Słabe ładowanie aku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Słabe ładowanie aku
Wg mnie tak. Jak pisałem wcześniej, jak miałem regulator napięcia oryg Bosch to miałem przy maksymalnym obciążeniu 14,1V (zimą bez obciążenia, zaraz po odpaleniu dochodziło do 14,7 ale tylko z minute, dwie)Rufus111 pisze:a dochodzac do setna, jest to normalne że alternator obniża napięcie do 13,6 V czy coś jest nie tak ?
Teraz po wymianie go na Magneti Marelli mam 13,5V na jałowym przy maks obciążeniu, bez obciążenia wzrasta do 13,7-13,8V
Spece od regeneracji altków tłumaczyli że regulatory mogą trzymać różne napięcie przy maksymalnej wydajności altka
Słabe ładowanie aku
np w vw od 97 altek boscha sa regulatory te rozbudowane co reguluja prad w zaleznosci od temp, czym nizsza tym napiecie wiekrze w upaly zeby aku sie nie zagotowal spada z zimy gdzie zawsze bylo nawet 14,5v na 13,2v latem w upal na wszystkie odbiorniki i mimo takiego napiecia moj aku po tyg nieruszania auta ma 12,88v na zgaszonym i podlaczonych klemach
Słabe ładowanie aku
Witam
Mój problem następujący:
Golf 2 1.6PN '91
Alternator Bosch prawdopodobnie oryginał od nowości. Ładowanie na biegu jałowym bez obciążenia 14,6V ze światłami mijania 14,4V przy pełnym obciążeniu (światła długie-mam wersje z 4 lampami, przeciwmgłowe, dmuchawa na 3 biegu, radio 4x50W z podłączonymi głośnikami łącznie 400W RMS rozkręcone do granicy zniekształceń dźwięku, wzmacniacz 225W RMS z tubą, wycieraczki przód i tył włączone na suchych szybach, podgrzewanie tylnej szyby, zapalniczka) jedynie 11,9V.
Mam też drugi alternator Valeo po zmianie alternatora napięcie ładowania zmierzone w ten sam sposób odpowiednio 14,4V; 14,2V; 11,6V.
Nawet po zwiększeniu obrotów do 2000obr/min napięcie nie chce być wyższe niż 12,2V przy obciążeniu.
Pasek ma tydzień.
Spadek napięcia między aku a alternatorem 0,2V. Aku Centra 50Ah ma niecały rok. Napięcie w stanie spoczynku 12,7V.
Jak dotąd zero problemów z odpalaniem pomimo mrozów. Czemu jednak pod obciążeniem napięcie jest takie niskie? Czyżby alternatory były za słabe? W obydwu alternatorach regulator napięcia 14,5V.
Mój problem następujący:
Golf 2 1.6PN '91
Alternator Bosch prawdopodobnie oryginał od nowości. Ładowanie na biegu jałowym bez obciążenia 14,6V ze światłami mijania 14,4V przy pełnym obciążeniu (światła długie-mam wersje z 4 lampami, przeciwmgłowe, dmuchawa na 3 biegu, radio 4x50W z podłączonymi głośnikami łącznie 400W RMS rozkręcone do granicy zniekształceń dźwięku, wzmacniacz 225W RMS z tubą, wycieraczki przód i tył włączone na suchych szybach, podgrzewanie tylnej szyby, zapalniczka) jedynie 11,9V.
Mam też drugi alternator Valeo po zmianie alternatora napięcie ładowania zmierzone w ten sam sposób odpowiednio 14,4V; 14,2V; 11,6V.
Nawet po zwiększeniu obrotów do 2000obr/min napięcie nie chce być wyższe niż 12,2V przy obciążeniu.
Pasek ma tydzień.
Spadek napięcia między aku a alternatorem 0,2V. Aku Centra 50Ah ma niecały rok. Napięcie w stanie spoczynku 12,7V.
Jak dotąd zero problemów z odpalaniem pomimo mrozów. Czemu jednak pod obciążeniem napięcie jest takie niskie? Czyżby alternatory były za słabe? W obydwu alternatorach regulator napięcia 14,5V.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Słabe ładowanie aku
na więcej go nie stać przy takim obciążeniu i nie świadczy to o jego awarii. Możesz założyć mocniejszy jeśli prądu w aku bedzie brakować
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.