Odkurzyłem, doprowadziłem do stanu używalności ponad dziesięcioletnią Armadę z portem COM, interfejs na RS232 - również na COM - wykopałem z rupieciarni i VAGCOM 311-2 śmiga aż miło.grg474 pisze:jeśli mogę coś zasugerować "nieinwazyjnego" - kabel od viakena na rs232 KKL (nie może być na usb) + pogram vageepromer - jest to wg mnie najtańsza wersja najprostszego odczytu liczników mk4, jedynym problemem to posiadanie laptopa z portem rs232
Co jednak w tym przypadku ważniejsze polecany przez kolegę VAG Eepromer za pierwszym podejściem odczytał mi pamięć licznika:
Teraz tylko odczytać ze wsadu pin licznika ale to już dla mnie jak nadto (przynajmniej na razie). Mógłbym prosić kolegów o jego odczytanie? Tutaj wsad Nie bardzo wiem jak posługiwać się hex edytorem. Może ktoś podpowie w którym miejscu pin jest zapisany?
Stary licznik to 1J0 919 860B MMO z którego wsad zamieściłem. Mam licznik z MFA o numerze 1J0 919 931 D VDO. Tarczę prędkościomierza przełożę bo to anglik. Czy wystarczy piny ze starego licznika zaadoptować do nowego by to działało? Rozumiem, że muszę jeszcze odczytać pin z nowego licznika. Mam manetkę, okablowanie dorobię.
Ps. Pragnę uzupełnić. Dzięki pomocy kolegi Aligator30 - za co mu serdecznie dziękuje - bezproblemowo odczytałem PIN licznika i wiele innych danych. Okazało się, że wystarczyło skorzystać z nowszej wersji programu Eeprom tj 1.18 i wszystko jak na dłoni widać. Nie trzeba też, bo mam IMMO2, odczytywać PIN-u starego licznika. Wystarczy PIN nowego i adaptacja kluczyków.
Jeszcze jedno pytanie do znawców tematu. Czy można tak zrobić aby jednymi kluczykami odpalać auto przy jednym i drugim zamontowanym liczniku? Jednakowy PIN w obu? Tak na wszelki wypadek.