Ile stopni powinien wskazywać zegar temp. w mk3 1.9 TD?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ile stopni powinien wskazywać zegar temp. w mk3 1.9 TD?
Witam mam pytanko. Ile stopni powinnien wskazywać zegar od temp? Bo u mnie wskazuje tak raczej cały czas następną kreskę po 70, (czyli chyba 80) a wydaje mi się, że powinno być na środku (bo tam jest chyba 90), a dopiero jak złapie temperaturkę to wchodzi na środek no i wtedy włącz się wiatrak. Może czujnik jest uszkodzony albo wskaźnik? MK3 1,9 TD 93 r. Pozdro!! :hm m:
-
- Użytkownik
U mnie po wymianie termostatu (rok temu) pokazuje ok 80 stopni podczas jazdy i dochodzi do 90 w korkach. Temperatura taka sama w zimie jak i w lato. Wentylator sie wlacza. Silnik w zimie nagrzewa sie szybko, temperatura "nie faluje" ze zmiana prędkości jazdy, wiec chyba wsio ok.
Termostat - nie pamietam jakiej firmy, francuski.
Termostat - nie pamietam jakiej firmy, francuski.
wystarczy go wymontować i zrobić tak: zmierzyć wymiar "a" w termostacie (foto), po rozgrzaniu termostatu misi osiagnąć wymiar "b", różnica pomiedzy "a" i "b" musi wynosić 7 mm, kontrole przeprowadzać musisz w płynie a nie w wodzie zw wzgledu na jego wyższą temp. wrzenia, początek otwierania to 85 st a całkowite otwarcie 105st, musisz zagotować płyn w jakims naczyniu - termostat nie moze dotykać scianek pojemnikapio76 pisze:A jak sprawdzić termostat czy prawidłowo działa?
...
ja w swoim klekocie mam 87*C - 102*C i musze przyznać że zimą szybko się robi ciepło a latem wcale tragicznie nie jest oprócz faktu wentylator na mieście z krótkimi przerwami chodzi a temp jaką uznać trzeba za normalną to 90- 92*Cmisiek10111 pisze:początek otwierania to 85 st a całkowite otwarcie 105st
nie jest to mieszkowy (woskowy?) termostat tylko zbudowany na podstawie samych sprężyn