Dmuchawa-Nawiew
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dmuchawa-Nawiew
Witam Kolegów.
Mam taki problem, wczoraj jakoś dziwnie zaczęła mi burczeć dmuchawa od nawiewu, ta obok filtra przeciw pyłkowego. Jak się odpala auto to nawiew włącza się automatycznie i wskakuje na większe obroty, to czy się używa kilimy, czy zimą ciepłego powietrza jest tak samo. No i właśnie wczoraj po odpaleniu, było ciepło to zmniejszę sobie temperaturę na 19 stopni , i wziąłem przekręciłem i wskoczyło na szybsze obroty nawiewów i zaczęło mi dziwnie buczeć, małe jakby drgania, stukocik, jakby w środku dmuchawa dostała wibracji jakiejś, jakby obcierało NIE WIEM JAK TO UJĄĆ , ale ta co jest za schowkiem. I sprawdzałem czy chcę włączyć to przy klimie, czy ciepłe powietrze to jest tak samo. Ale to już jak nawiew na full. Bo do 3 kreski poziomu regulacji nawiewu to tak nie słychać, ale wyżej to denerwujące, no nie wiem co jest grane. No i tak patrzałem to ten hałas jeszcze bardziej słychać jak maskę podniesiemy to jakby w lewym górnym rogu pod szybą od pasażera. Też patrzyłem w środku, wyciągałem schowek i troszkę uchyliłem tej dmuchawy, ( bo ją rozebrać to na pewno masakra) za schowkiem niby cały ten wiatrak- kołowy, chyba że coś tam jeszcze jest.??? kiedyś u kolesia patrzyłem w mk4 to było ułamane skrzydełko i to było przyczyną tej wibracji i buczenia. A tu to nie wiem co jest. PROSZĘ doradźcie coś. POZDRAWIAM Zbyszek.
Mam taki problem, wczoraj jakoś dziwnie zaczęła mi burczeć dmuchawa od nawiewu, ta obok filtra przeciw pyłkowego. Jak się odpala auto to nawiew włącza się automatycznie i wskakuje na większe obroty, to czy się używa kilimy, czy zimą ciepłego powietrza jest tak samo. No i właśnie wczoraj po odpaleniu, było ciepło to zmniejszę sobie temperaturę na 19 stopni , i wziąłem przekręciłem i wskoczyło na szybsze obroty nawiewów i zaczęło mi dziwnie buczeć, małe jakby drgania, stukocik, jakby w środku dmuchawa dostała wibracji jakiejś, jakby obcierało NIE WIEM JAK TO UJĄĆ , ale ta co jest za schowkiem. I sprawdzałem czy chcę włączyć to przy klimie, czy ciepłe powietrze to jest tak samo. Ale to już jak nawiew na full. Bo do 3 kreski poziomu regulacji nawiewu to tak nie słychać, ale wyżej to denerwujące, no nie wiem co jest grane. No i tak patrzałem to ten hałas jeszcze bardziej słychać jak maskę podniesiemy to jakby w lewym górnym rogu pod szybą od pasażera. Też patrzyłem w środku, wyciągałem schowek i troszkę uchyliłem tej dmuchawy, ( bo ją rozebrać to na pewno masakra) za schowkiem niby cały ten wiatrak- kołowy, chyba że coś tam jeszcze jest.??? kiedyś u kolesia patrzyłem w mk4 to było ułamane skrzydełko i to było przyczyną tej wibracji i buczenia. A tu to nie wiem co jest. PROSZĘ doradźcie coś. POZDRAWIAM Zbyszek.
Dmuchawa-Nawiew
Puki nie rozbierzesz całości i nie sprawdzisz wentylatora nic się nie dowiesz i nikt ci nie pomoże bo to może być wszystko.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Dmuchawa-Nawiew
Zbycho74, po pierwsze diagnoza VCDS sterownika klimatronika, po drugie wyjęcie dmuchawy to jedna minuta, jest obok filtr kabinowego, trzeba zdjąć piankową "pokrywę", dalej odkręcić jedną albo 2 śrubki torx /dokładnie nie pamiętam/, odpiąć wtyk i wyjąć dmuchawę. Może coś się dzieje z rezystorem, który jest zaraz przy dmuchawie
Dmuchawa-Nawiew
Witaj doggie, no nie wiem jak z tym rozbieraniem. !! Błędów nie było , bo podłączałem. A odnośnie rozbierania to masakra. I nie gadaj że nie! Wczoraj rozbierałem , to trzeba wyciągnąć schowek, a co do dmuchawy tak jak pisałem że troszkę uchyliłem ją, to trzeba taki tunelik wyciągnąć od nawiewu, wężyk od klimy, na dmuchawie obok tego filtra pyłkowego to jest 6 śrubek 6mm, okablowanie, sterownik na 2 śrubki 10mm i nie wiem co jeszcze, bo się mocno trzymało, może do jakiejś ramy-stelaż gdzieś tam od tyłku trzyma coś, że tylko na 1cm może 1,5 cm rozchyliłem osłonę od dmuchawy i tak wizualnie oglądałem ten wiatrak, był cały . I nie wiem jak to by rozebrać a nie uszkodzić, bo coś jeszcze trzyma, dobrze jakby ktoś podpowiedział jak to rozebrać i wyciągnąć. A może nie trzeba wyciągać ,bo to całkiem coś innego, może jakieś łożysko?? NIE WIEM!! A w ogóle to nic się nie stanie przy odłączaniu tych wszystkich wiązek kabli od tej dmuchawy? Chyba dobrze to określam że to dmuchawa. czy jakiś nawiew od klimy?
- doggie
- V.I.P.
Re: Dmuchawa-Nawiew
o czym ty piszesz! żadnego wyjmowania schowka, żadnych tuneli, dwa razy wyciągałem dmuchawę i zajmuje to kilka minut więc nie wiem w jaki sposób do tego podchodziłeś, zapytaj na forum golfa piątki http://vwgolfv.pl/" onclick="window.open(this.href);return false; każdy potwierdzi ci moje słowaZbycho74 pisze: I nie gadaj że nie! Wczoraj rozbierałem , to trzeba wyciągnąć schowek,
nie wiem, chyba masz auto z Chin bo we wszystkich piątkach rozłącza się tylko jedną kostkęA w ogóle to nic się nie stanie przy odłączaniu tych wszystkich wiązek kabli od tej dmuchawy?
EDIT: proszę, oto temat z forum golfa piątki http://www.auto-conrad.pl/Forum/phpBB-3 ... or+nawiewu" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Dmuchawa-Nawiew
Ok, może nie z Chin tylko z Niemiec. Może jest i tak jak piszesz,ale ja to robiłem niby po swojemu, i pierwszy raz. Nie chciałem nic uszkodzić i żeby mieć miejsce. Ciekawe jak Ty pierwszy raz się zabierałeś do tego Doggie ? Dobrze jest teraz tak powiedzieć, że to pikuś. Ale jak ktoś się nie zna to męka. Prawda? Tak jest kostka z tyłu tej dmuchawy ale nie wiem jak ją odłączyć , bo jest bardzo ciasno i nie potrafię jej odłączyć. A ja próbowałem inne wiązki po drodze ,bo trochę się poluźniła ta od dmuchawy, a tak jest wszystko trochę napięte- ciasne. Dzięki za info z forum V , będę musiał po próbować z tą dmuchawą żeby ją jakoś wyciągnąć. Może się uda. MUSI. Pozdrawiam.
- doggie
- V.I.P.
Dmuchawa-Nawiew
kup sobie książkę "Sam naprawiam Golfa 5" to dowiesz się jak wyciągać takie rzeczy
1/ sam montowałem tempomat
2/ sam montowałem komputer pokładowy MFA
3/ sam montowałem oświetlenie wnętrza ambiente i fotweel
4/ sam wymieniłem połowę kokpitu na taki ze srebrnymi aplikacjami
mógłbym jeszcze długo wymieniać więc uwierz mi że można wiele rzeczy samemu
własnie tak jak ci to opisywałem, poza tym w swoim Mk5:Ciekawe jak Ty pierwszy raz się zabierałeś do tego Doggie ? Dobrze jest teraz tak powiedzieć, że to pikuś.
1/ sam montowałem tempomat
2/ sam montowałem komputer pokładowy MFA
3/ sam montowałem oświetlenie wnętrza ambiente i fotweel
4/ sam wymieniłem połowę kokpitu na taki ze srebrnymi aplikacjami
mógłbym jeszcze długo wymieniać więc uwierz mi że można wiele rzeczy samemu
Dmuchawa-Nawiew
Zgadzam się, że wiele rzeczy można samemu zrobić. Tym bardziej że kasy nie potrzebnie się wydaje komuś za robotę i ma się satysfakcję że naprawione, działa, i samemu zdobywa się doświadczenie. A odnośnie dmuchawy to udało mi się to naprawić, fakt że jej nie wyciągałem, super. A siedział mały woreczek plastykowy w dmuchawie co daje powietrze jak jest cyrkulacja wewnętrzna. Wtedy się klapka otwiera i go zassało. A jakoś się zawieruszył za schowek u góry i cały problem i zamieszanie. Także dzięki Pany za podpowiedzi i wyrozumiałość, Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę i Mokrego Jajka.