Dziwny odgłos przy skręcie w lewo

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

WronekGDY
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: WronekGDY » pt sie 24, 2012 11:03

Witam,
Mam problem:
Zaczelo sie to gdy jechalem na prostej drodze. W pewnym momencie z przodu z prawej strony uslyszalem jakby cos mi sie w kolo wkrecilo jakis drut i slychac bylo tarcie 2 metalowych czesci, po chwili ustapilo i bylo ok. Po czasie przy skrecie w lewo od czasu do czasu znowu zaczalem slyszec to tarcie, zgrzytanie, a teraz jak skrecam dodajac gazu to mam wrazenie jakbym szorowal silnikiem po asfalcie taki odglos dobiega z pod auta. Bylem u jednego mechanika, to ten twierdzil, ze jest ok, pozniej ze jakies lozysko moglo pasc nie w kole tylko na zwrotnicy czy cos takiego, potem bylem na wymianie rozrzadu w vw aso i tez sprawdzali mi zawieszenie to wymienili tuleje na wahaczu, pomyslalem, ze to jest to, ale przy pierwszym skrecie w lewo bylo to samo. Macie moze jakies sugestie, zeby naprowadzic tych machanikow? Przegub, lozysko na zwrotnicy? Za odpowiedzi z gory dziekuje

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » pt sie 24, 2012 14:55

A nie wpadło ci nic pomiędzy osłonę tarczy hamulcowej a tarczę? Ewentualnie tam gdzie siedzi czujnik abs-u? Zdejmij koło i popatrz dobrze.

WronekGDY
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: WronekGDY » pt sie 24, 2012 17:47

jesli chodzi o to co piszesz to jest ok, nic tam nie ma. Zaryzykowalem wymiane lozyska kola prawego (calej piasty), zobaczymy, jak to nie pomoze to bede miec rebus i pusty portfel :/

WronekGDY
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: WronekGDY » śr sie 29, 2012 11:51

Lozysko w kole wymienione, a autko dalej sie odzywa. Jeszcze raz tym razem na spokojnie przesluchalem auto. Przy mocnym skrecie w lewo nie zawsze(ale czesciej niz zadziej) slychac to chrobotanie i jak sie wsluchalem to bardziej dobiega to z czesci srodkowej auta, ciezko to stwierdzic. Niby w zawieszeniu jest wszystko ok, czy takie odglosy moga dochodzic z przekladni kierowniczej (tak sugerowalo ASO, ale wole sie zapytac bo to spore koszta)?

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » pn wrz 24, 2012 14:10

Posłuchaj sobie jak pracuje mechanizm róznicowy. Może ten dźwiek to jego wina. Auto na podnośnik i kręcic kolem lewym przy zablokowanym kole prawym. Sluchac jaki odgłos wydobywa sie ze skrzyni biegów.

Awatar użytkownika
dr.house
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dr.house » pn wrz 24, 2012 21:26

Mi takze przy skrecie chrobocze, nie zawsze, ale jednak, najczesciej tez kiedy skrecam na nierownosciach, u siebie obstawiam przegub wewnetrzny dzieki pomocy np Pana wyzej :bigok:

Było:
Golf MK4 1.4 16V AKQ ->SWAP-> 1.8 20V AGN
Jest:
Audi A6 2.4 V6 Quattro ARJ

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”