Przygotowanie silnika pod Turbo
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Radze zrobić małego sofcika. Momęt obrotowy skoczy lepiej niż moc, ale tłokizostaną seryjne. Jak wiadomo 6 tłoków kutych nie kosztuje tyle co 4 tłoki kute. Ktoś nawet w tym temacie już pisał, że ABV wytrzymuje bez zmiany tłoków 0,5 bara ciśnienia. I radze zwiększyć średnice układu wydechowego żeby spaliny szybciej opuszczały silnik i nie robiły wyższej temperatury.ml2210 pisze:Witam wszystkich, macie nowego interesanta w tym temacie.
Rozmawiałem już z evolution na ten temat, ale teraz go nie ma.
TAZ widze, że jesteś w temacie. Co polecisz do silnika ABV. Soft czy coś więcej.
jak wlasnie sprowadzies to juz bedziesz mial dowod bez numeru silmika, wiec proponuje zwyczajny swap na 1,8 :> wyjdzie zdecydowanie taniej a jaki 1,8 to juz tylko twoj wybor:)
a jeszcze mam pytanie, jak wyglada sprawa z turbo od diesla, czy kolektory i graty pasuja, czy trza jakies straszne modyfikacje?? - nie tam zebym planowal zalozenie, ale mozna czasem tanio dorwac taki zestaw...., wiec jak ktos juz probowal...
a jeszcze mam pytanie, jak wyglada sprawa z turbo od diesla, czy kolektory i graty pasuja, czy trza jakies straszne modyfikacje?? - nie tam zebym planowal zalozenie, ale mozna czasem tanio dorwac taki zestaw...., wiec jak ktos juz probowal...
ml2210 co do tego wydechu to nie ma problemu.
wycinasz jeden uklad i dajesz drugi o wiekszym przekroju.
daj jakies fotki kolektora. 300 km z 1.6 troszke duzo. z 1.8t robia takie silniki, ale to juz spora dlubanina. kute tloki,korby i inne tam takie. ze starego 1.6 to ciezko bedzie to uzyskac.
malolat co do turbo do disla to w VWSpeed jest watek od przerabianiu zwyklego D na TD. z tego co czytalem to tez sporo do wymiany.
pozdrawiam grzegorz
daj jakies fotki kolektora. 300 km z 1.6 troszke duzo. z 1.8t robia takie silniki, ale to juz spora dlubanina. kute tloki,korby i inne tam takie. ze starego 1.6 to ciezko bedzie to uzyskac.
malolat co do turbo do disla to w VWSpeed jest watek od przerabianiu zwyklego D na TD. z tego co czytalem to tez sporo do wymiany.
pozdrawiam grzegorz
- ml2210
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
To wiem, ale problem polega na tym, że nie wiem czy we wnęce zmieszczą się rury o większym przekroju,Grzegorz pisze:ml2210 co do tego wydechu to nie ma problemu.
bo już teraz wraz z wałem napędowym wypełniają tą wnęke na full.
Grzegorz nie wiem czy o tych 300km to piszesz do mnie,
bo ja mam 2.9 a nie 1.6
www.mlautobroker.pl
-----Profesjonalny Broker Samochodowy-----
-----Profesjonalny Broker Samochodowy-----
Po pierwsze: Wydech oczywiście pasowało by zmienić na taki o większym przekroju.Grzegorz pisze:ml2210 co do tego wydechu to nie ma problemu.
pozdrawiam grzegorz
Po drugie: nie 300KM z 1,6, tylko czy do 1,6 można założyć turbo. Można wszystko, tylko jakie masz numery silnika?
Po trzecie: turbo z diesla podejdzie, ale jest jedno ale, komora muszli wydechowej jest w dieslu mniejsza niż w benzyniaku i istnieje możliwość przegrzania turbiny, bo w benzyniaku spaliny mają wyższą temperature niż w dieslu. Ja w swojej turbinie mam tą komorę zwiększoną, ale turbina z benzynowego audi leży na zapas.
to jeszcze raz ja
chciałbym zaznaczyć że nie zależy mi na jak największej zgodności z oryginałem i nie chcę wymieniać tego silnika na inny, oraz że nie chcę uzyskać z niego super mocy tylko tyle ile wyda w granicach razsądku. jeden koleś pisał tu o LPG.
może iśc w tę stronę?
np. wtrysk gazu?czy nie rozwiązałoby to wielu problemów np. ze spalaniem stukowym, z regulacją dawki paliwa, z gażnikiem,??
chciałbym zaznaczyć że nie zależy mi na jak największej zgodności z oryginałem i nie chcę wymieniać tego silnika na inny, oraz że nie chcę uzyskać z niego super mocy tylko tyle ile wyda w granicach razsądku. jeden koleś pisał tu o LPG.
może iśc w tę stronę?
np. wtrysk gazu?czy nie rozwiązałoby to wielu problemów np. ze spalaniem stukowym, z regulacją dawki paliwa, z gażnikiem,??