tylne zawiesznie

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

undermount
Nowicjusz
Nowicjusz

tylne zawiesznie

Post autor: undermount » ndz sie 05, 2012 20:27

Witam, mam problem z tylnim zawieszeniem, chodzi o to ze jak wjade w dziore to puka mi cos z tyłu, byłem u mechanika, powiedział co mam dokupic i chodzi o jakas gume na amortyzatorzek ktora sie wyrobiła tylko nie podał dokładnej nazwy, moze ktos wie jak to sie profesionalnie nazywa bo chce to zamowić na allegro, Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
szpieg
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

tylne zawiesznie

Post autor: szpieg » ndz sie 05, 2012 23:40

odbój albo odbojnik, jounce bumper po angielskiemu ;)

Mój GTI: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=499693
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Samochód jest dopiero mocny, kiedy boisz się do niego wsiąść i przekręcić kluczyk"

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

tylne zawiesznie

Post autor: Qto » pn sie 06, 2012 01:32

tak jak szpieg pisze - odbój...tylko czy zerwany odbój powoduje pukanie...często widuje auta gdzie odboje są pozrywane a jednak nic nie puka, u mnie też nic nie pukało przy zerwanym odboju. Zerwany odbój zobaczysz bez problemu patrząc pomiędzy oponę a nadkole, przy zerwanym odboju będzie widać jak osłona sobie wisi a amorek pięknie się świeci...
Zanim zakupisz jakieś graty (odboje wymień jeżeli są zerwane) weź klucz nasadowy 16 i upewnij się że amorki górą są porządnie dokręcone - chociaż to raczej nie puka, tylko wali niemiłosiernie, ale sprawdzić można.

Awatar użytkownika
sidewind76
Użytkownik
Użytkownik

tylne zawiesznie

Post autor: sidewind76 » pn sie 06, 2012 07:24

pukanie z tyłu poza zerwanym odbojem może generować wyrobiona tuleja tylnej belki lub nie dokręcony amor

Od nieba dzieli nas tylko 9 milimetrów... :)

undermount
Nowicjusz
Nowicjusz

tylne zawiesznie

Post autor: undermount » pn sie 06, 2012 09:35

Dzieki wielkie , chodziło o odbój juz na allegro sprawdziłem, był troche rozerwany

Awatar użytkownika
szpieg
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

tylne zawiesznie

Post autor: szpieg » pn sie 06, 2012 09:54

nie chce Cie martwic ale czesto przy uszkodzeniu odbojów padaja róznież amortyzatory, odboj ma za zadanie chronić zawory na tloczysku, gdy go nie ma plytki zaworowe bardzo szybko sie wyginaja po amortyzatorze :/

Mój GTI: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=499693
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Samochód jest dopiero mocny, kiedy boisz się do niego wsiąść i przekręcić kluczyk"

Awatar użytkownika
sidewind76
Użytkownik
Użytkownik

tylne zawiesznie

Post autor: sidewind76 » pn sie 06, 2012 11:39

oj koledzy nie straszmy się nawzajem to że odbój popękany nie znaczy ze amorek dostał po prostu ze starości parcieją i po wymianie nawet śladu nie ma

Od nieba dzieli nas tylko 9 milimetrów... :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”