przerobienie lampki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- damiano155
- Mały gagatek
- Kontakt:
przerobienie lampki
witam
znalazłem na allegro przerobienie lampki z golf 4 na w8
szkoda mi kasy żeby zapłacić za coś co można samemu zrobić.
przerabiał ktoś oryginalną lampkę z golfa 4 na w8???
prosił bym o jakieś rady
pozdrawiam
znalazłem na allegro przerobienie lampki z golf 4 na w8
szkoda mi kasy żeby zapłacić za coś co można samemu zrobić.
przerabiał ktoś oryginalną lampkę z golfa 4 na w8???
prosił bym o jakieś rady
pozdrawiam
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
przerobienie lampki
ale co tu radzić...wiercisz dwie dziury, wstawiasz ledy...i podłączasz je wg opisów które znajdziesz na forum
- damiano155
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: przerobienie lampki
ale mi chodzi żeby świeciły te diody po włączeniu zapłonuQto pisze:ale co tu radzić...wiercisz dwie dziury, wstawiasz ledy...i podłączasz je wg opisów które znajdziesz na forum
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
przerobienie lampki
no to podłączasz pod plus po zapłonie np żółte złącze pod przekaźnikami...damiano155 pisze:ale mi chodzi żeby świeciły te diody po włączeniu zapłonu
jak pisałem wyżej...podłączanie ori lampki było opisywane...diody podłączamy w ten sam sposób
przerobienie lampki
Tylko zwykła dioda jest na 3V, pamiętaj. Chyba, że dostaniesz taką na 12V. No i diody nie powinny wystawać poza obrys lampki, bo będzie kaszana... Powinny być lekko schowane, i najlepiej jakby je troszkę stłumić, rozproszyć - delikatnie spiłować łepek, wówczas światło nie będzie intensywnie waliło, tylko rozpraszało się.
Swoją drogą i tak to moim zdaniem kiepsko wygląda... Jak od bardzo dawna nosiłem się z takim zamiarem. Najpierw kupno lampki W8, później ewentualnie tylko tą swoją przerobić trochę. Znalazłem też na allegro oferty z tymi lampkami już gotowymi, ale cały czas się zastanawiałem. I ostatecznie odżałowałem te 230 zł i kupiłem. Co prawda od dziś mam ją założoną, czekałem do wieczora żeby zobaczyć efekt i jest bajecznie. Diody nie walą po oczach, nie ma w środku nie wiadomo jak jasno - jest minimalna delikatna tylko poświata, co robi przyjemny nastrój w aucie i klimat. Dodatkowo podświetlane przyciski dodają uroku całości. No i na pewno trochę lepiej, jaśniej, świeci po włączeniu wszystkich żaróweczek.
Swoją drogą i tak to moim zdaniem kiepsko wygląda... Jak od bardzo dawna nosiłem się z takim zamiarem. Najpierw kupno lampki W8, później ewentualnie tylko tą swoją przerobić trochę. Znalazłem też na allegro oferty z tymi lampkami już gotowymi, ale cały czas się zastanawiałem. I ostatecznie odżałowałem te 230 zł i kupiłem. Co prawda od dziś mam ją założoną, czekałem do wieczora żeby zobaczyć efekt i jest bajecznie. Diody nie walą po oczach, nie ma w środku nie wiadomo jak jasno - jest minimalna delikatna tylko poświata, co robi przyjemny nastrój w aucie i klimat. Dodatkowo podświetlane przyciski dodają uroku całości. No i na pewno trochę lepiej, jaśniej, świeci po włączeniu wszystkich żaróweczek.
jeśli już, to radziłbym pod niebiesko szary, od podświetlenia - będziesz miał wtedy regulację jasności za pomocą pokrętła przy wyłączniku świateł.damiano155 pisze:ale mi chodzi żeby świeciły te diody po włączeniu zapłonu
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Dioda nie jest na napiecie tylko na prad.seebst pisze:Tylko zwykła dioda jest na 3V, pamiętaj.
Po to dobiera sie rezystor do diody by ograniczyc przeplywajacy przez nia prad.
Podlacz sobie diode pod 3V a zobaczysz ze dlugo nie poswieci bez rezystora.
przerobienie lampki
damiano155, zamiast wiercić na zewnątrz lampki otwory i wstawiać tam diody, zrób sobie coś na wzór tej porady: http://www.passatplus.de/umbauten/innen ... euchte.htm" onclick="window.open(this.href);return false; Według mnie o wiele ładniej to będzie wyglądać
- damiano155
- Mały gagatek
- Kontakt:
dzięki za dopowiedz ale chyba jednak zrobię pierwszym sposobemseebst pisze:damiano155, zamiast wiercić na zewnątrz lampki otwory i wstawiać tam diody, zrób sobie coś na wzór tej porady: http://www.passatplus.de/umbauten/innen ... euchte.htm" onclick="window.open(this.href);return false; Według mnie o wiele ładniej to będzie wyglądać