piotrbmw...
A czy ja gdzieś przechwalam się,że mój samochód jest najszybszy ?przecież cały czas mówimy o aucie damiana i innych...nie umiesz czytać ?
na trola to raczej Ty wychodzisz,gdyż wstawiasz jakieś posty,później się z nich wycofujesz,a następnie piszesz od rzeczy... zależy Ci na nabijaniu postów ?
damian
Pytałem o te mrugania kontrolki z trakcji,bo tak sobie pomyślałem,że skoro w e60 to w tej 540 z którą się ścigałeś pewnie przy starcie również musiało tak mrugać... jak myslisz ? ciekawe przez ile sekund ?
a jakie ma znaczenie moc silnika do działania asc,asc-t czy dsc? to tak jak bym Ci powiedział,że w twojej furce haldex działał tylko jak była serią...
jak ją rozbudowałeś to już nie mógł działać...
Może to kogoś nudzić,to niech nie czyta
,mnie tam takie rzeczy interesują...
więc kilka słów dot. systemów kontroli trakcji akurat w...BMW
ASC (Automatic Stability Control)automatyczne kontrola stabilności .
Działanie systemu polega na zdławieniu przepływu powietrza w przepustnicy,
działa na zasadzie "zdjęcia nogi z gazu", nie hamuje kół.
ASC potrafi także dodać trochę gazu w przypadku gdy noga z pedału gazu została zbyt energetycznie zdjęta i wskutek tego doszło do ich poślizgu. ASC nie steruje w żaden sposób kołami przednimi jednakże korzysta z ich czujników (bo wykorzystuje wszystkie 4 czujniki przy kołach ABS). System ASC porównuje prędkość kół przednich z tylnymi i w razie potrzeby zmniejsza prędkość kół tylnych. Nie ma możliwości przyhamowania tylnego jednego koła.
ASC+T (Automatic Stability Control plus Traction), automatyczna kontrola stabilności i trakcji to system który posiada takie możliwości i elementy składowe jak ASC lecz dodatkowo jeszcze posiada możliwość przyhamowania tylnych kół za pomocą hamulców tylnych. Ta dodatkowa funkcja systemu ASC+T pozwala przyhamować tylko jedno koło. Dodatkowo reakcja systemu jest szybsza. Przy próbie ruszenia na bardzo śliskiej nawierzchni gdy jedno koło wpada w poślizg a drugie ma przyczepność i samochód nie jedzie do przodu ASC+T działa jak mechanizm różnicowy o zwiększonym tarciu (tzw. szpera) przyhamowując jedno koło które kręci się szybciej i pozwalając mechanizmowi różnicowemu przekazać moment na drugie.
DSC Dynamic Stability Control to najbardziej rozwinięty system kontroli trakcji w samochodach BMW. Oprócz możliwości jakie posiadają systemy ASC+T (i automatycznie ASC) posiada także czujnik położenia kierownicy oraz posiada możliwość przyhamowania wewnętrznych kół podczas jazdy po łuku gdy pojazd wpada w poślizg.
Do podstawowych funkcji układu DSC należą, jak sama nazwa wskazuje, dynamiczna kontrola stabilności (DSC), ale też układ ABS, automatyczna kontrola stabilności (ASC), kontrola stabilności przyczepy, kontrola zjazdu po stoku (HDC), dynamiczna regulacja hamulców (DBC) w razie potrzeby maksymalizująca samoczynnie ciśnienie hamowania, oraz kontrola hamowania na zakrętach (CBC), który zapobiega zarzucaniu auta podczas lekkiego hamowania na zakrętach. Elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego (ADB) pełni funkcję szpery, która automatycznie wyhamowuje koło wykazujące tendencję do buksowania.
Nowy układ DSC optymalizuje również na różne sposoby działanie układu hamulcowego. Poprzez selektywne zwiększenie ciśnienia hamowania układ kompensuje spadek skuteczności hamulców spowodowany ich silnym przegrzaniem. Wytworzenie lekkiego ciśnienia hamowania podnosi gotowość hamulców w sytuacjach, w których spodziewana jest potrzeba gwałtownego wyhamowania pojazdu. Regularne suszenie tarcz hamulcowych poprawia działanie hamulców w wilgotnych warunkach. Natomiast asystent ruszania ułatwia ruszanie pod górę.
Oczywiści skróciłem,praktyka praktyka,ale teorii też czasem warto liznąć...
Pozdrawiam