katalizator
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Katalizator
A czy to prawda co slyszalem na vwzone ze jezeli sie wywali kata moze spasc moment obrotowy, tzn. moment obrotowy zacznie sie od wyzszych obrotow???Np. w silniku Rp zaczyna sie chyb a od 3000 tys.obr/min, po wywaleniu moze sie przeniesc zakres od 4000 tys. obr.min?????
Wywalenie katalizatora w VR6 znajomego klubowicza dało +13KM i +20Nm. Auto było hamowane przed i po. Po wywaleniu kata i jeździe znajomy nie odczuł zadnej różnicy, dopiero hamownia pokazała efekt. Takiej mocy nie da sie odczuć w pełnym zakresie obrotów.
Moze niedługo przedstawie wykres oraz zmiany mocy (mam nadzieje na lepsze) w Corrado g60 kumpla po paru modyfikacjach jak tylko wybierzemy sie na hamownie. Pozdrawiam.
Dodam, ze autko było hamowane już 2 razy z coraz to lepszym skutkiem, za kazdym razem dodawaliśmy lekkie modyfikacje.
Moze niedługo przedstawie wykres oraz zmiany mocy (mam nadzieje na lepsze) w Corrado g60 kumpla po paru modyfikacjach jak tylko wybierzemy sie na hamownie. Pozdrawiam.
Dodam, ze autko było hamowane już 2 razy z coraz to lepszym skutkiem, za kazdym razem dodawaliśmy lekkie modyfikacje.
6.7s 190HP VR6 2.9 by Szeli
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
Są teorie, że miedzy dwururka a katalizatorem czyli tam gdzie znajduje się sonda lambda panuje wieksze cisnienie spalin co ma wpływ na prace sondy. Ale jak narazie znam duzo ludzi co w miejsce kata wspałwło rure wczesniej z jednej strony przewierciwszy ja do niej przyspawali nakretke, wkręcili lambde i wszystko gra.igor002 pisze:ale jak to jest z pracą komputera spalaniem i sądą lambdą przy przyspieszonym przepływie spalin po wycieciu kata i wstawieniu rurki?
6.7s 190HP VR6 2.9 by Szeli
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
a bedzie jakieś polepszenie albo mometu albo mocy jak wytne kata lbo go przebije? czy w silniku w którymjest 70km jest sens taki zabieg zrobić? czy jak si epodniesie o 5km jeżeli wogule to bedzie odczuwalne, i czy to nie zkiepści mi w drugą strone tego wszystkiego, czyli spalanie za duże, wieksze zuzycie paliwa itp.
Mk3 GTI 16V ABF
Zdania są podzielone, ale musisz zadać sobie jedno bardzo ważne pytanie czy chcesz to zrobić.
A teraz serio: pytasz czy w RP’ku wywalenie katalizatorka coś da, jedni ludzie cos czują inni nie. Wpływ na to mają dwa podstawowe czynniki stan silnika i fakt czy aby nie wywaliłeś już wypalonego kata(wypalony = pusty w środku). Jeśli chodzi o drugie pytanie to jest bardziej skomplikowane sprawa. Zakładanie strumienicy w układ wydechowy ma sens w tedy, jeśli założyłeś strumienice na DOLOT, oczywiście po wcześniejszym wyliczeniu układu dolotowego już z filtrem stożkowym(przepływy powietrza i spalin). Nie twierdze że sama strumienica i filtr stożkowy nic nie zmienią, tylko nie zawsze będą to zmiany na lepsze,
Wybór należy do Ciebie.
A teraz serio: pytasz czy w RP’ku wywalenie katalizatorka coś da, jedni ludzie cos czują inni nie. Wpływ na to mają dwa podstawowe czynniki stan silnika i fakt czy aby nie wywaliłeś już wypalonego kata(wypalony = pusty w środku). Jeśli chodzi o drugie pytanie to jest bardziej skomplikowane sprawa. Zakładanie strumienicy w układ wydechowy ma sens w tedy, jeśli założyłeś strumienice na DOLOT, oczywiście po wcześniejszym wyliczeniu układu dolotowego już z filtrem stożkowym(przepływy powietrza i spalin). Nie twierdze że sama strumienica i filtr stożkowy nic nie zmienią, tylko nie zawsze będą to zmiany na lepsze,
Wybór należy do Ciebie.
Ostatnio zmieniony pt lut 25, 2005 15:26 przez flaszka, łącznie zmieniany 1 raz.
- giantoo
- Nowicjusz
- Kontakt:
ja miałem podobnie... był lekki mułek, bo w katalizatorze odłupał się kawał włókna ze środka i zatykał mi wylot kata przy dodawaniu gazu, wiec wydłubałem wszystko ze środka i różnica była kolosalna, co nie znaczy że do końca było to zadawalające. przy 2800-3000 obrotów slinik hamował, wszystko przez to przez pusty katalizator! Dziś wspawałem strumienice łuskową za 75 zeta z allegro no i jest perfekt Autko śmiga jak nigdy, na obroty wkręca się świetnie! Moim zdaniem to rozwiązanie jest bardzo dobre:) Należy oczywiście pamiętać o zaprogramowaniu komputera po podłączeniu akumulatora!!! Autko mniej pali i cichutko pracuje, słychac tylko delikatny basowy pomruk... Aż miło
Ja wspawałem kawałek rurki, myślałem o strumienic łuskowej, ale nie wiem czy nie trzeba by było dwóm pozostałym tłumiką zrobić lekki tuning. Jeśli dobrze wiem to strumienica nadaje spaliną większą prędkość i ruch wirowy, ale gdy spaliny natrafią na pierwszy tłumik czy nie zostaną wyhamowane. Tłumik może sobie nie poradzić z odebraniem spalin i mogą zostać cofnięte. Może ktoś dysponuje jakimiś szerszymi informacjami na ten temat...
Przeanalizujcie sobie w dziale "testy' pomiary z hamowni. Niektóre przy zastosowaniu (szczególnie pseudostrumienic) mówią same za siebie .Jest ich masa.... U pana Jacka w firmie leży paredziesiąt "strumienic" wyrzuconych świeżo z aut po pomiarze na hamowni,(głownie[99%] to pseudo Jones itp.) http://www.chojnacki.com.pl/testy.php
Moc jest sprawą drugorzędową...
ja wczoraj przebilem kata u siebie w goferku i jako takiej róznicy w przyspieszeniu nie odczowam narazie bo wszedzie lezy snieg i jest slisko,i jak daje gazu to tylko kola sie slizgaja po tym gnoju,ale wiem ze jak go przebilem zlozylem wydech i odpalilem to pierwsze przygazowanie powiedzialo samo za siebie ze sa z tego jakies + ,autko lepiej wkreca sie na obroty ,jak by turbina szybciej sie wkrecala i tak przyjemniej swiszcze sobie,lepiej ja slychac,i hmm motor stal sie taki żwawszy,ale chyba niedlugo go rozetne i wybebesze calkiem zeby zostala sama puszka,mysle ze warto jest to wywalic :D,tym bardziej ze cala operacja bez pospiechu nie trwa wiecej niz 30 min,jedyny problem sprawily mi 2 sruby na tym laczeniu wydechu bo byly tak zardzewiale ze ukrecilem jadna i druga ,bo nie chcialy isc,ale chociaz mniej krecenia bylo ,pozniej tylko skrecilem to na nowe sruby i ok...