1.6 Pierburg 2ee. Duze Spalanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- maciek8407
- Nowicjusz
Witam. Mam Problem z moją Dwójeczką.1.6 Pierburg 2 EE. Chodzi o to ze ni stąd ni zowąd zaczęła sobie palić 10/12l na 100. gdzie wczesniej
udawało mi sie zmieścić w 6,5l. Zaczął również podskakiwać na jałowym biegu. Pozdrawiam
udawało mi sie zmieścić w 6,5l. Zaczął również podskakiwać na jałowym biegu. Pozdrawiam
kiedyś miałem 2ee to w mieście na benzynie nie nawet 11 łykną tak że nie wiem moze poprostu trzeba go wykręcic i przeczyscic poustawiać przez tyle lat mogło sie coś rozregulować pozdro
Mój Mk2 1.8 T http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=514787" onclick="window.open(this.href);return false;
- maciek8407
- Nowicjusz
Problem w tym ze był niedawno czyszczony i myty. i było wszystko Ok przez jakies 2 miesiące. Mi nigdy nie spalił wiecej jak 12l nawet jak mu dobrze dawałem w pi.... teraz przy spokojnej jeździe do 100km/h bez żadnego kręcenia pali więcej. wczoraj wlałem 5l do pustego zbiornika i zrobiłem tylko 30km nie przekraczając 90km/h i stanął. spalanie ciągle rośnie z dnia na dzień. Jesli Ktoś wie od czego moze to być Bardzo proszę o pomoc.
- maciek8407
- Nowicjusz
zawsze chodził równo i ładnie. nie miał problemów ze wkręcaniem się na obroty. nigdy nie wąchał gazu. silniczek ma zdrowiutki miałm juz wczesniej 2 golfy z 2ee i żaden nie pojechał wiecej jak 160. Ten co mam aktualnie rozpędza sie bez jakiegos większego problemu do 180. ponad 3 lata bez najmniejszego problemu z obrotami. został wyczyszczony z oleju i brudu i nadal była pszczółka i nagle pali tylę paliwa ze się w głowie nie mieści
-
- Ma gadane
- maciek8407
- Nowicjusz
Nie. a jest jakis sposób zeby sprawdzic sprawnośc sondy. Ona Ma tylko 1 kabel pierwszy raz taką widze.
Woltomierzem napięcia stałego (zakres 0-1V). A po partyzancku wsadzasz golfinie palca w d...ę i patrzysz co wyjmiesz na palcu Przy idealnie ustawionym spalaniu (o ile silnik nie żre oleju) palec ma byc prawie czysty, ewentualnie lekki czarnawy nalot. Niedopuszczalne jest wyjęcie dużej ilości sadzy (a już tłustej w ogóle). Możesz też sprawdzic wygląd świec - po dłuższej jeździe powinny być ładnego, szaro-brązowego koloru. Sonda jednoprzewodowa to normalna sonda starego typu, nic niezwykłego.maciek8407 pisze:Nie. a jest jakis sposób zeby sprawdzic sprawnośc sondy. Ona Ma tylko 1 kabel pierwszy raz taką widze.
- maciek8407
- Nowicjusz
Ok. Dziękuje. jutro sprawdzę i podzielę sie z wami tym czego się dowiem.
- maciek8407
- Nowicjusz
Ozzy Sprawdziłem jak mówiłeś. po partyzancku bo nie mam woltomierza. ale palec był czysty i suchy. na swiecach przejechane jakies 3tys km. i są koloru jasno brązowego.
To znaczy, że skład mieszanki jest bardzo dobry
Jesteś pewien, że nie zmieniłes stylu jazdy, paliwa, itd?? Zrób na próbę 100 km w trasie lecac 100 km/h i zobaczysz ile wychleje... Pomiar oczywiście pod korek. A jak nie to tylko dobry diagnosta zostaje.
Sprawdz filtr powietrza.
Kiedys kumpel mial podobny problem otwieramy puszke filtra a tam filtr upackany olejem.
Silnik poszedl do remontu...
Kiedys kumpel mial podobny problem otwieramy puszke filtra a tam filtr upackany olejem.
Silnik poszedl do remontu...
- maciek8407
- Nowicjusz
Re: 1.6 Pierburg 2ee. Duze Spalanie
Ozzy. nawet przy bardzo agresywnej jezdzie nie palił wiecej jak 12. a jadąc do 90km/h miesciłem się w 6.5l. dokonałem takiego pomiaru tylko ze do pustego zbiornika nalałem paliwa. 10 l ze stacji Orlen. i 114km zrobiłem? przy spokojnej jezdzie do 100 bez ciśnięcia. a jak mu troszkę dałem to opierd 5l na 30km. Colin ma racje Filtr jest troche juz brudny co prawda jakies 6tys ma przejechane ale po róznych drogach no i rzeczywiscie jest w oleju ale nie duzo. No nic jutro kupie i nówkę założę zaleje paliwa i się przelece.
- maciek8407
- Nowicjusz
a to czasem nie może być wina komputera? koledze w Golfie 3 1.8 lało się z wtrysku jak z wiaderka i była wina komputera.
Olej na filtrze nie wzial sie z nikad.
Nawet jesli to nie wina filtra to warto ogarnac skad na nim te plamy.
Nawet jesli to nie wina filtra to warto ogarnac skad na nim te plamy.