Silnik (1z) szarapał niemiłosiernie podczas ujmoania i dodawania gazu na każdym biegu w całym zakresie obrotów w związku z czym rozebralem i wyczyściłem nastawnik. Przy okazji kąt wtrysku ustawiony na 49-51, dawka na 2,6, napięcie na 0,740. Po zabiegu czuć znaczącą poprawę ale i tak nie do końca rozwiązało to problem. Teraz silnik nie szarpie w całym zakrese obrotów a jedynie na niskich przy całkowitym puszczaniu pedału gazu lub dodawaniu go od "zera". Sporadycznie przyszarpie również na wyższych obrotach ale to już żadkość. Co jeszcze może być nie tak?
Dodam że wtryski i pokrywa klawiatury lekko się poci, ale nie wydaje się aby w tym tkwił problem..
Silnik szarpie po czyszczeniu nastawnka - 1.9/90 km
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Ustaw dawkę na ok.3, jeśli to nic nie da, to może elektromagnes nie jest dobrze wycentrowany względem wirnika.
jest - Audi A3 S-line ASZ+ >>218KM 489Nm<<
był - Audi A4 Avant 1.9TDI AFN
był - mkIV GTI TDI ARL+ >>187KM 398Nm<<
był - mkIII 1Z+ >>130KM 313Nm<< od www.g-lab.pl
Z dawką powalcze jutro. A elektromagnes, z tego co pamiętam jest mocowany na sztywno bez możliwości przesunięcia w żadną strone, chyba że sie myle..
Zapomniałem jeszcze dodać, że wałek/paluch nastawnika ma delikatne luzy góra-dół. Niewielkie ale jednak, o charakterze jakby małego kliknięcia. To normalne?
Zapomniałem jeszcze dodać, że wałek/paluch nastawnika ma delikatne luzy góra-dół. Niewielkie ale jednak, o charakterze jakby małego kliknięcia. To normalne?
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Niby tak, ale jest minimalny luz na tych czterech otworach i można elektromagnes na nich przesuwać.Dziobo pisze:A elektromagnes, z tego co pamiętam jest mocowany na sztywno bez możliwości przesunięcia w żadną strone
Niewielki luz góra-dół jest dopuszczalny, jeśli nie ma na boki, to powinno być ok.Dziobo pisze:Zapomniałem jeszcze dodać, że wałek/paluch nastawnika ma delikatne luzy góra-dół. Niewielkie ale jednak, o charakterze jakby małego kliknięcia.
jest - Audi A3 S-line ASZ+ >>218KM 489Nm<<