Wlaczajaca sie kontrolka cisnienia oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam koledzy , potrzebuje porady:)
Od miesiaca gdzies zaczela mi sie zaswiecac kontrolka oeju i wlaczac brzeczyk gdy jakde gdzies dalej w trase.
Na 4 biegu przy predkosci troszke ponad 60 a na 5 troszke ponad 80. Ostatnio nawet na 3 tak zaczelo sie dziac. Jak puszcze od razu gaz to kontrolka i brzeczy gasna i jest dobrze. Ktos mi powiedzial ze moge miec zly czujnik. Co wy na to? wymieniac czujnik? tylko na jaki bo sa 4 rodzaje ja w aucie mam czarny.
Od miesiaca gdzies zaczela mi sie zaswiecac kontrolka oeju i wlaczac brzeczyk gdy jakde gdzies dalej w trase.
Na 4 biegu przy predkosci troszke ponad 60 a na 5 troszke ponad 80. Ostatnio nawet na 3 tak zaczelo sie dziac. Jak puszcze od razu gaz to kontrolka i brzeczy gasna i jest dobrze. Ktos mi powiedzial ze moge miec zly czujnik. Co wy na to? wymieniac czujnik? tylko na jaki bo sa 4 rodzaje ja w aucie mam czarny.
szatan99, zmierz ciśnienie oleju. Jak masz za niskie to wymiana czujnika co najwyżej przykryje problem.
Odsyłam Cię pod wyszukiwarkę bo problem omawiany regularnie.
Odsyłam Cię pod wyszukiwarkę bo problem omawiany regularnie.
wysmigane panewki i silnik jest nie szczelny podejrzewam tez tak miałem zmieniłem silnik i ok ale mozesz sprobowac zmienic czujniki tez zmieniałem i było lepiej zadziej sie właczał... a rozumiem cie to wkurzajace nie samowicie...pozdro
- adi088
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ja tez tak mam )
lecz na wolnych obrotach nie siweci tylko jak sie jedzie i z predkosciami cos zblizonymi do kolegi
jesli byly by to panewki predzej na wolnych obrotach tracil by cisnienie niz na wiekszych podczas jazdy, by przestala swiecic trzeba albo zwolnic albo przyspieszyc. przynajmniej tak mi sie wydaje choc moge sie mylic
lecz na wolnych obrotach nie siweci tylko jak sie jedzie i z predkosciami cos zblizonymi do kolegi
jesli byly by to panewki predzej na wolnych obrotach tracil by cisnienie niz na wiekszych podczas jazdy, by przestala swiecic trzeba albo zwolnic albo przyspieszyc. przynajmniej tak mi sie wydaje choc moge sie mylic
golf II GT 1.8RP 89r na części http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=119&t=606042
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252373
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252373
Koledzy mam nowiny. Wymienilem czujnik cisnienia oleju i bylo to samo. Odlaczylem kabelek od czujnika i tez kontrolka mruga i jest buzer. Moze to jakis problem z elektryka? Na co byscie stawiali? gdzie zajrzec?
A może być w końcu ciśnienie zmierzył oleju?szatan99 pisze:Koledzy mam nowiny. Wymienilem czujnik cisnienia oleju i bylo to samo. Odlaczylem kabelek od czujnika i tez kontrolka mruga i jest buzer. Moze to jakis problem z elektryka? Na co byscie stawiali? gdzie zajrzec?
Bo jak go nie masz lub masz liche to możesz w elektryce do woli szukać...
Kolego. Golf ma dwa czujniki jeden od niskiego a drugi od wysokiego ciśnienia. Masz walnięty ten od wysokiego ciśnienia i przy okolo 2,5 nie dostaje od niego sygnału. Wiem bo to przerabiałem przy swapie. Przyczyna może byc jeszcze wgnieciona misa lub zapchany filtr. ale zacznij od czujnika.
Moje mkII viewtopic.php?f=87&t=409643" onclick="window.open(this.href);return false;
- forevwers
- Użytkownik
- Kontakt:
temat przerabialem w 3 autach. wymienialem czujniki jeden za drugim i nic to nie dawalo. dopiero po wymianie oleju i filtra temat zniknal. dopiero po czasie dowiedzialem sie ze tansze filtry oleju (w szczegulnosci filtron) maja problemy z przeplywem oleju i stad biora sie te problemy. po wymianie filtra na troche drozszy temat znikal w kazdym przypadku
Lub może masz za mało oleju w silniku? Sprawdź stan. Może olej się przechyla w misce i odsłania czujnik = alarm
W mk2 nie ma żadnego czujnika odpowiadającego za poziom oleju. Nawet w autach gdzie ta kontrola jest to kolor kontrolki jest zazwyczaj inny oraz buzzer nie tarabani tak donośnie.RapStyle pisze:Lub może masz za mało oleju w silniku? Sprawdź stan. Może olej się przechyla w misce i odsłania czujnik = alarm
Trzeba zmierzyć ciśnienie oleju - nie ma ciśnienia to cudów nie będzie...
Zdarzały się przypadki z filtrem, sam taki miałem ale z Knechtem chyba lub MANN. Ale i tak wcześniej wkręciłem manometr i sprawdziłem ciśnienie...
Re: Wlaczajaca sie kontrolka cisnienia oleju
Jak może nie być. Jetta A2 1.8 RP. Miałem wyciek oleju i gdy było go mało szybsze wejście w łuk i masz alarm z deski i kontrolka smarowania... Więc czujnik chyba jest?jhosef pisze:W mk2 nie ma żadnego czujnika odpowiadającego za poziom oleju. Nawet w autach gdzie ta kontrola jest to kolor kontrolki jest zazwyczaj inny oraz buzzer nie tarabani tak donośnie.RapStyle pisze:Lub może masz za mało oleju w silniku? Sprawdź stan. Może olej się przechyla w misce i odsłania czujnik = alarm
Trzeba zmierzyć ciśnienie oleju - nie ma ciśnienia to cudów nie będzie...
Zdarzały się przypadki z filtrem, sam taki miałem ale z Knechtem chyba lub MANN. Ale i tak wcześniej wkręciłem manometr i sprawdziłem ciśnienie...
Smok nie zassał oleju i nie miałeś przez chwilę ciśnienia.RapStyle pisze: Jak może nie być. Jetta A2 1.8 RP. Miałem wyciek oleju i gdy było go mało szybsze wejście w łuk i masz alarm z deski i kontrolka smarowania... Więc czujnik chyba jest?
Czujnik poziomu jest dopiero od mk4 i to nie w każdym silniku/egzemplarzu.
Dobra po prostu sprawdź stan oleju. Może najzwyczajniej w świecie go za mało