobię chciałem już zakupić ten zwijak. Moje auto nie posiada systemu ESP, tylko i wyłącznie ASR i ABS.
Jeżeli nie posiada systemu ESP, to rozumiem że takiej taśmy nie trzeba kalibrować, zgadza się?
Przyczyną wymiany jest szuranie podczas skrętu kierownicy. Kontrolki się nie świecą.
Liczę na pomoc
chciałem się dowiedzieć czy taśmy poduszki powietrznej kierownicy o numerach podanych poniżej są zamienne:
1J0959653B
1J0959653C
1J0959653E.
Swojej jeszcze nie zdemontowałem, a zanim to zrobię chciałem już zakupić ten zwijak. Moje auto nie posiada systemu ESP, tylko i wyłącznie ASR i ABS.
Jeżeli nie posiada systemu ESP, to rozumiem że takiej taśmy nie trzeba kalibrować, zgadza się?
Przyczyną wymiany jest szuranie podczas skrętu kierownicy. Kontrolki się nie świecą.
Liczę na pomoc
możesz założyć nawet obsługującą ESP (ja np nie miałem ESP a wrzuciłęm taśmę co obsługiwała ESP i grzanie kiery bo na grzaniu mi zależało)MATIdst pisze:Jeżeli nie posiada systemu ESP, to rozumiem że takiej taśmy nie trzeba kalibrować, zgadza się?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
czyli rozumiem, że nie ma różnicy którą taśmę z tych trzech założę:
1J0959653B
1J0959653C
1J0959653E
Wszystkie są zamienne?
1J0959653B
1J0959653C
1J0959653E
Wszystkie są zamienne?
tak
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Dziękuje za pomoc.
Zatem jaka jest różnica między tymi taśmami, które z zewnątrz są identyczne?
Zatem jaka jest różnica między tymi taśmami, które z zewnątrz są identyczne?