Uszczelnienie i mocowanie rury kolektorowej z kolektorem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Niedawno wymieniałem uszczelkę pod głowicą i regenerowałem całą głowicę w silniku 1.8 RP wszystko przebiegło bez problemu i jakichkolwiek komplikacji lecz co mnie ździwiło to to, że poległem na zamontowaniu wydechu do kolektora :O A więc tak udało mi się to raz zamontować lecz były przedmuchy z każdej możliwej strony łączenia i dodatkowo objemy były dość luźne, a przy rozbieraniu musiałem się sporo namęczyć aby to zdjąć. Tak więc zdjąłem to wszystko kupiłem nowy pierścień i pastę do uszczelniania i przy montażu okazało się, że za żadne skarby nie potrafię założyć obejmy pod kolektorem na dodatek jest bardzo utrudniony dostęp od góry nie ma w cale, a od dołu jest, ale też nie ma dużo miejsca, podpierałem wszystko lewarkiem kombinowałem z łańcuszkiem żeby jakoś tą obejmę naciągnąć i ni hu hu nie da rady. W końcu podparłem wszystko na sztywno lewarkiem żeby sprawdzić czy nie ma przedmuchu i nadal jest. Nie mam już więcej pomysłów co z tym fantem zrobić. Może ktoś z was już to kiedyś robił i ma jakiś sposób żeby to założyć i przy okazji nie poodzierać sobie wszystkich palców
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
MagnuuM, w tych klamrach są otwory.Są one po to,żeby włożyć jakiś sztywny,mocny śrubokręt i metodą na dźwignię ciągniesz klamrę do góry i zakładasz.
Mhm To właśnie tak robiłem lecz jednak to jest silniejsze ode mnie dzisiaj załatwię normalny nie przeciekający lewarek hydrauliczny i spróbuję jeszcze raz.
Wg mojej teori są ode raczej do specjalnego narzędzia . Rozpiera ono te klamry, znacznie ułatwia to montaż. Ale jak sie nie ma to trzeba metoda siłową.Michał_1977 pisze:MagnuuM, w tych klamrach są otwory.Są one po to,żeby włożyć jakiś sztywny,mocny śrubokręt i metodą na dźwignię ciągniesz klamrę do góry i zakładasz.
Jak nie miałem tego narzędzia to rozciągałem w imadle i zapierałem jakąś śrubę w środku. Później trzeba było ją wybić. Dawało radę.