problem z silnikiem sdi golf III
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
witam
szukam na internecie czegokolwiek odnośnie silnika sdi ale jest mało informacji na ten temat wiec zdecydowałem się napisać nowy temat
chciałbym się doradzić opinii fachowców
ponieważ w silniku mojego golfa III sdi z 1996r zaczęło się dziać coś złego tj:
-zaczął bardzo brać olej (brał wcześniej ale były to ilości "normalne")
-znika płyn chłodniczy
-gdy uruchomię silnik zapala bez problemu nawet w złych warunkach atm. jak to się mówi "za pierwszym"
ale nie trzyma równych obrotów i potrzeba trochę czasu zanim wyrówna obroty
- podczas jazdy z dowolna prędkością i pedałem gazu w jednej pozycji co chwile nim szarpie tak jakbym puszczał i dodawał gazu
- zimny silnik czy ciepły nie kopci na 1200obrotów ale jak przekroczę ~2200 to zaczyna się robić za mną czarno, przy 3tys to jest czarny okrąg za wydechem.
- w spalinach jest olej
- stracił na mocy
bylem u mechanika to powiedział nawet nie zaglądając i bez diagnostyki ze silnik już do wymiany i nie da się go uratować.
chciałbym się poradzić was panowie co z tym można zrobić i czy konieczna jest wymiana silnika na "nowy"
rozmawiałem z kolejnym powiedział mi ze to głowica i uszczelka
proszę o rade
szukam na internecie czegokolwiek odnośnie silnika sdi ale jest mało informacji na ten temat wiec zdecydowałem się napisać nowy temat
chciałbym się doradzić opinii fachowców
ponieważ w silniku mojego golfa III sdi z 1996r zaczęło się dziać coś złego tj:
-zaczął bardzo brać olej (brał wcześniej ale były to ilości "normalne")
-znika płyn chłodniczy
-gdy uruchomię silnik zapala bez problemu nawet w złych warunkach atm. jak to się mówi "za pierwszym"
ale nie trzyma równych obrotów i potrzeba trochę czasu zanim wyrówna obroty
- podczas jazdy z dowolna prędkością i pedałem gazu w jednej pozycji co chwile nim szarpie tak jakbym puszczał i dodawał gazu
- zimny silnik czy ciepły nie kopci na 1200obrotów ale jak przekroczę ~2200 to zaczyna się robić za mną czarno, przy 3tys to jest czarny okrąg za wydechem.
- w spalinach jest olej
- stracił na mocy
bylem u mechanika to powiedział nawet nie zaglądając i bez diagnostyki ze silnik już do wymiany i nie da się go uratować.
chciałbym się poradzić was panowie co z tym można zrobić i czy konieczna jest wymiana silnika na "nowy"
rozmawiałem z kolejnym powiedział mi ze to głowica i uszczelka
proszę o rade
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
no głowica i uszczelka to raczej napewno jak szarpie to pewnie paliwo słabo dochodzi
jak taki czarny dym od tak niskich obrotów te pewnie wtryski
ogulnie silnik słaby i naprawa będzie kosztowała pare zł
chyba lepiej poszukać drugiego silnika najlepiej mocniejszego
jak taki czarny dym od tak niskich obrotów te pewnie wtryski
ogulnie silnik słaby i naprawa będzie kosztowała pare zł
chyba lepiej poszukać drugiego silnika najlepiej mocniejszego
- MilimetrLZ
- Nowicjusz
Witam,
Chciałbym odświeżyć temat bo mam podobne objawy. Posiadam Polo SDI (AKU)
Jadąc ze stałą prędkością (tak koło 2 tys obr.) silnik robi za mną czarną chmurę i szarpie tak jakby coś lekko przerywało. Jak powoli zaczynam wciskać gaz, przez chwilę nic się nie zmienia (nie przyspiesza) i nagle przestaje dymić i normalnie przyspiesza, tak jakby go przez chwilę coś trzymało, a później się odblokowało. Silnik nie pobiera żadnych płynów czy olejów więc głowicę czy uszczelkę z góry odrzucam jako przyczynę tych objawów.
Do tego, nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale dzieje się tak zawsze jak temperatura zewnętrzna jest ponad 25 stopni i grzeje słońce, jak jest mokro i chłodno to raczej się nie zdarza. Czy mogą mieć na to wpływ wężyki podciśnień, bo nie ukrywam że są w opłakanym stanie.
Z góry dzięki za pomoc.
Chciałbym odświeżyć temat bo mam podobne objawy. Posiadam Polo SDI (AKU)
Jadąc ze stałą prędkością (tak koło 2 tys obr.) silnik robi za mną czarną chmurę i szarpie tak jakby coś lekko przerywało. Jak powoli zaczynam wciskać gaz, przez chwilę nic się nie zmienia (nie przyspiesza) i nagle przestaje dymić i normalnie przyspiesza, tak jakby go przez chwilę coś trzymało, a później się odblokowało. Silnik nie pobiera żadnych płynów czy olejów więc głowicę czy uszczelkę z góry odrzucam jako przyczynę tych objawów.
Do tego, nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale dzieje się tak zawsze jak temperatura zewnętrzna jest ponad 25 stopni i grzeje słońce, jak jest mokro i chłodno to raczej się nie zdarza. Czy mogą mieć na to wpływ wężyki podciśnień, bo nie ukrywam że są w opłakanym stanie.
Z góry dzięki za pomoc.
jest: VW Passat 1,9 TDI, 110PS (AFN)
był: VW Polo 1.7 SDI, 60KM (AKU)
VW Passat 1.9TDI, 115KM (ATJ)
VW Bora 1.9 TDI, 110KM, (AHF)
VW Golf 1.9 TDI, 90KM, (1Z)
VW Golf 1.6 benz. 75KM, (EZ)
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
A czym te węzyki miałyby sterować w SDI ? SDI to nie tdi ,gdzie nieszczelny,lub przetarty wężyk spowoduje np.przeładownie Niech ci ktoś kumaty podepnie vaga i będzie wiadomo ,co go boli .Sdi jest prosty jak konstrukcja cepa,tdi zresztą teżMilimetrLZ pisze:Chciałbym odświeżyć temat bo mam podobne objawy. Posiadam Polo SDI (AKU)
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
- MilimetrLZ
- Nowicjusz
Długo to trwało, ale udało się... w moim Polo 1,7 SDI jest uszkodzona membrana w sterowniku zamykającą klapę gaszącą. Gdy sterownik chciał przymknąć klapę następował spadek ciśnienia w układzie podciśnień, bo zasysał lewe powietrze, co powodowało szalejący grzybek EGR. Przez to auto szarpało i kopciło. Póki co zaślepiłem przewód podciśnienia i jest dobrze w czasie jazdy. Jakie mogą być koszty takiej klapy i czy szukać używki, bo na allegro nie widziałem??
jest: VW Passat 1,9 TDI, 110PS (AFN)