Czujnik temperatury zewnętrznej a czas grzania świec
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Zauważyłem ostatnio coś takiego. Przykładowo: ostatnia wskazywana temperatura odczytana przez czujnik i wskazywana na liczniku to +11 st. C. Po 2 dniach wsiadam do samochodu, włączam zapłon a na liczniku wskazanie +11 i powoli spada, ale temperatura na zewnątrz to +3.5 st. C.
Z tego co wiem, to świece nie załączają się przy +11. Jednak na dworze chłodniej, więc przydałoby się żeby grzały. Temperatura powoli spadała, ale świece już się nie załączyły. Kiedy na liczniku było +6 to wyłączyłem i włączyłem jeszcze raz zapłon - na liczniku +3.5 i świece grzały, bo było słychać przekaźnik.
Czy da się jakoś przyspieszyć to "odświeżanie"? To może być jakiś problem czy standardowo jest takie wskazanie? Myślałem, że na liczniku jedno a z czujnika i tak "poszła" informacja, że jest +3.5. Jednak świece nie grzały za pierwszym razem (no chyba, że to przeoczyłem, sprawdzę jeszcze raz jak będzie okazja)
Będę wdzięczny za wyjaśnienie.
Zauważyłem ostatnio coś takiego. Przykładowo: ostatnia wskazywana temperatura odczytana przez czujnik i wskazywana na liczniku to +11 st. C. Po 2 dniach wsiadam do samochodu, włączam zapłon a na liczniku wskazanie +11 i powoli spada, ale temperatura na zewnątrz to +3.5 st. C.
Z tego co wiem, to świece nie załączają się przy +11. Jednak na dworze chłodniej, więc przydałoby się żeby grzały. Temperatura powoli spadała, ale świece już się nie załączyły. Kiedy na liczniku było +6 to wyłączyłem i włączyłem jeszcze raz zapłon - na liczniku +3.5 i świece grzały, bo było słychać przekaźnik.
Czy da się jakoś przyspieszyć to "odświeżanie"? To może być jakiś problem czy standardowo jest takie wskazanie? Myślałem, że na liczniku jedno a z czujnika i tak "poszła" informacja, że jest +3.5. Jednak świece nie grzały za pierwszym razem (no chyba, że to przeoczyłem, sprawdzę jeszcze raz jak będzie okazja)
Będę wdzięczny za wyjaśnienie.
-
- Użytkownik
czujnik temp zew (ten w zderzaku) podaje impuls tylko na wyświetlacz
czujnik co daje impuls do świec znajduje się w bloku silnika
czujnik co daje impuls do świec znajduje się w bloku silnika
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Czujniktemperatury zewnetrznej nie ma nic do grzania swiec.
Swiece sa sterowane przez czujnik temperatury cieczy chlodzacej.
Re: Czujnik temperatury zewnętrznej a czas grzania świec
Czyli ta wartość temperatury na liczniku podana na wyświetlaczuagrala pisze:Czujniktemperatury zewnetrznej nie ma nic do grzania swiec.
nie ma wpływu na czas grzania świec. A wartość, która ma wpływ można dokładnie odczytać co najwyżej VAGiem.
Dzięki
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
nie, na wyświetlaczu masz temperaturę zewnętrzną, z czujnika w zderzaku (najczęściej)...temperaturę cieczy podaje wskazówka wyżej - sygnał jest z czujnika podwójnego który to podaje info dla licznika i dla sterownika
Witam
Dzięki za konkretne odpowiedzi.
A czy też tak macie, że temperatura zewnętrzna na liczniku jest "aktualizowana", ustalana po włączeniu zapłonu? Czyli tak jak napisałem w 1 poście spada z tych przykładowych +11 do aktualnych +3, ale nie od razu - stopniowo?
Jak tak to wszystkie wyjaśnione
Dzięki za konkretne odpowiedzi.
A czy też tak macie, że temperatura zewnętrzna na liczniku jest "aktualizowana", ustalana po włączeniu zapłonu? Czyli tak jak napisałem w 1 poście spada z tych przykładowych +11 do aktualnych +3, ale nie od razu - stopniowo?
Jak tak to wszystkie wyjaśnione
nie, u mnie po włączeniu zaopłonu od razu wyświetla faktyczną temperaturę na zewnątrz. Jak dla mnie trochę dziwne zachowanie.
u mnie pamięta ostatnią temperaturę i np. zmniejsza do właściwejdarkgreen pisze:nie, u mnie po włączeniu zaopłonu od razu wyświetla faktyczną temperaturę na zewnątrz. Jak dla mnie trochę dziwne zachowanie.
no nic... nie ma to większego znaczenia, ale myślałem, że to normalne
U mnie zaobserwowałem takie zachowanie czasem zawyża o ok. 2stopnie w górę. Z tym że jak dokładałem FIS, a co za tym idzie czujnik [1J0 919 379 A] - zawsze myślałem że to wina umiejscowienia samego czujnika (mam go przy akumulatorze, a nie w zderzaku)mgralien pisze: u mnie pamięta ostatnią temperaturę i np. zmniejsza do właściwej