zmienne fazy rozrządu w silnikach VR6 24V w mk4
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
w tuaregu jest 3,2 220KM tak że gama tych silników jest dość spora
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
Re: zmienne fazy rozrządu w silnikach VR6 24V w mk4
witajcie, porównywał ktoś wykresy AQP/AUE z BDE/AYL ? wnosi cośdo przebiegu fazowanie dwóch wałków? jak wygląda z awaryjnością układu zapłonowego? lepsza jedna cewka czy 6 osobnych ?
wadą 2.8 BDE i V5 AQN sa przepalające się cewki, nie wiesz kiedy moze to nastąpić . Oczywiście nie dzieje się to co miesiąc.
Swojego czasu miałem bore v5 i tam raz w jedny tygdoniu padła mi jedna, a w drugim padły mi 2 następne. Po prostu się tak stało. Takie cewki powinny hmm pokonać spokojnie 80 tyś. może więcej. Wypadało by je zmieniać jak świece np. 60-80 tyś, lub wozić ze dwie sztuki w bagażniku . Dodatkowo bolączką tych silników jest przepalająca się sonda lambda. Oczywiście możesz zroboć 100 tyś i padnie lub 200 tyś. Po zatym więcej wad nie stwierdzono . Takie auto turla się aż miło i takie pierdoły to nie są aż tak ważne.
Może zmienne fazy rozrządu wraz ze zmiennymi długościami kolektorów ssących powinny dać poprawę w ekonomii i dynamice silnika. Dodatkowo mogły być wprowadzone ze względu na normy euro, które zabiły te silniki.
Swojego czasu miałem bore v5 i tam raz w jedny tygdoniu padła mi jedna, a w drugim padły mi 2 następne. Po prostu się tak stało. Takie cewki powinny hmm pokonać spokojnie 80 tyś. może więcej. Wypadało by je zmieniać jak świece np. 60-80 tyś, lub wozić ze dwie sztuki w bagażniku . Dodatkowo bolączką tych silników jest przepalająca się sonda lambda. Oczywiście możesz zroboć 100 tyś i padnie lub 200 tyś. Po zatym więcej wad nie stwierdzono . Takie auto turla się aż miło i takie pierdoły to nie są aż tak ważne.
Może zmienne fazy rozrządu wraz ze zmiennymi długościami kolektorów ssących powinny dać poprawę w ekonomii i dynamice silnika. Dodatkowo mogły być wprowadzone ze względu na normy euro, które zabiły te silniki.
tylko .: R32
przepraszam ze odkopie temat, ale czy ayl nadaje sie tak samo na swapa jak i bde czy inne pochdzodzące z mk4 ?
dzonyns, nawet jeszcze lepiej bo ma tylko jedna szerokopasmowke ;]
dzięki za info! w ktoryms temacie sie nadziałem na posta ze ktos mial problem wlasnie przy swapowaniu motorowni z sharana do mk2
-
- Nowicjusz
Siemanko mam pytanie czy silniki AUE AQP AYL mają takie same głowice czy czymś się różnią ?
A czy jak bym chciał zrobić swapa z AUE na AQP lub AYL nie było by żadnych problemów ? np z elektroniką ?
A czy jak bym chciał zrobić swapa z AUE na AQP lub AYL nie było by żadnych problemów ? np z elektroniką ?
marcin6356353, AQP i AUE jest szansa, ze zagra, bo to bardzo zblizone silniki.. ale AYL to juz nieco inny silnik, wiec musialbys go zmienic z cala wiazka silnika i ecu for sure..