Oo to by było ciekawe, chętnie bym zobaczyłarwam pisze:jeśli do majóvwki zdążę. to Cię na kresce widzę.
Golf mk2 wg. Michała - ARL 315KM/615Nm + CLIMATRONIC i inne wodotryski.
Moderator: G0 Karcio
- KamilP
- DieseL PoweR
Golf drugi Michała-1,9 GTD/AAZ
Również gratuluję, piękny wynik, ten silniczek jak widać sporo potrafi a do tego świetnie wygląda Ładną moc z tego silniczka można wykrzesać oj ładną
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Viriss pisze:Gratulacje wyniku
arwam pisze:no to pogratulować
Dzięki ludzikiKamilP pisze:Również gratuluję
Wczoraj walczyłem z dystansami
Tylne ranty musiałem potraktować...nie powiem czym
Zostały dobrze zabezpieczone i nic im nie grozi.Można spać spokojnie.Może bana nie dostanę za niszczenie auta
Przód: ET37 + dystans 11mm
Tył: ET37 + dystans 17mm
Fajnie by było wybrać się w trasę razem np. do Nysy czy na majovwkę - byśmy poszaleli lekko wujkami niutonami
www.PETROV.pl - NOWE CZĘŚCI SAMOCHODOWE !!
karoseria, oświetlenie, mechanika, termika, tuning
www.DYWANIKIdlaAUTA.pl - najlepsza oferta dywaników !!
welurowe, gumowe, korytkowe, wkłady bagażnika
2012: VAG Nysa | VAG Inwazja | DynóVWka | DUB IT | Tuning Zraz | The Best Of | V TZT
2013: IRS | Worthersee | DynóVWka | Race1sm | DUB IT | TSB | VAG Inwazja | VI TZT
2014: Worthersee | DynóVWka | Race1sm | DUB IT | TSB | VAG Inwazja
2012: VAG Nysa | VAG Inwazja | DynóVWka | DUB IT | Tuning Zraz | The Best Of | V TZT
2013: IRS | Worthersee | DynóVWka | Race1sm | DUB IT | TSB | VAG Inwazja | VI TZT
nie powiem ciekawie by było
tylko posiadacze mocniejszych AAZ'ów od czasu do czasu musieli by zwalniać żeby auta miały możliwośc ochłonąć bo TD'ki sie grzeją dość mocno upalane...
tylko posiadacze mocniejszych AAZ'ów od czasu do czasu musieli by zwalniać żeby auta miały możliwośc ochłonąć bo TD'ki sie grzeją dość mocno upalane...
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Gdzieś pojadę na pewno,tylko jeszcze nie wiem gdzie...wszystko będzie zależało od floty i czasu.Nie wiem,czy nie wybiorę Nysy,bo Majówka coś się psuje ostatnio...a szkodaŻuReK pisze:Fajnie by było wybrać się w trasę razem np. do Nysy czy na majovwkę
Dlatego wujcio Michanio będzie teraz montował solidną chłodnice olejuarwam pisze:posiadacze mocniejszych AAZ'ów od czasu do czasu musieli by zwalniać żeby auta miały możliwośc ochłonąć bo TD'ki sie grzeją dość mocno upalane...
Michał_1977 pisze:Dlatego wujcio Michanio będzie teraz montował solidną chłodnice oleju
to Ci nie wiele pomoże. bo i tak mimo sprawnego termostatu płyn nie nadąża odbierać ciepła z płaszcza wodnego silnika, poprostu gotuje się na powierchni styku z głowicą i blokiem.
trzeba by było wymyśleć jakąś mmieszanine o bardzo wysokiej temp wrzenia i dużej możliwości odbierania ciepła. co z tego że chłodnica schłodzi jak się gotuje w silniku, co jeszcze pogarsza sytuację?
do około 215KM jeszcze można w miarę panować nad temperaturami silnika, powyżej już tylko na moment wciśnięcie gazu i po chwili odpuszczanie, u mnie za nim uszczelkę upiekło, to przy bucie w podłodze ( ciśnienie 2,2-2,3bara i dawka mocno wymiąca) temperatura przy gazie wciśniętym do podłogi błyskawicznie idzie do góry. myślałem że mam chłodnicą zakamienioną i nawet kontrolnie zamosowałem w przewodzie dolnym z chłodnicy czujnik, podczas jazdy temp płynu na dole była nieco tylko wyższa niż temp otoczenia. więc wniosek jest tylko jeden.
oczywiście chłodnica oleju to bardzo dobry pomysł bo poprawi warunki smarowania i bezpieczeństwo silnika przy upalaniu, ale przy wysokim kręceniu nie pomogła by Ci chłodnica wody nawet zaadoptowana z kraza do chłodzenia oleju i nawet gdzyś taką samą chłodził wodę.
to takie moje małe trochę przydługie spostrzeżenie, warto sie zastanowić nad zmianą płuny na taki który ma znacznie wyższą temp wrzenia. pamiętaj że olej napędowy ma znacznie wiekszą wartość opałową niż benzyna a więc ciepła w z paliwa jest znacznie więcej, a w sinliku TD ogromna jego część idzie w układ chłodzenia, dużo lepiej jest w sinlikach TDI, tam jak miałem TDI to wentylator przez 1,5 roku może z raz lub dwa razy się włączył,
W TD tylko staniesz w korku nawet jak jest chłodno to co chwilę słychać wentylator.
- KamilP
- DieseL PoweR
Jak to, czemu?Michał_1977 pisze:bo Majówka coś się psuje ostatnio...a szkoda
Ojoj..arwam pisze: powyżej już tylko na moment wciśnięcie gazu i po chwili odpuszczanie,
Re: Golf drugi Michała-1,9 GTD/AAZ
Wg mnie warto - a trasę z podkarpacia mamy igiełka aż do samego ośrodka także trzeba się umówićMichał_1977 pisze:Nie wiem,czy nie wybiorę Nysy,
www.PETROV.pl - NOWE CZĘŚCI SAMOCHODOWE !!
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
arwam, tylko,że ja nie chcę zakładać wodnej chłodnicy,tylko zewnętrzną,coś a'la Audi B3 w dieslu
Lubię Majówkę,bo ma swoją,specyficzną atmosferę,ale niestety j/w napisałem
Bałagan się robi i organizacja kuleje.KamilP pisze: Michał_1977 napisał(a):bo Majówka coś się psuje ostatnio...a szkoda
Jak to, czemu?
Lubię Majówkę,bo ma swoją,specyficzną atmosferę,ale niestety j/w napisałem
ŻuReK pisze:Wg mnie warto - a trasę z podkarpacia mamy igiełka aż do samego ośrodka także trzeba się umówić
- grzesiekmk2
- Gadatliwa bestia
Piękny Golfik I niezła moc Arek mówił ze potrafisz grzebać przy dieslu i to widać:) gratulacje pozdrawiam
Golfik II 1.6td -- http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=446431" onclick="window.open(this.href);return false;
Fiat 126p -- http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=169&t=447126" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupie zawor MBC kulowy:)
Fiat 126p -- http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=169&t=447126" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupie zawor MBC kulowy:)
Michał_1977, to kiedy wynik "REMAPU" będzie? działaj zimą najlepiej w mrozy, to i wynik będzie ładny.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Wczoraj troszkę podłubałem przy Zielonym.
Kupiłem sobie nowiuteńki miernik i zmierzyłem sprężanie na lodowatym silniku.Auto zostało wepchnięte do warsztatu z zewnątrz (-4*C) i od razu wykręciłem i przystąpiłem do pomiaru
To 38,to wynik próby olejowej na 1 baniaku.Dalej już tej próby nie przeprowadzałem,bo nie było sensu przecież.
Wszystkie cylindry maja w miarę równy wynik.
Bałem się tego pomiaru jak ognia,bo po hamowni silnik zszedł nieco z obrotów i nie mogłem dojść dlaczego.Musiałem nieco zwiększyć obroty,bo telepaczka była.Poza tym,gdy stał na zimnie,rano nie palił na wszystkie baniaki,dusił się itd. Po chwili wszystko wracało do normy,a po nagrzaniu szedł jak burza.
Wtryski parę dni temu podmieniłem na stare-zero poprawy.
Kminiłem,kminiłem i wykminiłem w swojej mądrej główce,że za tą całą usterką mogą stać nurniki.Wywaliłem ori Ivecowskie i założyłem z tłokorozdzielacza 11mm od Rovera.Odpaliłem i banan
Obroty od razu wyższe,pracuje równo,nie przerywa.Oby tak było również na mrozie,bo ta próba palenia odbyła się zaraz po złożeniu wszystkiego po pomiarze sprężania,czyli w miarę ciepłym warsztacie...
Kciuki mi tu trzymać
Kupiłem sobie nowiuteńki miernik i zmierzyłem sprężanie na lodowatym silniku.Auto zostało wepchnięte do warsztatu z zewnątrz (-4*C) i od razu wykręciłem i przystąpiłem do pomiaru
To 38,to wynik próby olejowej na 1 baniaku.Dalej już tej próby nie przeprowadzałem,bo nie było sensu przecież.
Wszystkie cylindry maja w miarę równy wynik.
Bałem się tego pomiaru jak ognia,bo po hamowni silnik zszedł nieco z obrotów i nie mogłem dojść dlaczego.Musiałem nieco zwiększyć obroty,bo telepaczka była.Poza tym,gdy stał na zimnie,rano nie palił na wszystkie baniaki,dusił się itd. Po chwili wszystko wracało do normy,a po nagrzaniu szedł jak burza.
Wtryski parę dni temu podmieniłem na stare-zero poprawy.
Kminiłem,kminiłem i wykminiłem w swojej mądrej główce,że za tą całą usterką mogą stać nurniki.Wywaliłem ori Ivecowskie i założyłem z tłokorozdzielacza 11mm od Rovera.Odpaliłem i banan
Obroty od razu wyższe,pracuje równo,nie przerywa.Oby tak było również na mrozie,bo ta próba palenia odbyła się zaraz po złożeniu wszystkiego po pomiarze sprężania,czyli w miarę ciepłym warsztacie...
Kciuki mi tu trzymać
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
Michał_1977, Myślałem, że kompresję będzisz miał znacznie większą jakoby motorownia była po remoncie aniżeli u mnie. U mnie wyszło 32bar na każdym garnku, jeszcze wówczas na nie do konca szczelnej głowicy, blok natomiast conajmniej 6,5 roku temu przechodził honowanie (u poprzedniego wlasciciela w D, sa tego znaki)
tu wideo, kolega forumowicz zresztą sam mierzył (dzięki Lukassso )
" onclick="window.open(this.href);return false;
Teraz po całkowitej regeneracji podejrzewam byłoby i lepiej.
tu wideo, kolega forumowicz zresztą sam mierzył (dzięki Lukassso )
" onclick="window.open(this.href);return false;
Teraz po całkowitej regeneracji podejrzewam byłoby i lepiej.