Witam
Trochę ponad rok temu po raz pierwszy doświadczyłem problemu z notlaufem. Błąd jaki mi wyskakiwał wtedy na VAG-COM to 17958 - Charge Pressure: Control Deviation P1550 - 08-10 - Control Limit Surpassed - Intermittent. Okazało się wtedy, że łopatki turbiny są zapieczone więc wymontowałem ją z auta, jednak przed wymontowaniem turbawki rozebrałem zawór N75, żeby go przeczyścić i wyeliminować wszystkie możliwości. Nic nie pomogło dopóki nie wyczyściłem turbo. Po wyczyszczeniu łopatek problem zniknął na dłuuuugoo
![grin :grin:](./images/smilies/grin.gif)
ale dziś pojawił się znów
![grrr :grrr:](./images/smilies/grrr.gif)
więc pierwszą rzeczą jaką wykonałem to sprawdzenie podciśnienia w wężykach i tu niespodzianka! okazuje się, że w wężykach wchodzących do N75 nie ma podciśnienia! Teraz nie wiem gdzie leży przyczyna. Czy mogą to być pęknięte wężyki? (choć osobiście bym to wykluczył ponieważ kiedyś pękł mi taki wężyk, ale wtedy turbo nie ciągło całkowicie, a teraz ciągnie ale tylko do 120km/h potem włącza się znany doskonale tryb awaryjny
![grrr :grrr:](./images/smilies/grrr.gif)
) czy może któryś z zaworków już nie domaga? Aha dodam jeszcze, że ponowne zapieczenie łopatek jest raczej nie możliwe ponieważ auto miało wyciętego kata, a może się mylę? Poniżej zamieszczam filmik na którym sprawdzam podciśnienie strzykawką.
http://youtu.be/nJh8w60NpCc
Ostatnio zmieniony czw maja 24, 2012 19:41 przez
oli26, łącznie zmieniany 2 razy.