Witam.
Poszła mi obudowa skrzyni biegów w moim AAM (typ skrzyni ATH), pojechałem na szrot kupiłem skrzynie CHD, pomimo że z turbodiesla wyczytałem że w późniejszym okresie była montowana w AAM-ie. Sprawdziłem wszystkie przełożenia takie same no więc założyłem ja do Gulfa pierwsze cofanie z garażu i co i trrrrrr...y trrrr...y, do przodu wszystko ok tylko wsteczny sobie tryka, no to forum i znalazłem że pewnie uszkodzony tryb biegu wstecznego. W mojej starej skrzyni tryby były ok ale chyba dużo roboty z przekładką więc na szrot i wymiana. Dostałem skrzynie typowo do 1,8 monowtrysku tyle że 90KM do silnika ABS typu APW, hm myślę sobie nie powinno być dużej różnicy, tabele przełożenie główne takie samo bieg 1 taki sam, 2 taka sama, 3 krótsza, 4 krótsza, 5 krótsza no i może było by dobrze lepiej by przyspieszał na 3 i 4 ale na 5 by musiałby mieć większe obroty więc pewnie więcej by palił.
Więc mam pytania czy ktoś ma taką skrzynie w AAM-ie i jak mu się to sprawdza, czy mogę ją założyć.
Czy gdybym przełożył tryb 5-tego biegu ze skrzyni ATH działaby ok i zmniejszyło by to spalanie czy silnik po zmianie z 4 na 5-ty bieg miałby jakiś problem ze znaczną zmianą obciążenia.
Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku
Silnik AAM czy będzie dobra skrzynia APW
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Przyłączam się do pytania.. Miałem skrzynię ATH, uległa uszkodzeniu. Nie mogłem nigdzie takiej dostać, wziąłem CHE ale przydała by się dłuższa 5. Mój ADY nie będzie miał pewnie problemu, Twój też nie powinien mieć.. Najwyżej będziesz więcej ciągnął na 4 przed zmianą. Tylko Pytanie.. Czy możliwa jest taka zmiana jednego przełożenia?
Mozliwa jest ale apw skrzynia do AAM bedzie git bo skrzynia jest krótsza i silnik ozyje troche a spalanie mysle ze się nie zmieni bo bedzie silnik miał lzej jechać
Mój mk2 z VR6 TURBO pod maską http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=372052
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień
-
- Nowicjusz
Re: Silnik AAM czy będzie dobra skrzynia APW
W mieście tak. Ale w trasie jednak różnice się odczuwa.. W komforcie, po wskazówce obrotomierza i w portfelu :p
Re: Silnik AAM czy będzie dobra skrzynia APW
No witam ponownie powiem, że auto się ożywiło. Na 3 i 4 biegu lepiej ciągnie, niestety 5 bieg jest krótki samochód wchodzi na większe obroty by uzyskać taką samą prędkość jak na ATH. Niby te skrzynie były montowane z silnikami ABS w początkowej fazie produkcji ale wyraźnie czuć, że maksymalna prędkość zmalała. Spalanie mam na poziomie 11l/100km, odległości robię przeważnie 10-12km lokalnymi drogami. Ale tak myślę nad przełożeniem tego 5tego biegu, chyba nie ma za dużo z tym problemów, chyba nie trzeba wyciągać skrzyni. Robił już to ktoś?
Pozdrawiam
Pozdrawiam