autor: calbaleth » sob kwie 14, 2012 16:39
Przelicz sobie kilometry na litry paliwa, i potem dodaj jeszcze 50%, bo z praktyki wiem że zawsze się to zmienia, tzn zawsze spala się więcej paliwa niż się założyło. Trasa którą wyznaczyłeś jest po różnych górach i dolinach ale raczej większość po nizinach to spalanie możesz mieć różne dlatego tak. Ważna jest znajomość prawa drogowego w każdym kraju. Mam na myśli prędkości, wymagań wyposażenia samochodu i opłat za transport. Dla przykładu. W Niemczech darmowe są autostrady, a na wyposażeniu samochodu są żarówki, trójkąt, kamizelka odblaskowa, apteczka, ale np w Czechach jest wymagane więcej rzeczy na wyposażeniu auta i winiety są autostrady, we Włoszech są bramki na autostradach tak jak u nas, w Austrii winiety, musisz to sprawdzić co jest w jakim kraju wymagane, by nie dostać mandatu za brak apteczki czy tym podobny, jak się trafi upierdliwy policjant to przetrzepie auto, a mandaty trzeba płacić od ręki. Autko musisz przygotować pod względem technicznym to oczywiste i co ważne sprawdzić sobie gdzie po drodze będziesz miał stacje paliw z LPG, u nas to norma, takie stracie są wolno stojące czasami a na każdym szanującym się cpenie to norma, na zachodzie to już mniej popularne paliwo. Mam nadzieje że na coś się przyda to info. Co do cen paliw i opłat drogowych jest fajna strona. Jak będziesz chciał to podeślę Ci w linku na pw.