pomocy silnik świszczy i nie odpala

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

omanem
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: omanem » sob kwie 21, 2012 21:28

Witam kolegów, to mój pierwszy post tutaj więc tym bardziej witam i z góry dziękuję za pomoc.
Będąc w trasie przydarzył mi się przykry przypadek. Otóż w trakcie jazdy ok. 120km/h pojawił się taki dziwny dźwięk (takie pyknięcie) i od tego momentu samochód stracił moc i przy zwiększaniu obrotów strzałka stała na poziomie 2000 obrotów, a z zewnątrz dobiegał dziwny świst. Zatrzymałem się i w między czasie dojechał do mnie kolega, który podłączył VAG'a i stwierdził, że błędów żadnych nie ma. Na luzie strzałka oborotomierz podnosiła się do ok 3000 obrotów i od 2000 oczywiście słyszalny był głośny i wyraźny świst (im więcej obrotów tym głośniejszy) jednakże żadnego wycieku oleju nie zaobserwowaliśmy, ani też kopcenia z wydechu. Postanowiłem, że spróbuję dojechać do domu - powoli ok 50 km/h. Włączyłem tempomat i autko sobie spokojnie jechało na ok 1600 obrotów. Gdy było płasko żadnego świstu nie było słychać, ale jak tylko zwiększyały się obroty jadąc pod górkę to oczywiście świst się natężał. Przy każdym ruszaniu i na każdym biegu również, ale jak tylko autko jechało bez obciążenia to było cichutkie. Po przejechaniu ok 17 km, podczas któregoś ruszania ze świateł, auto zgasło w trakcie jazdy i już niestety nie odpaliło. Tz. po zjechaniu na pobocze próbowałem go jeszcze odpalić i odpalał i praktycznie w ułamku sekundy gasł w tym samym momencie. Samochód scholowałem do mechanika i po szybkiej diagnozie stwierdził, że to najprawdopodobniej turbina padła. Powiedzcie koledzy co to może być. Przy padniętej turbinie auto przecież powinno odpalić - tak mi się wydaje.
Z góry bardzo dziekuję za pomoc
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » sob kwie 21, 2012 21:47

Witaj
Przede wszystkim,powinieneś podać co to za auto,model,silnik,oznaczenie silnika :bajer:
Być może to n ie wina turbiny,tylko nieszczelności w dolocie.Sprężone powietrze nie dociera do kolektora dolotowego,tylko ucieka "lewym wyjściem".
omanem pisze:dojechał do mnie kolega, który podłączył VAG'a i stwierdził, że błędów żadnych nie ma
Może na początku nie było,a teraz zatrzęsienie.Ja w MK4 ALH odpaliłem bez podpiętego dolotu,dodałem parę razy gazu od razu złapał błąd.

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » sob kwie 21, 2012 22:47

zdejmij rurę przy kolektorze ssącym i spróbuj odpalić
już miałem przypadek padnięcia turbawki, gdzie spaliny przedostawały się do dolotu ... sam siebie dusił, po odpięciu rury przy kolektorze ssącym silnik odpalił bez problemu, natomiast z rury w której powinno znajdować się powietrze sypało spalinami jak z rury wydechowej ( swoją drogą tam nie leciało NIC )

omanem
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: pomocy silnik świszczy i nie odpala

Post autor: omanem » sob kwie 21, 2012 23:39

Przepraszam - zupełnie zapomniałem napisać, że chodzi o skodę fabię 1 z silnikiem 1.9 tdi 101 KM.
Bardzo też dziękuję za Wasze pomocne podpowiedzi.
Pozdrawiam

omanem
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: omanem » ndz kwie 22, 2012 12:34

Powiedzcie mi jeszcze, czy jeżeli to okaże się faktycznie turbina to lepiej brać używaną czy regenerowaną ??

omanem
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: omanem » ndz kwie 22, 2012 23:23

I jeszcze pytanie gdzie w krakowie regenerować... ??

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » pn kwie 23, 2012 13:51

zdjąłeś rurę i odpalił, że już chcesz wymieniać turbo ?
omanem pisze:Powiedzcie mi jeszcze, czy jeżeli to okaże się faktycznie turbina to lepiej brać używaną czy regenerowaną ??
zdania są podzielone, sam decyduj

omanem
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: omanem » pn kwie 23, 2012 17:09

Niestety jeszcze nie wykonałem tej czynności,
Zrobi to zapewne mój mechanik i dopiero w środę.
Wiem, że raczej podpinał samochód pod komputer i na tej podstawie raczej twierdzi, że to turbo.

Awatar użytkownika
Fahoo
TDI Power
TDI Power
Kontakt:

Post autor: Fahoo » wt kwie 24, 2012 11:43

masz axr lub atd sprawdz klape gaszącą przy atd przy agr serwo mechanizm od ekologi połączony z klapą gaszącą

https://www.facebook.com/fahoo.jedker
Kupię klape tył Golf IV/Bora Variant PW

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”