1,6PN --> 1,8 1p Swap :)

Tuning, swapy, modyfikacje mechaniczne, poprawa osiągów auta i wszystko na te tematy...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

przemardi
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: przemardi » śr paź 31, 2012 18:33

Siema. W moim Pn brakuje mi trochę mocy. Ostatnio dostałm propozycje kupna w miare kompletnego silnika wyjętego z Syncro 1,8 o oznaczeniu 1p. Silnik był odpalany po wyjęciu z budy lecz teraz nie ma takiej możliwości bo sterownik się sprzedał.
Nie zależy mi na jakiejś dużej mocy, chce tylko coś czym przyjemniej się będzie jeździć :)
Bloki Pn i 1P sa bardzo podobne (lub nawet takie same) z tego co się orientuje, więc rozumiem że skrzynie mógłbym zostawić. Sprzęgło z Pn będzie ślizgać ? czy Lepiej zastosowac to z 1,8 ? Wiem że trzeba zamontować pompe paliwa bo teraz mam mechaniczną. Z jakim sterownikiem to spiąć ? Czytałem że spinając ze sterownikiem z PF i z całym wydechem od głowy do końca będzie to 107km ? Czy jakby sterownik był n z PL można się spodziewac większej mocy ? Łapy zgaduje pasują te same jesli bloki te same. Jak bede miał całą wiązkę z 1P to dużego problem z podpięciem tego nie będzie ? Alternator z PN wystarczy ? Pompa wody tez wydali ? czy ma być jakaś inna ?
Uprzedzając wasze pytania, Jestem w 3klasie zawodowki na profilu mechanik pojazdow samochodowych, jestem dość ogarnięty w mechanice. Pozatym mogę liczyć na Pomoc mechaników z którymi pracuje i na Kolgei Ojca który również ma duże doświadczenie w Mechanice. Mam zaplecze narzędziowe i miejsce do zrobienia swapa. Najgorzej u mnie z gotówką lecz ze swapem nie śpieszyłbym się.
Wiem że wszystko co napisałem jest troche pogmatwane lecz liczę że zrozumiecie i odpowiecie mi na pytania. Z góry dzięki :)

Awatar użytkownika
brzozkalbn
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozkalbn » pn lis 19, 2012 00:17

przemardi pisze:Bloki Pn i 1P sa bardzo podobne (lub nawet takie same) z tego co się orientuje, więc rozumiem że skrzynie mógłbym zostawić
Można zostawić skrzynię. Bloki są takie same.
przemardi pisze:przęgło z Pn będzie ślizgać ? czy Lepiej zastosowac to z 1,8 ?
Zostawić można tylko nie wiadomo jak długo pojeździ. U mnie po swapie z PN na RV się nie ślizgało ale i tak wymieniłem na większe.
przemardi pisze:Czy jakby sterownik był n z PL można się spodziewac większej mocy ?
PL to 16 zaworów a ty masz 8 więc to nie będzie działało. Szukaj sterownika digifant II do 1,8
przemardi pisze:Jak bede miał całą wiązkę z 1P to dużego problem z podpięciem tego nie będzie
Nie będzie problemów
przemardi pisze:Pompa wody tez wydali ?
Wydali

Pozodzenia i cierpliwości :grin:

Awatar użytkownika
Misza1122
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Misza1122 » pt lis 23, 2012 19:45

Co do wiązki wszystko zależy z jakiego okresu był dawca a z jakiego jest Twoj Golf.
U mnie sprzęgło z 1.6 było założone do 1.8. ok.90KM i nie raz łapało uślizg. A miało mało nalatane. Więc żeby sobie oszczędzić roboty załóż dedykowane sprzęgło. Bo chyba ze masz zamiar jazdzic jak emeryt;)
Do wymiany będziesz miał jeszcze przewody paliwowe.
Będziesz musiał też doprowadzić instalacje do pompy paliwa.

Awatar użytkownika
brzozkalbn
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: 1,6PN --> 1,8 1p Swap :)

Post autor: brzozkalbn » pn lis 26, 2012 01:33

Misza1122 pisze:Do wymiany będziesz miał jeszcze przewody paliwowe.
Będziesz musiał też doprowadzić instalacje do pompy paliwa.
A dlaczego przewody paliwowe do wymiany? Ja u siebie zostawiłem z PN i wszystko śmiga.

Awatar użytkownika
Misza1122
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Misza1122 » pn lis 26, 2012 18:30

Wiesz tu wtrysk a tu gaźnik. Przydało by się je też zmienic. Ze wzgledu na średnice.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Speed”