1.6 SR Znalazłem czujniki które nie są podłączone.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem golfa od około dwuch tygodni, i niestaty borykam się z tym samym problemem co chyba bardzo dużo kolegów z tą wersja silnikową. Skaczące obroty, silnik poszarpujący przy jeździe na obrotach około 2000 i wyraźne spadki mocy.
Jednak co mnie dziś zaciekawiło, postanowiłem poobserwować sam silnik podczas pracy, i zauwazyłem, że dwa czujniki sa w ogóle nie podłączone! Nie wiem co to za czujniki, ale jeśli dobrze się orientuję to jeden z nich to g62 czujnik temp wody. Czy to mozliwe, że mam dwa czujniki w ogóle nie podłączone? Jeśli tak to gdzie sa przewody od nich?
Dołączam foto z czujnikami, pozdrawiam.
Jednak co mnie dziś zaciekawiło, postanowiłem poobserwować sam silnik podczas pracy, i zauwazyłem, że dwa czujniki sa w ogóle nie podłączone! Nie wiem co to za czujniki, ale jeśli dobrze się orientuję to jeden z nich to g62 czujnik temp wody. Czy to mozliwe, że mam dwa czujniki w ogóle nie podłączone? Jeśli tak to gdzie sa przewody od nich?
Dołączam foto z czujnikami, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wt lis 13, 2012 18:47 przez miedzik, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać.
Ten dolny (biały) to jest od klimy (podobno) ja przy swoim też mam go nie podłączonego ale golfik śmiga. Klimy nie mam więc uznałem że pracuje jako zaślepka a ten drugi to gdzie jest bo ciężko go chyba zauważyć.
Zdjęcie już podmienione. Dodałem wskazówki
Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać.
a jaki kolega ma silnik w tym mk4 wiem że 1,6 ale jakie oznaczenie?
1.6 SR - AKL
wiesz kolego zainteresowało mnie to troszkę i poszedłem sprawdzić w swoim golfiku. Ja w tym miejscu mam czujnik podłączony do kabelka i kabelek gdzieś znika:) ale w miejscu gdzie ty masz ten czujnik z prawej strony to ja mam zaślepkę. Więc oba miejsca są blisko może się po prostu zastępują?:) a tak w ogóle to poszperałem i jest to najprawdopodobniej czujnik świateł cofania. Jeśli wrzucisz wsteczny i lampki się świecą to znaczy, że ten czujnik z prawej spełnia swą rolę.
A z tym szarpaniem, brakiem mocy, falującymi obrotami to najpierw przepustnica - wyczyścić. Jeśli nie pomoże to sprawdzić czy nie łapie lewego powietrza gdzieś na przewodach. No i to co mi akurat pomogło (też golfik falował, szarpał i był straszny) wymiana uszczelek na kolektorze ssącym. Po tym zabiegu ja mam spokój (powiedzmy, bo teraz z olejem coś się dzieje ale to inna bajka). powodzenia
A z tym szarpaniem, brakiem mocy, falującymi obrotami to najpierw przepustnica - wyczyścić. Jeśli nie pomoże to sprawdzić czy nie łapie lewego powietrza gdzieś na przewodach. No i to co mi akurat pomogło (też golfik falował, szarpał i był straszny) wymiana uszczelek na kolektorze ssącym. Po tym zabiegu ja mam spokój (powiedzmy, bo teraz z olejem coś się dzieje ale to inna bajka). powodzenia
Dzięki za odpowiedź, i zainteresowanie tematem ;]. Poszedłem przed chwilą zrobic diagnoze sterownika silnika, i wywaliło mi następujące błędy:
00668 36-10
00537 19-10
00522 27-10
00525 27-00
00525 07-10
Dobrze wnioskuję, że mam do wymiany sondę, a ten czujnik, od którego wyskakuje błąd to ten nie podłączony??
00668 36-10
00537 19-10
00522 27-10
00525 27-00
00525 07-10
Dobrze wnioskuję, że mam do wymiany sondę, a ten czujnik, od którego wyskakuje błąd to ten nie podłączony??
uu na kodach to ja się nie znam i wolę się nie wypowiadać. Trzeba poczekać aż mądrzejsze głowy się tu zjawią
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/00522" onclick="window.open(this.href);return false; czujnik temperatury
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/00525" onclick="window.open(this.href);return false; lambda
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/00537" onclick="window.open(this.href);return false; lambda
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/00668" onclick="window.open(this.href);return false; za niskie napięcie
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/00525" onclick="window.open(this.href);return false; lambda
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/00537" onclick="window.open(this.href);return false; lambda
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/00668" onclick="window.open(this.href);return false; za niskie napięcie
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
Wielkie dzięki. Wyczyściłem dziś przepustnice, temat szarpania i spadków mocy zniknął. Badałem też napięcie na sondzie i na biegu jałowym wariuje ono między 0,2 a 1,4 V. Na podstawie tego i bardzo dużego spalania ( ok 12-13 litrów) wnioskuje, że sonda jest do wymiany. Przy okazji mam pytanie, czy jestem w stanie zrobić to sam. Widziałem gdzie ona jest, i obawiam się, że bez mechanika się nie obędzie. Chyba, że może od spodu jest dostęp??
Re: 1.6 SR Znalazłem czujniki które nie są podłączone.
Skoro dopiero dziś wyczyściłeś przepustnice (rozumiem że zaadaptowałeś także) to poczekaj i zobacz jakie teraz będziesz miał spalanie.
Masz błąd czujnika temperatury, przyjrzyj się mu jakie wskazania podaje do ecu, bo to także może być powód wyższego spalania.
Z sondą chwilę się wstrzymaj....
Masz błąd czujnika temperatury, przyjrzyj się mu jakie wskazania podaje do ecu, bo to także może być powód wyższego spalania.
Z sondą chwilę się wstrzymaj....
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
Jak napisał Dam, wymień czujnik na oryginał z ASO, kasuj błędy i obserwuj.
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.