[TD] mk2 1.6 TD 60km Chodzi niczym ursus
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam
Nie lada wczorajszego dnia kupiłem mk2 w dieselku.
No ale jak usłyszałem głos silnika to sie przeraziłem, rozumiem ze maszyna ma swoje lata i km 352tyś kk
No ale ze co?
Wałek? szklanki? pierścienie? za co sie zabrać, co sprawdzić i doprowadzić do normalnego chociaż porządku
szukałem na forum, ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem
Pozdrawiam
Nie lada wczorajszego dnia kupiłem mk2 w dieselku.
No ale jak usłyszałem głos silnika to sie przeraziłem, rozumiem ze maszyna ma swoje lata i km 352tyś kk
No ale ze co?
Wałek? szklanki? pierścienie? za co sie zabrać, co sprawdzić i doprowadzić do normalnego chociaż porządku
szukałem na forum, ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem
Pozdrawiam
- koVWal
- Golf Uzależnia
- Kontakt:
Byś dokładniej opisał pracę silnika albo wrzucił jakiś film. Bo tu nie wiadomo co Ci poradzić.
Nie chodzi Ci na wszystkie gary czy co? Kopci Ci na czarno/niebiesko? Bierze olej? Nic nie opisałeś..
Nie chodzi Ci na wszystkie gary czy co? Kopci Ci na czarno/niebiesko? Bierze olej? Nic nie opisałeś..
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: mk3
- Silnik: 1Z
- Kontakt:
Kąt wtrysku.rrkchidori pisze:za co sie zabrać, co sprawdzić
-
- Nowicjusz
Re: [TD] mk2 1.6 TD 60km Chodzi niczym ursus
Bierze olej bierze, kopci na czarno, i nawet ma efekt specjalny w ciemności, iskry lecą z wydechu-wtf za przeproszeniem?
- ja4rqu
- Gadatliwa bestia
jak mu dajesz w palnik to i poleca iskry bo się sadza od temperatury dopala, sam tak mam po większym pałowaniu, nic szczególnego, określ się w końcu jaki to jest dźwięk, jest dużo ursusów i każdy chodzi inaczej. Klepanie, cykanie, stukanie, rzężenie?
-
- Nowicjusz
http://youtu.be/0Kt5CYIxHUQ
tylko nie bierzcie głośno.
Wtedy jak zaczoł kopcić, to "wyłączyłem" mu ssanie, w sensie ta wajcha nie zjechała do końca, no ale zmieniła swoj stan
tylko nie bierzcie głośno.
Wtedy jak zaczoł kopcić, to "wyłączyłem" mu ssanie, w sensie ta wajcha nie zjechała do końca, no ale zmieniła swoj stan
-
- Mały gagatek
to jest stary diesel i nie oczekuj cudow jak w dci, u Mnie w 1.6 sb to wyglada podobnie ale u ciebie sa jeszcze takie stuki, twarda praca. koniecznie kat wtrysku od tego zacznij, ale nie wiem czy nie lepszym pomyslem jest remont silnika, ten bialy dym nie wrozy nic dobrego.
1.6 TDic
-
- Nowicjusz
nie oczekuje cudow, ale niech ciszszej pracy, rozmawiam cały czas o nim z ojcem, jutro zobaczymy co tam i jak wygląda
na temat remonty co masz na myśli?
uszczelki, pierścienie, szlify to koszty w minimalny zakresie tysiączka-boli
na temat remonty co masz na myśli?
uszczelki, pierścienie, szlify to koszty w minimalny zakresie tysiączka-boli
-
- Mały gagatek
Ten biały dym moze sygnalizować kilka ustarek, uszczelniacze zaworowe, pierścienie, turbo.... musisz postawic diagnoze i zacząc leczenie
próby olejowe, i stan turbo, olej w przewodach itd, zobacz czy nie masz oleju w płynie chłodniczym.
Przeglądnij forum tematów jest bardzo dużo,,,
próby olejowe, i stan turbo, olej w przewodach itd, zobacz czy nie masz oleju w płynie chłodniczym.
Przeglądnij forum tematów jest bardzo dużo,,,
1.6 TDic
-
- Nowicjusz
dziś miałem poświeciłem chwilke goferkowi, i panowie zdjełem pokrywe klawiatury, pomierzyłem, wałek dobry, szklanki juz niewiem, bo musiałbym pasek rozrządu zdjąć, a w tym kiepski jestem. no ale zauwazyłem, ze pasek od alternatora nie jest naciągniety, moze pompa wody jest stara i tak dziękuje w postaci dzwięku?
a moze jest ktos w stanie powiedzieć co nie co o ustawieniu kąta wtrysku? bo jak czytałem to mam przesuwać pompe, poluzować ładnie 3 sruby i próbowac, wiem ze powinno sie to robić z zegarem ale metodą prób i błedów nie jest wykluczone ze sie uda
a moze jest ktos w stanie powiedzieć co nie co o ustawieniu kąta wtrysku? bo jak czytałem to mam przesuwać pompe, poluzować ładnie 3 sruby i próbowac, wiem ze powinno sie to robić z zegarem ale metodą prób i błedów nie jest wykluczone ze sie uda
Dokładnie "na ucho" nie ustawisz kąta wtrysku, za to silnik ma sporą tolerancję i w jakimś ustawieniu będzie Ci w miarę dobrze pracować. Najlepiej wybrać się do kogoś kto posiada odpowiedni sprzęt i doświadczenie, silnik przestanie tak twardo i głośno pracować, zapewne kopcić i będzie dobrze palić w niskich temperaturach, od wizyty u pompiarza, sprawdzenia wtrysków i ustawienia kąta wtrysku polecałbym zacząć dopieszczanie Twojego golfika
mój Goferek:) http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=437823
-
- Użytkownik
latirro pisze:Dokładnie "na ucho" nie ustawisz kąta wtrysku, za to silnik ma sporą tolerancję i w jakimś ustawieniu będzie Ci w miarę dobrze pracować. Najlepiej wybrać się do kogoś kto posiada odpowiedni sprzęt i doświadczenie, silnik przestanie tak twardo i głośno pracować, zapewne kopcić i będzie dobrze palić w niskich temperaturach, od wizyty u pompiarza, sprawdzenia wtrysków i ustawienia kąta wtrysku polecałbym zacząć dopieszczanie Twojego golfika
ja też mam taki sam silnik ale pompa z grzybkiem i jak bym nie regulował to on zawsze prawie tak samo chodzi to takie traktory są i one tak zawsze łażą i ciekawe ten mój pali 4,5/100 obojętnie czy pompę o 2 cm w lewo czy 1 w prawo przestawię to lekko tylko klang zmienia a na to niby ssanie (kąt wtrysku) nic nie działa zero zmian ,,coś mi się tam obiło o uszy że to może być wina słabego ciśnienia wewnętrznego w pompie i niby pomaga wbicie tego trzpienia o milimetr
było:syrena 105.mercedes123.golf2 1,3.sierra2,3 d.reno111,6reno kango 1,4 pb.vw golf3 1,9 tdi. audi 80 tdi.vw polo 1,9 d peugeot 307 1,6 hdi. kilka innych umkło uwadze a teraz ford fokus mk 2 2,0 tdci 136 ps już 170ps i 400 niutków oraz audi a2 1,4 tdi 105,9ps 232,8nm
-
- Nowicjusz
latirro, zebym wiedział ze silnik bedzie dobry, a myśle jest ze jest, suchy, nie cieknie, ale pewny nie jestem, a tak to juz bym go modyfikował do kulturnej postaci. ale juz chyba wiecej diesel wiecej nie kupie
a panowie, jak sie przyjrzycie to zauważycie ze pompa wtryskowa jest od zwykłego 1.6d, ma to jakiś wpływ na jego prace:>?
a panowie, jak sie przyjrzycie to zauważycie ze pompa wtryskowa jest od zwykłego 1.6d, ma to jakiś wpływ na jego prace:>?