skrzynia biegów czy sprzęgło
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
mam problem każdego ranka , gdy odpalę auto i wrzucę na "luz" to słychać jak coś rzęzi w okolicy skrzyni biegów, po wciśnięciu sprzęgła cichnie jak również po rozgrzaniu wszystko cichnie, teraz pytanie czy stary olej w skrzyni czy może łożysko oporowe w rocznym sprzęgle padło?
golf II 1984 r. 1.8 2E2 4-biegi
golf II 1984 r. 1.8 2E2 4-biegi
- Maniek20080
- Diesel Power
-
- Użytkownik
w nowym sprzęgle które ma 1,5 roku , jakieś 40000 km i nie było nadzwyczaj katowane?
- maciejhan
- Ma gadane
- areczek0000000
- Gadatliwa bestia
to nie jest łożysko oporowe,oczywiście łożysko,ale na wałku sprzęgłowym w skrzyni biegów.To są jego pierwsze objawy zużycia.
Miarą inteligencji człowieka jest odpowiednie rozumowanie
https://auto-doctorek.jimdo.com/
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Łoysko WYCISKOWE , aby je wymienić trzeba rozebrać dekiel skrzyni 5 biegu , nie wchodzi w skład sprzęgła kosztuje 20 zł sachsa
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Użytkownik
no cóż trzeba dać to jakiemuś specowi od skrzyń,
chociaż 4-biegowa powinna być prostsza...
chociaż 4-biegowa powinna być prostsza...
Re: skrzynia biegów czy sprzęgło
Witam, podpinam się.
Mam podobny problem, z tym że to wciąż słychać nawet po rozgrzaniu. Co puszczę sprzęgło na luzie to słychać i chyba coś zaczyna być słychać nawet na biegu?
Co to może być i jakich kosztów się spodziewać (Koszty części i koszt robocizny).Jak bardzo trudne to jest do zrobienia samemu?
Z drugiej strony już tak jeżdżę z rok ale teraz mnie czekają dalekie podróże.
Posiadam 5-o biegową skrzynię i silnik 1.3
Mam podobny problem, z tym że to wciąż słychać nawet po rozgrzaniu. Co puszczę sprzęgło na luzie to słychać i chyba coś zaczyna być słychać nawet na biegu?
Co to może być i jakich kosztów się spodziewać (Koszty części i koszt robocizny).Jak bardzo trudne to jest do zrobienia samemu?
Z drugiej strony już tak jeżdżę z rok ale teraz mnie czekają dalekie podróże.
Posiadam 5-o biegową skrzynię i silnik 1.3
Miałem ten sam problem
wymiana łożyska oporowego (docisku sprzęgla) nie pomogła
dopiero po wymianie skrzyni na nową wszystko ucichło więc podejżewam, że problem leży gdzieś w skrzyni
wymiana łożyska oporowego (docisku sprzęgla) nie pomogła
dopiero po wymianie skrzyni na nową wszystko ucichło więc podejżewam, że problem leży gdzieś w skrzyni
- areczek0000000
- Gadatliwa bestia
trzeba skrzynię wymontować z auta i ją totalnie rozbierać.Osobno obudowa a osobno wałki z kołami zębatymi innej opcji nie ma na jej naprawę.Oczywiście jak jest faktycznie problem z łożyskiem na wałku sprzęgłowym.
Miarą inteligencji człowieka jest odpowiednie rozumowanie
-
- Użytkownik
czyli lepiej poczekać aż się sama sypnie i wstawić później dobrą używkę
albo zamiast się męczyć z naprawą to kupić drugą bo skoro szeleści to podejżewam, że za długo już nie pociągnietrzeba skrzynię wymontować z auta i ją totalnie rozbierać
chociaż ja w swoim golfie zrobiłem 5 000 km na połowie oleju w skrzyni (dużo długich tras gdzie była zapięta sama piątka która pracowała na sucho)
bo mi kumpel "mechanik" powiedział, że do skrzyni wchodzi 2L a wchodzi 3,2L (skrzynia piątka)
i przez to teraz śmigam na skrzyni z golfa 3