Pomoc przy kompletowaniu zestawów.

Wszystko co związane z pielęgnacją lakieru i wnętrza naszych pojazdów.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MatthewG
VW Baron
VW Baron

Post autor: MatthewG » wt maja 29, 2012 09:42

Jaki masz wosk SV? Według mnie to szczotka do kół się przyda i to nie zależnie od kształtu ramion. Ja mam szczotkę Daytona, identyczna jak EZ. Zestaw dobry, może nawet bardzo, bo zawarte są w nim produkty do każdego elementu znajdującego się w samochodzie. Według mnie po jakimś czasie i tak dojdziesz do tego co chciałbyś zmienić więc nic nie doradzam :jezor: Każdy jest indywidualistą.

2015 - ... Mocy przybywaj?
2010 - 2014 Golf .:R20

Awatar użytkownika
44FG
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: Pomoc przy kompletowaniu zestawów.

Post autor: 44FG » wt maja 29, 2012 16:12

miko pisze: Jeśli masz wosk SV może lepiej Chemical Guys Pro Detailer?
Ok, lepszy jest czy jak ?
44FG pisze:19) Szczotka do felg Race Glaze Universal Wheel Cleaning Brush
Nie wiem jakie masz felgi ale wg mnie szkoda kasy, połóż wosk a do regularnego mycia szampon plus rękawica wystarczy :D
Felgi będą Watkins Glen, ale szczotą też chciałem myć BBSy RSy, które się kręcą na Rallye. W sumie mógłbym kupić wycior do butelek, bo pewnie różnica w efekcie żadna, co ?
MatthewG pisze: Jaki masz wosk SV?
Onyx, bo do Rallye pasował a i cena nie zabijała.
MatthewG pisze: Zestaw dobry, może nawet bardzo, bo zawarte są w nim produkty do każdego elementu znajdującego się w samochodzie.
No i o to mi właśnie chodziło. Potrzebuję czegoś na początek aby zacząć zabawę a potem będę sobie zmieniał zbierając doświadczenie i podpatrując Waszych rad. Na nowym aucie i tak kladę cquartza ale na Rallye to nie ma co, bo zbyt rzadko wyjeżdża z garażu.

Byly: mk II 1.6D '86, mk II G60 '90, Rallye Golf '89, passat b5 1.8 '99, Passat TSI '11, Volkswagen CC TSI '13, Skoda Octavia RS TSI DSG '14, mk VI GTI Edition 35 '12,
Sa: Mk I vel Kermit '83, mk I cabrio 3.2 V6, Corrado VR6 '94 - "Japoniec", Focus RS mk III '16, Tiguan 2.0 TSI DSG 4Motion '17

Awatar użytkownika
Bio
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Bio » wt maja 29, 2012 16:26

1) Szampon Meguiars Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner
2) Płyn do usuwania smoły ValetPRO Citrus Tar and Glue Remover
3) Płyn do usuwania owadów Auto Finesse Cirtus Power - odpuściłbym
4) Płyn do mycia szyb Meguiars NXT Generation Glass Cleaner - zwykły glass cleaner od Megsa, ew. Płyn od Rise and Shine
5) Glinka VALETpro YELLOW CLAY BAR
6) Politura POORBOYS WORLD Black Hole Show Glaze
7) Quick Detailer Meguiars Ultimate Quik Detailer - CG Pro Detailer
8) APC 4Nano Predator APC
9) Płyn do mycia felg Meguiars Hot Rims Aluminium Wheel Cleaner - Do mycia regularnego ValetPRO Bilberry
10) Konserwacja opon POORBOYS WORLD Bold&Bright Tire Dressing - Megs Endurance, VP Traditional. Poorboys nie daje aż tak trwałęgo płysku
11) Konserwacja podwozia i nadkoli CHEMICAL GUYS BARE BONES UNDERCARRIAGE SPRAY
12) Czyszczenie i pięlęgnacja kokpitu Pink Sheen - Autobrite Na plastiku w mk2 kompetnie się nie spisał
13) Czyszczenie tapicerki materiałowej Meguiars Carpet & Interior Cleaner
14) Czyszczenie tapicerki skórzanej Meguiars Gold Class Rich Leather Cleaner & Conditioner - Gliptone może jednak ?
15) Rękawica do mycia FLEXIPADS Merino Super Soft Lambskin Wash Mitt
16) Ręcznik do polerowania FLEXIPADS Ręcznik z mikrofibry biały 40x40cm weź sobie 2 sztuki
17) Ręcznik do osuszania FLEXIPADS Ręcznik z mikrofibry do osuszania Super Plush
18) Aplikator Meguiars Soft Foam Applicator Pad (2-pack bulk) weż sobie jeszcze 2-3 najtańsze, niekoniecznie Megsa ale zobaczysz że się przydadzą
19) Szczotka do felg Race Glaze Universal Wheel Cleaning Brush

Za to co zaoszczędzisz, dorzuciłbym jeszcze Chemical Guys Wheel Guard

Obrazek

Szukasz porady n/t detailingu czy profesjonalnych kosmetyków ? Napisz w nowym dziale
http://forum.vwgolf.pl/viewforum.php?f=175

Awatar użytkownika
44FG
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: 44FG » wt maja 29, 2012 19:13

Bio pisze: 3) Płyn do usuwania owadów Auto Finesse Cirtus Power - odpuściłbym
Rozumiem, że owady dadzą się usunąć APC albo samym szamponem ?
Bio pisze: 4) Płyn do mycia szyb Meguiars NXT Generation Glass Cleaner - zwykły glass cleaner od Megsa, ew. Płyn od Rise and Shine
Ten zły czy po prostu bez sensu ?

Byly: mk II 1.6D '86, mk II G60 '90, Rallye Golf '89, passat b5 1.8 '99, Passat TSI '11, Volkswagen CC TSI '13, Skoda Octavia RS TSI DSG '14, mk VI GTI Edition 35 '12,
Sa: Mk I vel Kermit '83, mk I cabrio 3.2 V6, Corrado VR6 '94 - "Japoniec", Focus RS mk III '16, Tiguan 2.0 TSI DSG 4Motion '17

Awatar użytkownika
Bio
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Bio » wt maja 29, 2012 20:39

44FG, Owady na nawoskowanym aucie nie będą się trzymały, zbyt mocno. Poza tym z mojego doświaczenia wiem że schodzą też przy użyciu Glue&Tar Removera.

Płyn do szyb wybierz po prostu bardziej ekonomiczny ;)

Obrazek

Szukasz porady n/t detailingu czy profesjonalnych kosmetyków ? Napisz w nowym dziale

Awatar użytkownika
MatthewG
VW Baron
VW Baron

Post autor: MatthewG » wt maja 29, 2012 22:12

Ja jednak przemyślałbym ten płyn na owady. Wszystko zależy od tego jak użytkujesz samochód. Jeśli myjesz go powiedzmy w sobotę, jeździsz dwa dni i myjesz z końcem weekendu to z owadami powinieneś się uporać wykorzystując do tego tylko szampon. Natomiast jeśli w poniedziałek "zrobisz" autostradę, a czas na umycie znajdziesz dopiero w czwartek to może już nie być tak kolorowo, nawet jeśli będziesz miał na aucie wosk. Wszystko zależy od owadów i prędkości przy jakich będziesz je zabijał :jezor: Tak samo jest z ptasimi odchodami. Ja osobiście mam Surf City Garage Road Trip i jestem zadowolony, nie zauważyłem żeby jakoś strasznie negatywnie wpływał na wosk. Według mnie zestaw, które zaproponowałeś jest więcej niż zadowalający, nie tylko dla rozpoczynających swoją przygodę z detailingiem ;) Wosk zacny.

Awatar użytkownika
44FG
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: 44FG » śr maja 30, 2012 00:04

No i właśnie masz rację, a więc zgadzam się, że wszystko jest kwestią w jaki sposób auto ma być wykorzystywane. Co więcej - sam jeszcze nie mam pewności i to wyjdzie 'w praniu'. Plan pierwotny był taki, że pozbywam się passata i nowe auto służy jako muł roboczy na codzień (miasto, autostrada, dojazdy do pracy, wyjazdy służbowe i wakacyjne) podczas gdy Rallye zostaje na 'od święta'. W takiej sytuacji dbanie o niego raczej by wyglądało tak jak to opisałeś w drugim przykładzie. Na auto mam zamiar położyć zaraz po odebraniu cquartz, więc ułatwi mi to trochę dbanie o nie. Natomiast obecnie waham się czy jednak nie zostawić Passata jako auto od 'czarnej roboty' a nowym jeździć dla przyjemności tylko - co by w praktyce oznaczało, że pewnie jeździłby max 2 dni w tygodniu a to implikuje zupełnie inny sposób dbania o niego. Tak jak wspomniałem wcześniej - wszystko wyjdzie w praniu a co do zestawu to mam zamiar trochę się 'pobawić' w detailing, bo myślę, że sprawi mi to przyjemność.

Awatar użytkownika
G4rcU
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: G4rcU » sob cze 02, 2012 21:07

44FG pisze:5) Glinka VALETpro YELLOW CLAY BAR
Bilt Hamber bardzo polecany też jest
44FG pisze:2) Płyn do usuwania smoły ValetPRO Citrus Tar and Glue Remover
tutaj podobno niezrównany jest MAC PRICKBORT MAC 124

Awatar użytkownika
Bio
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Bio » sob cze 02, 2012 22:26

G4rcU pisze:Bilt Hamber bardzo polecany też jest

Ale jest twardy i bardziej agresywny niż VP. Łatwiej zrobić kuku jak ktoś glinkuje po raz pierwszy. :-)

Obrazek

Awatar użytkownika
MatthewG
VW Baron
VW Baron

Post autor: MatthewG » ndz cze 03, 2012 00:15

Zależy o której wersji BH mowa..

Awatar użytkownika
Bio
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Bio » ndz cze 03, 2012 00:50

MatthewG, Soft jest tak czy siak twardszy od ValetPRO ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
44FG
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: 44FG » ndz cze 03, 2012 07:59

Bio pisze:Ale jest twardy i bardziej agresywny niż VP. Łatwiej zrobić kuku jak ktoś glinkuje po raz pierwszy. :-)
Hmm... A czy poza pilnowaniem aby glinka miała poślizg jest jeszcze jakiś trick aby nie narobić szkód zamiast pożytku ? Chyba potrenuję na aucie żonki napierw :helm:

Awatar użytkownika
Paviarotti
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: Paviarotti » ndz cze 03, 2012 11:19

Bilt Hamber medium jest strasznie twardy, ciężko się z nim pracuje. Teraz brałbym coś innego (albo soft).
Poza poślizgiem to chyba auto musi być dobrze umyte żeby nie było syfu? :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Bio
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Bio » ndz cze 03, 2012 14:47

44FG, Duużo lubrykanta ( szampon + woda 0, ja glinkuje na nie do końca osuszonym aucie ( tak że na lakierze zostaje delikatny film z wody ).

Poza tym jeśli glinka czujesz że jest twarda z powodu niskiej temp, maczaj ją w ciepłej wodzie ;) Poza tym jeśli Ci spadnie to kosz, tutaj przydatne jest dzielenie na np. 10g kawałki którego wyrzucić nie szkoda.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Detailing”