Jak zmierzyć obroty silnika?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Witam
Zrobiłem SWAP-a silnika,tzn. wrzuciłem AAZ do MK2 zamiast 1V i teraz obrotek sporo zawyża obroty,przynajmniej o 500,a im więcej dodaję gazu,różnica się zwiększa.Silnik AAZ z ori kołem pasowym na wale i ori altkiem!
Mam rozebrany licznik i namierzyłem przy obrotku jakiś potencjometr.
Wygląda mi to właśnie na pokrętło do skalowania.
Teraz pytanie-jak (czym) w dieslu zmierzyć faktyczne obroty silnika,żeby móc poprawnie wyskalować obrotomierz?
Zrobiłem SWAP-a silnika,tzn. wrzuciłem AAZ do MK2 zamiast 1V i teraz obrotek sporo zawyża obroty,przynajmniej o 500,a im więcej dodaję gazu,różnica się zwiększa.Silnik AAZ z ori kołem pasowym na wale i ori altkiem!
Mam rozebrany licznik i namierzyłem przy obrotku jakiś potencjometr.
Wygląda mi to właśnie na pokrętło do skalowania.
Teraz pytanie-jak (czym) w dieslu zmierzyć faktyczne obroty silnika,żeby móc poprawnie wyskalować obrotomierz?
Najłatwiej zastosować tachometr optyczny. Naklejasz kawałek paska na koło na wale, celujesz i masz prędkość obrotową. Najtańsze na allegro są po 60 zł.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Radek14 pisze: tachometr optyczny
Czyli coś na zasadzie lampy stroboskopowej.Podejrzewam,że do diesla będzie dużo droższyRadek14 pisze: na allegro są po 60 zł
Nie ma znaczenia diesel czy benzyna. Urządzenie liczy ilość odbić światła od paska naklejonego na dowolny obracający się przedmiot.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Hmm,wymyśliłem coś takiego-mam MK3 z silnikiem 1Y,czyli altek i koła pasowe tak jak w AAZ.Ustawię mu obroty na równy 1000 i podepnę się na krótko długim kablem z wyjściem W w altku tego silnika.Następnie podepnę ten kabel do kabla zasilającego obrotomierz w MK2 ze wspomnianym AAZ-em.Po przekręceniu zapłonu,obrotomierz powinien się wtedy wzbudzić,a ja go wyskaluję do obrotów 1000 jak w 1Y.
Co z tego wyjdzie? Jeszcze nie wiem...jutro się dowiem i napiszę
Co z tego wyjdzie? Jeszcze nie wiem...jutro się dowiem i napiszę
- ja4rqu
- Gadatliwa bestia
a spróbuj obliczyć jakie masz obroty przy np 50 na 3 biegu. I do tego dostrój.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
ja4rqu, już zrobione
Miałem robić tak j/w pisałem,ale zrobiłem sobie kawusię,usiadłem przed lapkiem i na spokojnie,bez pośpiechu zacząłem przewalać forum
Znalazłem dużo tematów,w których nie było jednoznacznej podpowiedzi...ale tutaj jest:
Sprawdzone na każdym biegu.Wszystko jest O.K!
Miałem robić tak j/w pisałem,ale zrobiłem sobie kawusię,usiadłem przed lapkiem i na spokojnie,bez pośpiechu zacząłem przewalać forum
Znalazłem dużo tematów,w których nie było jednoznacznej podpowiedzi...ale tutaj jest:
Rozbebeszyłem wszystko wokół licznika,wywierciłem w obudowie licznika otwór,żeby dostać się do potencjometra,jedno koło do góry i heja!morfeusz86r pisze:prędkości dla poszczególnych skrzyni przy 2000obr/min
----CYP-------ASD---------GGU
1_ 18,6-------21,3---------18,6
2_ 34,1-------36,2---------34,1
3_ 52,2-------53,8---------54
4_ 72,7-------76,7---------78
5_ 94,6-------98,1---------100,5
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: mk3
- Silnik: 1Z
- Kontakt:
Najprostrza opcja to licznik do rowera, zakładasz magnes na koło pasowe rozrządu, potem trzeba tylko przeliczyć prędkość z licznika na obroty.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
dodam jeszcze do tematu że jak jak skalowałem obrotomierz to potencjometr znajdował się pod samym obrotomierzem i dojście do niego było od tyłu był schowany dodatkowo pod naklejką, i miałem gorsze dojście do regulacji, ale to już pewnie zależy od producenta obrotomierza
- Dansli
- Ma gadane
- Auto: GOLF4 4mot. ARL; GOLF 6R CRZA
ogrzewam nieco
ja mam podobny problem Bo też mam AAZ ale zegary z MFA z benzyny obrotomierz udało mi się przełożyć http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=382970" onclick="window.open(this.href);return false;
ale jak mi robiło własnie tak
Ty posiadasz obrotek z VDO??Mumin90 pisze:ale to już pewnie zależy od producenta obrotomierza
ja mam podobny problem Bo też mam AAZ ale zegary z MFA z benzyny obrotomierz udało mi się przełożyć http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=382970" onclick="window.open(this.href);return false;
ale jak mi robiło własnie tak
to uznałem że jest to temat nie do ogarnięcia i zaniechałem wszelkich prób. ale okazuje się że jest to możliwe. Teraz tylko jak zejdą mrozy biorę sie do pracyMichał_1977 pisze: teraz obrotek sporo zawyża obroty,przynajmniej o 500,a im więcej dodaję gazu,różnica się zwiększa.
Montaż i serwis ogrzewań postojowych WEBASTO. Adaptacje, kodowania itd.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Jak zmierzyć obroty silnika?
Ty posiadasz obrotek z VDO??
wydaje mi się że tak teraz jeźdzę drugim samochodem to dokładnie nie pamiętam
ale jak coś to potencjometr masz albo z boku z prawej str albo od tyłu to zależy od typu zegarów
wydaje mi się że tak teraz jeźdzę drugim samochodem to dokładnie nie pamiętam
ale jak coś to potencjometr masz albo z boku z prawej str albo od tyłu to zależy od typu zegarów
Re: Jak zmierzyć obroty silnika?
Pod warunkiem, że prędkościomierz pokazuje poprawnieMichał_1977 pisze:ja4rqu, już zrobione
Znalazłem dużo tematów,w których nie było jednoznacznej podpowiedzi...ale tutaj jest:Rozbebeszyłem wszystko wokół licznika,wywierciłem w obudowie licznika otwór,żeby dostać się do potencjometra,jedno koło do góry i heja!morfeusz86r pisze:prędkości dla poszczególnych skrzyni przy 2000obr/min
----CYP-------ASD---------GGU
1_ 18,6-------21,3---------18,6
2_ 34,1-------36,2---------34,1
3_ 52,2-------53,8---------54
4_ 72,7-------76,7---------78
5_ 94,6-------98,1---------100,5
Ja w mkII benzyna jak krece tym potencjometrem w obrotomierzu to nic sie nie zmienia. A wiem na pewno ze obrotomierz w auci zaniża obroty o jakies 300.
Założyłeś temat z problemem swojego auta i ktoś Ci pomógł? Czuj się zobowiązany napisać co było przyczyną problemu i w jaki sposób go rozwiązałeś!
Ja problem z obrotami w zestawie Altek z AAZ + zegary mk2 załatwiłem w taki sposób że koło alternatora zamieniłem na te z 2,5 TDI R5. Obroty pokazują idealnie
Tuning D/TD/MTDI? Pisz PW.