BMW E39 525 TDS vs Golf V 2.0 TDI 140 KM
Witam.
Jest to mój pierwszy temat na tym forum, więc ewentualne błędy proszę mi napisać .
Ustawiłem się z kolegą który na wyżej wymienionego Golfa, chciałem po prostu sprawdzić jak działa diesel codziennego użytku.
Pierwszy start z kreski
Pierwszy bieg jakieś 1.5 długości dla golfa 2 drugi bieg jakieś 2 .5 długości dla golfa 3 bieg około 110 km/h zaczynam wracać do 2 długości kolejne biegi od 150 już jestem przy golfie i przy 180 zaczynam go wyprzedzać do 210 km/h jestem lekko ponad długość.
2 próba z rolki 40 km/h od początku golf z przodu jakieś 1.5 długości przy 130 jakieś 0.5 długości i przy 150 równo do 200 jakieś prawie 2 długości.
Podsumowując na 1/4 nie mam co się z nim bawić bo dość ciężki jest tds ze mną 1600KG ale przy większych prędkościach daje rade
Co do TDS-a wycięty katalizator i auto ma przejechane leciutko ponad 300 000 km i był po regeneracji pompy przy 265 000 km
zadowolony jestem z wyniku bo myślałem że od 110 + będziemy szli równo i nie będę go dochodził a tu była mała niespodzianka, dodam o golfie że ma przejechane 220 000 km ale nic poważnego podobno mu nie było .
niestety nie mam nagrania podam jedynie suche dane Duel : BMW 525 Tds (E39) vs VW Golf V 2.0 Tdi
na wszystkie dodatkowe pytania odpowiem:P
Jest to mój pierwszy temat na tym forum, więc ewentualne błędy proszę mi napisać .
Ustawiłem się z kolegą który na wyżej wymienionego Golfa, chciałem po prostu sprawdzić jak działa diesel codziennego użytku.
Pierwszy start z kreski
Pierwszy bieg jakieś 1.5 długości dla golfa 2 drugi bieg jakieś 2 .5 długości dla golfa 3 bieg około 110 km/h zaczynam wracać do 2 długości kolejne biegi od 150 już jestem przy golfie i przy 180 zaczynam go wyprzedzać do 210 km/h jestem lekko ponad długość.
2 próba z rolki 40 km/h od początku golf z przodu jakieś 1.5 długości przy 130 jakieś 0.5 długości i przy 150 równo do 200 jakieś prawie 2 długości.
Podsumowując na 1/4 nie mam co się z nim bawić bo dość ciężki jest tds ze mną 1600KG ale przy większych prędkościach daje rade
Co do TDS-a wycięty katalizator i auto ma przejechane leciutko ponad 300 000 km i był po regeneracji pompy przy 265 000 km
zadowolony jestem z wyniku bo myślałem że od 110 + będziemy szli równo i nie będę go dochodził a tu była mała niespodzianka, dodam o golfie że ma przejechane 220 000 km ale nic poważnego podobno mu nie było .
niestety nie mam nagrania podam jedynie suche dane Duel : BMW 525 Tds (E39) vs VW Golf V 2.0 Tdi
na wszystkie dodatkowe pytania odpowiem:P
Re: BMW E39 525 TDS vs Golf V 2.0 TDI 140 KM
Jak dla mnie wynik nieco zaskakujacy, moze nie wiesz a masz softa. Wogole dziwne ze najpierw odpadasz 5 dlugosci do 110(przepasc) a potem bmw goni golfa jak wsciekle co dziwne majac tylny naped ktory im wieksza predkosc tym wieksze straty generuje. Niemniej jednak gratulacje
Focus RS mk3 Nitrous Blue
ten golf coś nie tak znim, bmw jest cięzsze moc podobna , w dodatku napęd na tył odbiera troche powera.Albo bmw soft albo golf notlaufa miał:D
- Tom3czek17
- Mały gagatek
- Kontakt:
Kolega przy 110 miał 2,5 długości przewagi a nie 5, tak czy tak wynik mocno zaskakujący. Zdrowe 2.0 TDi 140km często na hamowni pokazuje koło 150km do tego różnica w masie Golfa i BMW jest znaczna. Gratuluje wyniku
tak dokładnie często te silniki mają bonus, bmw wypluwa 148KM na hamowni jest dosc bardzo zrowe jak na tds-a ale jest uzywane do bardzo nomalnej jazdy zapomniałem dodać ze ma wierconą przepływke i dlatego więcej powietrza łapie niestety nie wiem jaki tam jest most bo inne tds zostają przy moim ( 2 razy sprawdzane ) co do golfa przy + 120 on juz słabo idzie nawet jak ja nim jechałem przy sofvie jaki robiony jest na 170 KM w tym silniku myślę ze wynik był by całkowicie inny i nie powiedział bym ze przy wyższych prędkościach tylnia os generuje straty, ogolnie jestem bardzo zadowolony z tego auta po tym starciuTom3czek17 pisze:Kolega przy 110 miał 2,5 długości przewagi a nie 5, tak czy tak wynik mocno zaskakujący. Zdrowe 2.0 TDi 140km często na hamowni pokazuje koło 150km do tego różnica w masie Golfa i BMW jest znaczna. Gratuluje wyniku
piotrbmw moglbys mi wytlumaczyc jak to mozliwe ze przeniesienie napedu z silnika umieszczonego z przodu na tylna os nie wytwarza strat w mocy? 148KM swietny wynik jak na takie stare auto . Probowales sie z e39 w m52b20?
wozekGTD, próbowałem i szału ni ma zostaje na każdym biegu tyle ze mierzyłem się z e36 tam jest o wiele lżejsza buda myśle ze e39 bylo by podobnie tyle ze z mniejszą stratą ale jestem prawie pewien ze dostał bym,
e36 320 lata calkiem dobrze . Napewno lepiej niz wskazuja katalogi a pytam bo myslalem ze jak radzisz sobie z 2.0tdi to z 520 z benzyna powinno byc w miare podobnie.
Czy ja wiem czy e36 r6 2.0 dobrze lata...robiłem jazdę próbną tym i dupy nie urywa, powiem więcej...słabo...katalogowo to ma 9,9s do setki a to jest słaby wynik jak na tą budę i 6 garową benzynę od BMW. Chciałem właśnie takie coś kiedyś kupić ale po kilku jazdach próbnych zrezygnowałem z powodu słabej dynamiki, oczywiście BMW Fanem jestem i mam jedną Beemkę ale ten silnik słabo widzę. Jedyny rozsądny silnik do BMW to 2,8 (mam taki ale w siódemce) wolałbym go mieć w E36 To siódemkę targa bardzo sprawnie a ona waży sama prawie 1800kg...taka e36 z tym motorem to robi setkę w 7,3s a to już jest fest wynik i zegarek zamyka nie to co diesel
-
- Nowicjusz
TDSa robiłem na każdym biegu moim starym 80 1.6TD, fakt ze na pokładzie było k24 i 1,5bara ale do 190 nie było mowy o wyprzedzeniu przez bmw.
Jaworess 2.8 to jedyny słuszny stary silnik w bmw, miałem okazje jeździć 7 z takim motorem i da się tym już jeździć.
Jaworess 2.8 to jedyny słuszny stary silnik w bmw, miałem okazje jeździć 7 z takim motorem i da się tym już jeździć.
"straty mocy w tył napędzie" tak wydaje mi sie ze przez tył naped z kazdego 100 koni naped zabiera 25 kurde w sumie jak wiatr wieje w oczy to tez samochod traci na sprincie... hmmm
Wiadomo straty są większe ale dlatego w tylno-napędówkach 1,4l nie znajdziesz no pomijając jakieś tam wariacje w Suzuki Jimny. (Ale to japońce mają jobla na punkcie małych silników) Za to rozkład mas w RWD jest wzorowy a co za tym idzie trakcja, zresztą starczy zerknąć na sportowe wozy typu Porsche, Ferrari, Lambo, Bugatti, Corvette, Zonda, Mustang, itp...oczywiście teraz wszędzie napęd na 4 buty wkładają ale to znak naszych czasów, jednak F1 śmiga na tylnym A z tym wiatrem to tez fakt E38 z 2,8 daje radę, pewnie, zanim kupiłem miałem obawy trochę że ciut słabo będzie ale spoko jest kręci się skubany cały czas, 250 leciałem
Jaworess pisze:250 leciałem
Nieźle rozbujałeś E38 728i, w fabryce BMW pewnie by nieźle się zdziwili.
FORD
Fix Or Repair Daily
Fix Or Repair Daily
Ładną ekspresówkę nam zrobili więc jest gdzie...jak ktoś nie wierzy że poszła tyle to luz