Passat B3 2.0 8V brak odciny powyżej 7 tys. obr.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Maciek_Pieron
- Mały gagatek
Witam.
Mam problem ze swoim B3 a mianowicie nie ma odcięcia ani na gazie ani na benzynie. Ku mojemu zdziwieniu kręci się od 1000 obr do 1000 obr. Wskazówka robi 360 stopni. Wskazówka przejdzie przez czerwone pole idzie poza skalę i zatrzymuje się pod 1000 obr. Myślałem, że licznik walnięty ale podłączałem dwa kolejne. Jeden od B4 a drugi od B3 tak samo 2.0 8V. Moge ngrać filmik jeśli ktoś niedowierza. Miał odcięcie jeszcze diś rano do 5.500 obr. A teraz kręci się chyba do 10. Silnik wyje jak poj..any
Można coś na to zaradzić? W czasie jazdy też nie ma odciny. Na 1,2,3 kręci się ile wlezie aż mu dech zapiera Szkoda silnika na takie jajca. W garażu stoi VRa do włożenia tylko chwilowo brak siana. Zawsze miał odcinę, a teraz nie. Mnie to nie przeszkadza bo nie kręcę go tak, ale jeśli dam komuś auto to mi go np. zarżnie. Jak się go dociągnie do tego 1000 obr. to temperatura podchodzi pod 120 stopni a oleju pewnie pod 200 To nie są naturalne obroty. W silniku tym nigdy nic nie robiłem, prócz regularnej wymiany oleju i filtrów. Nic się z nim nie dzieje prócz braku odciny. Bardzo dużo silników VR6 ma coś takiego ale 2.0 i to jeszcze 8V?
Jadę na gazie i jak dam mu w pałe to powyżej 4000 obr. przełącza na benzyne i ciągnie go aż pod 1000 obr (360 stopni) a jak mu odpuszcze to przy 4000 tys. wraca na gaz.
O co mu chodzi? Co mu odwaliło? Jajca jak berety.
Mam problem ze swoim B3 a mianowicie nie ma odcięcia ani na gazie ani na benzynie. Ku mojemu zdziwieniu kręci się od 1000 obr do 1000 obr. Wskazówka robi 360 stopni. Wskazówka przejdzie przez czerwone pole idzie poza skalę i zatrzymuje się pod 1000 obr. Myślałem, że licznik walnięty ale podłączałem dwa kolejne. Jeden od B4 a drugi od B3 tak samo 2.0 8V. Moge ngrać filmik jeśli ktoś niedowierza. Miał odcięcie jeszcze diś rano do 5.500 obr. A teraz kręci się chyba do 10. Silnik wyje jak poj..any
Można coś na to zaradzić? W czasie jazdy też nie ma odciny. Na 1,2,3 kręci się ile wlezie aż mu dech zapiera Szkoda silnika na takie jajca. W garażu stoi VRa do włożenia tylko chwilowo brak siana. Zawsze miał odcinę, a teraz nie. Mnie to nie przeszkadza bo nie kręcę go tak, ale jeśli dam komuś auto to mi go np. zarżnie. Jak się go dociągnie do tego 1000 obr. to temperatura podchodzi pod 120 stopni a oleju pewnie pod 200 To nie są naturalne obroty. W silniku tym nigdy nic nie robiłem, prócz regularnej wymiany oleju i filtrów. Nic się z nim nie dzieje prócz braku odciny. Bardzo dużo silników VR6 ma coś takiego ale 2.0 i to jeszcze 8V?
Jadę na gazie i jak dam mu w pałe to powyżej 4000 obr. przełącza na benzyne i ciągnie go aż pod 1000 obr (360 stopni) a jak mu odpuszcze to przy 4000 tys. wraca na gaz.
O co mu chodzi? Co mu odwaliło? Jajca jak berety.
- Paweł Marek
- V.I.P.
typ instalacji, typ silnika, zrób porządek z tym liczbami co to znaczy kręci się od 1000 do 1000. Na LPG I i II generacji niema odcięcia obrotów, czemu nie masz odcięcia na benzynie nie mam pewności ale wychodzi na awarię sterownika silnika bo on za to odpowiada, o ile rzeczywiste obroty pokazuje licznik. Możesz nagrać film bo jakość opisu sprawia...że ci nie dowierzam
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Wydaje mi sie, że czujnika halla działa niewłasciwie.
- Maciek_Pieron
- Mały gagatek
Silnik 2E. Instalacja 2 generacji. Silnik na wolnych na gazie i benzynie pracuje na ok 750 obrotów. Jak się mu da w pi...de to wychodzi gruuuubo ponad 7 tys. obr. (gruubo ponad czerwone pole) i wskazówka zatrzymuje się w połowie napisu x100/min pod skalą obrotomierza. To nie jest śmieszne i niech kolega nie żartuje. Silnik przcuje na takich obrotach jak by przy 100 km/h włączyć 2 bieg. Spróbójcie tak zrobić to zobaczycie jakie obroty. Ja nie żartuje, że się kręci do 9 tys albo i lepiej. Jeśli mają lecieć takie komenty, że nie wierzę to spadam stąd i postawię go do mechanika albo do ASO bo ręce opadają.
Nie ma odciny tak jak kiedyś przy 5.500 obr. Teraz się kręci gruubo poza skalę i wyje jak jasny sku...syn
Nie nagram teraz filmiku bo auto stoi w robocie na podnośniku z zawiechą. Ruszałem wszystko prócz halla i komputera (sterownika silnika i sterownika od gazu) to są jakieś jaja.
Dużo VR6 ma taki problem, że kręcą się grubo poza skalę ale jakiś 2.0? Nie mówcie, że ten silnik nie ma odcięcia dopływu (tak wyczytałem kilka tematów na innych forach) bo miał przy 5500 obr. Nie miał takiego agresywnego odcięcia że było je słychać jak odcina tylko kręcił się równiutko na tych obrotach i więcej nie chciał i na gazie i benzynie. A teraz daje poza skalę nawet w czasie jazdy na 1,2,3 biegu. Szkoda silnika wióry się posypią z tłoków.
Nie ma odciny tak jak kiedyś przy 5.500 obr. Teraz się kręci gruubo poza skalę i wyje jak jasny sku...syn
Nie nagram teraz filmiku bo auto stoi w robocie na podnośniku z zawiechą. Ruszałem wszystko prócz halla i komputera (sterownika silnika i sterownika od gazu) to są jakieś jaja.
Dużo VR6 ma taki problem, że kręcą się grubo poza skalę ale jakiś 2.0? Nie mówcie, że ten silnik nie ma odcięcia dopływu (tak wyczytałem kilka tematów na innych forach) bo miał przy 5500 obr. Nie miał takiego agresywnego odcięcia że było je słychać jak odcina tylko kręcił się równiutko na tych obrotach i więcej nie chciał i na gazie i benzynie. A teraz daje poza skalę nawet w czasie jazdy na 1,2,3 biegu. Szkoda silnika wióry się posypią z tłoków.
Wióry sie nie posypią jak będziesz normalnie jeździł. To przecież od ciebie zalezy z jaką pręsdkością obrotową silnika jeździsz. No chyba, że silnik sam ci sie wkręca na takie obroty. Sprawdź czujnik halla.
- Maciek_Pieron
- Mały gagatek
Naszczęście silnik sam się nie wkręca. Dzięki za rady. Sprawdzę czujnik halla. Zdaje się, że jakby był walnięty hall to wogóle by nie odpalił albo by falował na wolnych obrotach.
A czy to czasem nie świadczy o tym że silnik działał w trybie awaryjnym/serwisowym? - gdzieś o tym czytałem.Miał odcięcie jeszcze diś rano do 5.500 obr.
Mam ten sam silnik w Vento i u mnie odcina przy 6,5 obr/min, gdzieś czytałem że jak silnik działa w trybie awaryjnym/serwisowym to odcina wcześniej.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Maciek_Pieron, nie denerwuj się jeśli to do mnie pijesz. Na gazie odcięcia niema nigdy, chyba że ktoś ma to w opcjach komputerka LPG ustawione, ja nie mam i kręcę wyżej, ale powiedzmy do 7 tysięcy, a gdzie tam do 9-10 tysięcy , po prostu nie chce mi się wierzyć w takie obroty. To po pierwsze. Po drugie w pierwszym poście aż w trzech miejscach zamiast napisać 10000 napisałeś 1000. Wyedytuj post i popraw byki po prostu.
Odcięcie na benzynie polega na odłączeniu zasilania wtryskiwaczy benzyny, i odbywa się "na ostro" czyli silnik zaczyna lekko falować jak trzymasz na kluzie gaz wciśnięty do dechy. Skoro ta funkcja nie działa to niema innej opcji tylko zwalony jest sterownik silnika, albo ktoś zmodyfikował go specjalnie - na tematach tuningu się nie znam
Odcięcie na benzynie polega na odłączeniu zasilania wtryskiwaczy benzyny, i odbywa się "na ostro" czyli silnik zaczyna lekko falować jak trzymasz na kluzie gaz wciśnięty do dechy. Skoro ta funkcja nie działa to niema innej opcji tylko zwalony jest sterownik silnika, albo ktoś zmodyfikował go specjalnie - na tematach tuningu się nie znam
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Maciek_Pieron
- Mały gagatek
Mam kolejny zaje..sty problem. Silnik na zimno pracuje idealnie na gazie i benzynie. Jak się nagrzeje do 70 stopni to zaczyna mocno falować. Spadają obroty do 200 i rosną do 2000 lub wyżej. Problem występuje na gazie jak i benzynie. Na gazie jest tak samo jak na benzynie. Falują. Jak lekko przytrzymam pedał gazu to obroty stają w miejscu trochę poniżej 1000 obr. Jak puszczę gaz to znów taniec od nowa. Ręce opadają. Podciągnąłem linkę na przepustnicy i na ciepłym obroty się ustatkowały natomiast jak odpalę na zimnym to wyje jak poje..any. Musiałem cofnąć linkę tak jak była wcześniej i teraz na zimnym chodzi równo a na ciepłym masakra. Oczyśćiłem przepustnicę ale nie pomogło ręce opadają.
Proszę o pomoc.
Proszę o pomoc.
- Maciek_Pieron
- Mały gagatek
Poradziłem sobie z tym po pół dnia grzebania, rozbierania i czyszczenia. Winna była pompka wolnych obrotów tzw. silniczek krokowy choć to nie jest dobra nazwa bo w niczym nie przypomina silnika krokowego. Nie ma tłoczka lub czegoś w tym rodzaju. Jest to regulator wolnych obrotów, który wytwarza ciśnienie. Pracował nie równo i dlatego silnik wariował. Włożyłem inny z Vento i jest dobrze, ale przynajmniej przeczyściłem przepustnicę, dolot i parę innych rzeczy. Wiem już, że przepustnicę muszę rozebrać i wymienić część gdzie mocuje się linkę gazu bo jest pęknięte ucho i linka wypadała. Zalałem to plastykiem ale wyrwie to po jakimś czasie bo sprężyna jest bardzo mocna. Problem z odciną leżał po stronie sterownika silnika. Komputer od gazu ustawiłem aby odcinał dopływ (zamyka klapkę dolotową gazu do kolektora) przy 5500 obr. Miał funkcę odcięcia dolotu gazu. Na benzynie też odcina juz przy 5500 obr. chyba, że ustawi się więcej.
Jest dobrze więc temat można zamknąć.
Jest dobrze więc temat można zamknąć.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Dopisz jeszcze - pytam z ciekawości - kto i gdzie ustawia ci odcięcie na benzynie w sterowniku silnika -czyli programowo - bo tak zrozumiałem twój opis
- Maciek_Pieron
- Mały gagatek
Paweł Marek, To jedź sobie do ASO VW albo co Car Techu do Gdyni.