podświetlenie licznika diesel

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

zaq
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: zaq » ndz wrz 09, 2012 20:34

witam
założyłem do diesla taki wypasiony licznik z obrotkiem i ekonomizerem (dwa wtyki), wszystko działa bez zarzutu prócz podświetlenia tzn. podświetla się licznik gdy włączy się pozycyjne i mijania klawiszem, w momencie przekręcenie kluczyka i uruchomienia silnika podświetlenie gaśnie. że by nie było że nic nie sprawdziłem i liczę na łatwiznę to doszedłem metodą prób i błędów do tego że na styku "-" żarówki po przekręceniu kluczyka pojawia się napięcie ok 10-11V oczywiście na na styku "+" też jest napięcie, wszystko wraca do normy tzn. podświetlenie działa na włączonym silniku jak i nie jak wyjmie się czarną wtyczkę licznik ?! nie wiem czego i gdzie dalej szukać, być może walnięte są diody prostownicze przymocowane do ścieżek na folii i przepuszczają napięcie na ścieżki "-" podświetlenie drugie pytanie dotyczy ekonomizera, sprawdziłem po ścieżce na folii że nie mam podłączenia do wiązki ele. samochodu, we wtyczce jest puste miejsce na pin. może ktoś wie gdzie należy podłączyć ekonomizer że by działał
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marcinek84 » ndz wrz 09, 2012 21:29

Podświetlenie powinno być zasilane z szaro/ niebieskiego z białej kostki. W czarnej jest + z ładowania i + ze stacyjki.
Ekonomizer najlepiej podłączyć pod + po zapłonie,jest tam elektrozawór trzeba odpowiednio + - podłączyć aby zadziałał. I do tego wężyk podciśnienia pod silnik.

Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

zaq
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: zaq » pn wrz 10, 2012 07:15

marcinek84 pisze:Podświetlenie powinno być zasilane z szaro/ niebieskiego z białej kostki. W czarnej jest + z ładowania i + ze stacyjki.
too to wiem, opisałem tylko co i jak sie zachowuje dla mnie też jest to trochę dziwne że po odłączeniu czarnej kostki wszystko z podświetleniem jest OK
marcinek84 pisze:Ekonomizer najlepiej podłączyć pod + po zapłonie,jest tam elektrozawór trzeba odpowiednio + - podłączyć aby zadziałał. I do tego wężyk podciśnienia pod silnik.
w dieslu jest chyba trochę inaczej, ekonomizer nie ma żadnej wskazówki pokazującej chwilowe spalanie tylko jest dioda która się zapala ( chyba ) jak należy zmienić bieg na wyższy że by nie męczyć silnika i nie mam z tyłu licznika tej kostki/modułu do której-go podłącza sie podciśnienie.

pozdro

Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marcinek84 » wt wrz 11, 2012 19:50

Bo to nie jest ekonomizer tylko wskaźnik biegu, trzeba mieć miejsce w skrzyni i czujnik (różne kombinacje są) coś takiego http://www.brokevw.com/reverseswitch.html

Z tym podświetleniem to chodzi mi myśl może z czarnej kostki jakiś + idzie na masę ale to chyba by się grzało. Bo przecież podświetlenie idzie sobie oddzielnie tylko masa wspólna z resztą.

Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

zaq
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: zaq » śr wrz 12, 2012 07:22

marcinek84 pisze:Z tym podświetleniem to chodzi mi myśl może z czarnej kostki jakiś + idzie na masę ale to chyba by się grzało. Bo przecież podświetlenie idzie sobie oddzielnie tylko masa wspólna z resztą.
noo właśnie, nic się nie dzieje wszystko działa prawidłowo, nic się nie topi czy śmierdzi rozgrzewającą sie izolacją. nie mam pomysłu na przyczynę

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”